Logo image
Logo image

8 avantaje și dezavantaje ale fraților care împart camera

4 minute
Copiii care dorm singuri sunt mai independenți, dar cei care împart camera dezvoltă o toleranță mai mare. Care este cea mai bună opțiune?
8 avantaje și dezavantaje ale fraților care împart camera
Elena Sanz

Scris și verificat de psihologul Elena Sanz

Scris de Elena Sanz
Ultima actualizare: 22 decembrie, 2022

În gospodăriile cu mai mult de un copil, este normal să ne întrebăm dacă este bine pentru frați să împartă camera. Atunci când există suficient spațiu, părinții ezită între prioritizarea independenței fiecărui copil și încurajarea socializării permanente. Dacă vă confruntați cu această dilemă, iată câteva avantaje și dezavantaje ale fraților care împart camera!

Oricare ar fi alegerea părinților, aceasta va fi o modalitate prin care copiii vor dezvolta în mod natural anumite valori foarte utile în viitor. Decizia finală depinde de nevoile fiecărei familii și, de asemenea, de personalitățile copiilor.

Avantajele fraților care împart camera

Some figure
Împărtășirea unei camere poate genera complicitate și o legătură puternică între frați.

Dacă ați împărțit o cameră cu frații în copilărie, cunoașteți numeroasele beneficii pe care le presupune acest lucru.

Întărește legătura dintre frați

Copiii au în fiecare zi șansa de a împărtăși secrete atunci când împart camera. Aceste momente sporesc complicitatea și apropierea emoțională și fac ca legătura lor să devină mai puternică.

A avea un spațiu comun le permite să se descopere, să se cunoască în profunzime și să crească în același timp, trăind momente zilnice care vor deveni amintiri prețioase.

Învață să trăiască împreună

Împărtășirea unei camere încurajează empatia, toleranța, abilitățile de negociere și rezolvarea conflictelor. Copiii învață să ia în considerare opiniile și nevoile altora, să cedeze și să stabilească limite.

Respectarea ritmurilor și spațiului celuilalt, colaborarea pentru binele comun sau afirmarea opiniilor sunt câteva dintre învățăturile generate de împărțirea camerei între frați.

Promovează somnul și rutina comună

A dormi cu frații face ca cei mici să adoarmă mai ușor și mai plăcut. Temerile se diluează și conversațiile amuzante sunt foarte apreciate înainte de a merge la culcare.

Copiii se odihnesc mai bine și pot vedea ora de mers la culcare ca pe ceva plăcut, încetând să mai opună rezistență.

Încurajează solidaritatea

Dormitul în aceeași cameră ajută la crearea unui sentiment de complicitate la copii. Gelozia poate fi redusă semnificativ. Fratele începe să fie văzut ca un partener și aliat, nu ca un rival.

În plus, împărtășirea jucăriilor, a hainelor sau a rechizitelor școlare devine ceva obișnuit, așadar cooperarea prevalează asupra individualismului. Sună bine, nu-i așa?

Descoperiți: 7 fraze de evitat în timpul crizelor copiilor

Dezavantaje ale fraților care împart camera

Some figure

După cum puteți vedea, beneficiile sunt numeroase. Cu toate acestea, există și unele dezavantaje ce trebuie luate în considerare înainte de a lua decizia. Trebuie să țineți cont de următoarele:

Mai puțină independență

În cazul împărțirii unui dormitor, copiii nu au un spațiu personal în care să-și dezvolte individualitatea sau să se bucure de intimitate.

Frații devin oarecum dependenți unul de celălalt și au dificultăți în a dormi singuri. În plus, pe măsură ce adolescența se apropie, copiii au nevoie de intimitate.

Deranj

Trezirile nocturne ale unui frate pot afecta odihna celuilalt, mai ales dacă unul dintre ei este foarte mic sau bolnav sau suferă de insomnie. În mod similar, dacă unul vrea lumina aprinsă noaptea și celălalt este deranjat de aceasta, pot apărea certuri.

Incompatibilitatea ritmului vieții

Când diferența de vârstă dintre frați este mare, pot apărea probleme; de exemplu, când vine vorba de program, un frate trebuie să învețe, iar celălalt să doarmă.

Problemele pot fi legate și de activitățile sociale sau culturale pe care fiecare copil dorește să le desfășoare. De exemplu, dacă unul vrea să citească și celălalt să asculte muzică sau să petreacă timpul cu prietenii, apar conflicte.

Descoperiți: Cum să-i înveți pe copii să fie consecvenți

Sursă de conflicte

A trăi împreună în armonie necesită multă răbdare, toleranță și negociere. Dacă aceste abilități nu sunt bine dezvoltate la copii, pot apărea probleme.

Sfaturi pentru a preveni dezavantaje ale fraților care împart camera

Dacă nu există altă posibilitate sau dacă ați decis că cea mai bună soluție este ca frații să împartă o cameră, există o serie de recomandări de care trebuie să țineți cont pentru a evita problemele:

  • Evitați împărțirea camerei în cazul bebelușilor.
  • Implicați copilul cel mare în mutarea fratelui său în cameră. Vorbiți despre valoarea momentelor distractive pe care le pot împărtăși și lăsați-l să ia câteva decizii, cum ar fi unde să puneți patul.
  • Inițiați un dialog deschis cu copiii. Apariția certurilor nu ar trebui să fie un motiv de separare, deoarece este important să învețe să negocieze; totuși, pe măsură ce cresc, copiii pot dori mai multă confidențialitate.
  • Asigurați-vă că fiecare copil are propriul spațiu în cameră. Nu vorbim doar de pat, ci și de un loc de studiu și cel puțin o zonă proprie în dulap. Acest lucru va permite dezvoltarea individuală.
  • La început, ajutați-i în rezolvarea conflictelor, motivându-i să se pună în locul celuilalt și să ajungă la acorduri. Pe măsură ce cresc, lăsați-i să exerseze singuri aceste abilități.

Frații care împart o cameră vor crea momente de neuitat

În cele din urmă, fiecare familie trebuie să cântărească avantajele și dezavantajele și să aleagă opțiunea care se potrivește cel mai bine nevoilor proprii. Cu toate acestea, experiența de a împărtăși o cameră cu frații poate fi extrem de importantă pentru copii.

Acest lucru îi pregătește pentru viață. În plus, le va permite să creeze amintiri plăcute care vor rămâne cu ei pentru totdeauna.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Convertini, G., Krupitzky, S., Tripodi, M. R., & Carusso, L. (2003). Trastornos del sueño en niños sanos. Recuperado de https://www.sap.org.ar/docs/archivos/2003/arch03_2/99.pdf
  • Feixa, C. (2005). La habitación de los adolescentes. Papeles del CEIC. International Journal on Collective Identity Research, (16), 1-21.
  • Lincoln, S. (2005). Feeling the noise: Teenagers, bedrooms and music. Leisure studies24(4), 399-414.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.