Logo image
Logo image

7 motive să mănânci două banane pe zi

3 minute
Bananele se numără printre cele mai populare fructe. Pe lângă faptul că sunt gustoase, ele oferă beneficii semnificative pentru organismul uman. În cele ce urmează te invităm să mănânci două banane pe zi, astfel încât să-ți îmbunătățești sănătatea!
7 motive să mănânci două banane pe zi
Maria Patricia Pinero Corredor

Verificat și aprobat de nutriționistul Maria Patricia Pinero Corredor

Ultima actualizare: 21 decembrie, 2022

Bananele au un gust incredibil și, în plus, sunt foarte sănătoase. Dacă nu ne crezi, include acest fruct în dieta ta zilnică și observă cum reacționează corpul tău. În articolul de azi îți prezentăm câteva motive să mănânci două banane pe zi.

Principalele motive să mănânci două banane pe zi

Reducerea tensiunii arteriale

Acest fruct are abilitatea de a regla tensiunea arterială. Datorită conținutului de potasiu (o banană obișnuită conține 420 mg din acest mineral), bananele ne ajută să combatem hipertensiunea.

Arderea kilogramelor în plus

Fiind bogate în fibre care oferă o senzație de sațietate de durată, bananele pot reduce nivelul de stres.

Some figure

Acest aliment conține și amidon rezistent, o substanță care reduce pofta de mâncare și previne câștigul în greutate. Amidonul rezistent poate, de asemenea, să reducă glicemia.

Totodată, bananele măresc sensibilitatea organismului la insulină, un beneficiu foarte important. În fond, dacă celulele noastre nu sunt sensibile la insulină, ele nu pot absorbi glucoza. Drept consecință, ni se face foame. Depunerea grăsimii este strâns legată de insulină.

Reducerea riscului de anemie, pe lista de motive să mănânci două banane pe zi

Bananele îți reduc riscul de a suferi de anemie. Această boală are la bază lipsa de fier în sânge. Pacienții cu anemie vor experimenta oboseală extremă din cauza reducerii nivelului globulelor roșii și al hemoglobinei.

Bananele conțin și un nivel ridicat de fier. Așadar, ele stimulează formarea globulelor roșii. În plus, bananele constituie o sursă de vitamina B6, care este responsabilă de reglarea nivelului de glucoză din sânge.

Îmbunătățirea digestiei

Un alt avantaj al consumului de banane este faptul că acest obicei îmbunătățește digestia. Bananele sunt ușor de digerat și nu irită tractul digestiv.

Ele conțin amidon rezistent, care nu este digerat de organism. Astfel, acesta ajunge în intestinul gros și susține dezvoltarea bacteriilor benefice.

Citește și:

Cremă de banană și miere pentru a combate tusea

În general, bananele sunt foarte recomandate pacienților cu indigestie sau arsuri în capul pieptului, precum și celor care au suferit de diaree. Ele refac nivelul mineralelor pierdute.

Reducerea nivelului de stres

Bananele îți pot reduce nivelul de stres, îmbunătățindu-ți dispoziția. Ele conțin triptofan, o substanță de care organismul are nevoie pentru a produce serotonină—numită și „hormonul fericirii”.

O banană conține în jur de 27 mg de magneziu, un mineral care ne ajută să ne odihnim și să avem o dispoziție mai bună.

Compensarea carențelor de vitamine, printre cele mai bune motive să mănânci două banane pe zi

Acest fruct este bogat în vitamina B6. O singură banană oferă 20% din doza zilnică recomandată. Datorită vitaminei B6, corpul produce insulină, hemoglobină și aminoacizii necesari pentru a crea celule sănătoase.

Some figure

Bananele conțin și multă vitamina C. De fapt, o singură banană ne poate asigura 15% din necesarul zilnic.

Vitamina C este un antioxidant excelent. Ea neutralizează radicali liberi, molecule active a căror misiune este să distrugă corpul uman.

Grație conținutului de vitamina C, bananele mențin vasele de sânge în stare optimă și contribuie la sinteza colagenului.

Creșterea nivelului de energie

Potasiul din componența bananelor oferă protecție mușchilor împotriva crampelor. În plus, carbohidrații conținuți de acest fruct asigură energia de care avem nevoie pentru a face față antrenamentelor dificile.

Câteva aspecte de reținut

Când vine vorba de a consuma banane, ține cont de faptul că proprietățile lor nutritive depind de cât de coapte sunt. Dacă alegi să cumperi banane verzi, reține faptul că ele conțin mult amidon.

Some figure

Așa cum am menționat anterior, amidonul este o polizaharidă alcătuită din molecule de glucoză care, puțin câte puțin, eliberează energie. Astfel, amidonul îngreunează digestia bananelor.

Nu uita să citești:

Pâine cu ovăz, banane și nuci fără gluten și lactoză

Bananele coapte sunt alcătuite din zaharoză în proporție de 90% și amidon în proporție de doar 7%. Zaharoza prezintă o moleculă de glucoză și una de fructoză. Așadar, ea este mai ușor absorbită, iar impactul său asupra glicemiei și al răspunsului la insulină este mai ridicat.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.



Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.