5 sfaturi pentru a alunga cârtițele din grădină
 

5 sfaturi pentru a alunga cârtițele din grădină

Au apărut mici vizitatori în grădină care umplu pământul cu găuri? Cel mai probabil sunt cârtițe. Cum puteți scăpa de cârtițele din grădină?
5 sfaturi pentru a alunga cârtițele din grădină

Ultima actualizare: 22 decembrie, 2022

Cârtițele sunt mici animale mamifere care trăiesc sub pământ și care au capacitatea de a săpa rapid datorită botului și ghearelor puternice. Tocmai datorită acestei capacități de a crea tuneluri în pământ, acestea pot deveni o pacoste acasă, stricând grădini și livezi. În acest articol, veți găsi câteva sfaturi pentru a alunga cârtițele din grădină!

Cârtițele aparțin familiei Tálpidelor, care la rândul lor aparțin ordinului Eulipotyphla. Sunt animale mici cu botul alungit. Cârtițele adulte au o lungime de 12 până la 20 de centimetri, în funcție de specie. Se găsesc în multe țări din întreaga lume, în special în America de Nord, Europa și unele state din Asia.

Au o blană închisă, catifelată, care poate fi neagră, gri sau maro. Au picioare cu mușchi puternici și gheare lungi pentru săpat.

În plus, sunt recunoscute după ochii lor minusculi care ne fac să ne îndoim de capacitatea lor de a vedea. Deși se crede că sunt oarbe, nu este în întregime adevărat, deoarece sunt destul de sensibile la lumină. În plus, au dezvoltat alte abilități care le permit să localizeze și să detecteze amenințările cu ușurință.

5 sfaturi pentru a alunga cârtițele din grădină

La fel ca iepurii, vulpile, nurcile, afidele, limacșii, ploșnițele și unele păsări, cârtițele sunt considerate o amenințare pentru livezi și grădini.

În primul rând, pot fi benefice pentru că mănâncă insecte și viermi. Cu toate acestea, cu tunelurile lor, pot ucide plantele, deoarece le distrug rădăcinile. De asemenea, pot distruge peluze, grădini, terenuri de fotbal sau terenuri de golf. 20% din dieta lor este de origine vegetală și au tendința de a deteriora tuberculii și bulbii.

Cârtițele nu hibernează. Deoarece acţionează în subteran, pot rămâne active și ziua și noaptea.

Guvernul Regatului Unit recomandă controlului cârtițelor din octombrie până în aprilie, deoarece acesta este sezonul în care aceste mamifere sapă tuneluri și se pregătesc pentru reproducere. Iată câteva sfaturi pentru a alunga cârtițele din grădină!

1. Folosiți repelente parfumate

Una dintre soluțiile organice, ecologice și eficiente pentru a alunga cârtițele din gradină este folosirea unor substanțe cu mirosuri pe care aceste animale nu le suporta, precum roșii, usturoi, cartofi, soc sau gălbenele. Prin urmare, puteți face preparate cu ulei sau oțet și puteți marina aceste alimente. Apoi, lăsați-le să se odihnească câteva zile și puneți-le în galerii.

În magazine, există produse care au parfumuri care fac ca aceste animale să stea departe. Acestea au concentrațiile adecvate pentru a fi utilizate pe sol.

Usturoi pentru a alunga cârtițele din grădină

2. Puneți bariere

Deși este adevărat că aceste animale sapă adânc, a avea bariere care le împiedică trecerea este de mare ajutor. Puteți pune plasă de sârmă cu găuri mici care împiedică animalele să intre în anumite zone, mai ales dacă aveți livezi sau grădini pe care vreți sa le protejați.

Plasa de sârmă trebuie bătută în cuie la o adâncime de aproximativ 50 până la 70 de centimetri.

3. Folosiți oțet

Cârtițele urăsc oțetul. Prin urmare, acest lichid este un mare aliat atunci când vine vorba de alungarea cârtițelor din grădină.

Se amestecă 1 litru de oțet cu 1/2 litru de apă într-o găleată și se stropesc pe intrările galeriilor. Aveți grijă la plante, deoarece oțetul poate ucide florile sau poate arde iarba.

4. Cultivați anumite plante

Există o serie de plante ornamentale sau aromatice care alungă cârtițele. Printre acestea se numără euforbia, iarba cârtiței, coroana imperială, busuiocul și ruda.

5. Cumpărați dispozitive repelente

Există o serie de dispozitive care funcționează cu vibrații care fac ca animalele să se îndepărteze de grădină. Acestea pot fi instalate și achiziționate cu ușurință din magazinele specializate în grădinărit. În plus, există o alternativă mai ieftină și mai ușor de utilizat, anume morile de vânt.

Puteți îngropa sticle goale în gradină în cazul în care nu aveți suficiente resurse pentru a achiziționa un aparat mai sofisticat.

Cum să preveniți apariția cârtițelor în grădină

Motivul pentru care cârtițele apar în grădini este o simplă chestiune de supraviețuire: ele caută hrană. Prin urmare, dacă grădina este bogată în viermi și insecte, este foarte probabil să o găsească atrăgătoare.

De asemenea, cârtițelor le place pământul umed, deoarece este mai ușor de săpat. Udați livada sau grădina doar atât cât este necesar. De asemenea, trebuie să îndepărtați frunzele toamna, astfel încât umiditatea să nu se acumuleze în sol.

Când să contactați un profesionist?

Deși cârtițele nu circulă în grupuri mari, câteva sunt suficiente pentru a avea o problemă în grădină. Cu toate acestea, nu sunt animale cu risc ridicat.

În plus, se găsesc rar în interiorul casei. Dacă găsiți una în casă, cel mai bine este să chemați medicul veterinar. Este important să nu o confundați cu un șoarece, deoarece modul său de a se comporta este diferit. Cârtițele au urechi foarte mici, ochi mici, picioare lungi și o coadă scurtă sau aproape inexistentă. Deoarece au o mare capacitate de a săpa, este posibil să fi afectat fundația sau structura casei.

Prezența cârtițelor poate fi detectată ușor, deoarece coaja copacilor este roasă, există mai multe fâșii moarte de iarbă și găuri adânci, precum și excremente de cârtiță în iarbă. Contactați un profesionist în cazul în care observați că sfaturile și trucurile de mai sus nu le sperie.

Cârtiță în mușuroi

Respectați fauna sălbatică alungând cârtițele din grădină

Acum că știți cum puteți alunga cârtițele din grădină cu trucuri ușoare și utile, este important să știți că trebuie să fiți responsabili în aplicarea tehnicilor. Prin urmare, este esențial să nu vânați fără discernământ.

Cârtițele, ca și diferitele animale care locuiesc în ecosisteme, merită respectul uman. Acestea sunt animale foarte speciale care își îndeplinesc funcția în natură.

Una dintre caracteristicile interesante și excepționale ale acestor mamifere este faptul că femelele au atât țesuturi ovariene, cât și testiculare într-un organ numit ovotestis, potrivit National Geographic Spania. De asemenea, unele specii, cum ar fi cârtița șobolan, au fost studiate de oamenii de știință pentru a le înțelege metabolismul.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.