Atrofia urogenitală la femeile aflate în postmenopauză
Verificat și aprobat de biotehnologul Alejandro Duarte
Atrofia urogenitală este una dintre posibilele consecințe ale intrării în stadiul menopauzei. Deși nu este la fel de cunoscută ca bufeurile sau modificările dispoziției, atrofia urogenitală are multe repercusiuni care pot afecta direct calitatea vieții femeilor.
Speranța de viață din ultimii ani a crescut considerabil și, odată cu aceasta, s-au înmulțit și anii în care femeile trebuie să trăiască la menopauză. Scăderea estrogenului care apare în acest stadiu al vieții poate duce la apariția mai multor boli și tulburări. Se estimează că, după cinci ani de menopauză, până la o treime dintre femei suferă de un anumit grad de atrofie urogenitală.
Înainte de a analiza mai atent această afecțiune și simptomele sale, este important să înțelegem rolul estrogenului.
Funcțiile diferitelor tipuri de estrogen la femei
Estrogenii sunt hormoni sexuali steroizi feminini care sunt produși în ovare și glandele suprarenale. Ei sunt responsabili pentru dezvoltarea caracteristicilor sexuale secundare feminine. Printre acestea găsim:
- Lărgirea șoldurilor
- Creșterea și dezvoltarea sânilor
- Reglarea menstruației (împreună cu alți hormoni)
Vezi și:
Perioada de pubertate și maturizare sexuală la femei începe atunci când crește producția de estrogeni. Drept urmare, corpul stimulează uterul, vaginul, endometrul și trompele uterine. Nivelul acestor hormoni rămâne mai mult sau mai puțin stabil până la sosirea menopauzei. În acest moment, există o scădere drastică a acestor hormoni.
Pe lângă controlul dezvoltării caracteristicilor secundare feminine, estrogenii au și alte funcții, cum ar fi:
- Îmbunătățirea aspectului pielii. Joacă un rol important în producția de colagen și în procesele de regenerare a pielii.
- Întărirea sistemului cardiovascular. Participă la metabolismul grăsimilor și activează producția de HDL.
- Consolidarea sistemului osos. Estrogenii previn pierderea calciului și asigură mineralizarea corectă a acestuia, prevenind astfel fragilitatea oaselor.
- Funcționarea corectă a sistemului urinar. Ajută la menținerea frecvenței funcției urinare.
- Efect pozitiv asupra creierului. Promovează fluxul de sânge către creier și producția de glucoză.
- Stimularea dorinței sexuale.
Atrofia urogenitală: simptome
Simptomele atrofiei urogenitale afectează femeile la nivel emoțional și le alterează calitatea vieții. Spre deosebire de alte simptome ale menopauzei, atrofia urogenitală persistă în timp și poate deveni mai severă dacă nu este tratată corespunzător.
Scăderea estrogenului în timpul menopauzei are un impact major asupra sănătății vaginale. Apar modificări ale pH-ului vaginal care favorizează atât infecțiile vaginale, cât și cele urinare.
Rețeaua de vase care hrănește mucoasa vaginală suferă modificări. În consecință, lubrifierea scade. Această lipsă de lubrifiere poate duce la iritații frecvente, uscăciune și dispareunie. Dispareunia este definită ca durerea suferită în timpul actului sexual.
În cele din urmă, mucoasa vaginală devine subțire și fragilă și există un risc crescut de rănire în timpul procedurilor în mod normal sigure, cum ar fi inserarea unui specul în timpul unei examinări vaginale sau actul sexual.
Vezi și:
Tratament pentru atrofia urogenitală postmenopauză
Mai multe tratamente foarte eficiente pot ajuta la încetinirea, scăderea sau chiar îmbunătățirea simptomelor legate de atrofia urogenitală.
În primul rând, există produse hidratante. Acestea, ajutate de lubrifianți în timpul actului sexual, sunt prima linie de tratament pentru pacientele care au simptome ușoare sau moderate. Aceste produse reduc simptomele uscăciunii și restabilesc pH-ul, dar nu pot inversa modificările din membranele mucoase.
Există și tratamente hormonale. Această linie de tratament este considerată a fi cea mai bună alegere pentru femeile care suferă de simptome moderate până la severe.
Tratamentul hormonal poate inversa modificările cauzate de deficitul hormonal în timpul menopauzei. Administrarea poate fi sistemică, orală sau vaginală. Dozele mici de estrogen administrate local sunt prima alegere când vine vorba de tratamentul hormonal medicamentos.
Schimbarea stilului de viață și tratamentul non-hormonal sunt considerate a fi cele mai bune opțiuni pentru tratarea simptomelor atrofiei urogenitale. Acest lucru este valabil mai ales la femeile cu modificări minime sau simptome ușoare și la femeile care fie nu doresc, fie nu pot utiliza estrogen.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Bruno, R. V. (2012). Tratamento da atrofia urogenital com a administração local de estrogênios: Um estudo randomizado, controlado em mulheres no climatério e na pós-menopausa. Revista Brasileira de Medicina.
- Pérez A., L. E., & C. Rojas, I. (2015). Menopausia: panorama actual de manejo. Revista Med. https://doi.org/10.18359/rmed.1226
- Monsalve, C., Reyes, V., Parra, J., & Chea, R. (2018). Manejo terapéutico de la sintomatología climatérica. Revista Peruana de Ginecología y Obstetricia. https://doi.org/10.31403/rpgo.v64i2057
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.