Barbunul roșu: proprietăți, beneficii și utilizări în bucătărie
Scris și verificat de nutriționistul Saúl Sánchez Arias
Barbunul roșu este un pește semi-gras care poate fi inclus în dietă în mod regulat. Se găsește pe tot parcursul anului și are caracteristici organoleptice excelente. Există multe moduri de a-l pregăti pentru a profita la maxim de beneficiile sale.
Prezența peștelui în dietă este recomandată atunci când obiectivul este menținerea unei stări de sănătate optime. Acesta concentrează nutrienți esențiali și are o densitate energetică mai mică decât carnea. Din acest motiv, poate face parte dintr-o dietă hipocalorică cu scopul de a pierde în greutate.
Barbunul roșu: proprietăți nutriționale
100 g de barbun roșu oferă 3,5 g de grăsime și doar 90 kcal. Aportul proteic este semnificativ, peștele având proteine cu valoare biologică ridicată. Acestea conțin toți aminoacizii esențiali și au un scor bun în ceea ce privește digestibilitatea. Proteinele sunt importante pentru a evita problemele legate de masa slabă.
De asemenea, peștele menționat este o sursă de minerale importante, cum ar fi magneziul, iodul și potasiul. Este, de asemenea, o sursă de vitamine B. Mineralele și vitaminele sunt importante pentru a vă asigura că metabolismul energetic funcționează corect și utilizează caloriile din grăsimi, proteine și carbohidrați.
Descoperiți: Masago sau icrele de pește capelin: nutrienți și utilizări
Beneficiile chefalului
Când vorbim despre beneficii, trebuie să subliniem faptul că barbunul roșu este ideal pentru a acoperi necesarul zilnic de proteine. Datorită acestui fapt, patologiile cronice care afectează masa musculară, cum ar fi sarcopenia, pot fi prevenite.
Pe de altă parte, poate fi inclus fără probleme în contextul unui regim hipocaloric. S-a dovedit că proteinele induc sațietate, controlând pofta de mâncare. Nu furnizează multe calorii, așa că este puțin probabil să deranjeze echilibrul energetic. Desigur, peștele nu trebuie să fie însoțit de sosuri.
Nu trebuie să uităm că unele dintre vitaminele B sunt vitale pentru procesele fiziologice. Mai presus de toate, vitamina B12 ajută la transportul oxigenului în sânge.
Cum se prepară barbunul roșu?
Barbunul este un pește care are multe oase, așa că poate fi periculos pentru copii. În acest caz, poate fi mărunțit pentru a fi folosit ca ingredient în alte preparate.
Există și modalități de a-l găti întreg pentru a profita la maxim de beneficiile sale. Un exemplu este barbunul la cuptor cu lămâie. Gustul va fi incredibil dacă se folosiți și ierburi, cum ar fi tarhonul.
Puteți să adăugați și alte condimente, cum ar fi șofranul sau menta și diverse sosuri. Este un peste care se prăjește bine, dar poate fi făcut și tocăniță sau borș. La grătar se consumă mai rar.
O rețetă foarte apreciată este barbunul roșu cu trufe. Nu este foarte accesibilă din punct de vedere al costului, dar iubitorii de haute cuisine o apreciază foarte mult. Trufele oferă o aromă excelentă care se îmbină cu textura peștelui.
Descoperiți: Nutrienții, beneficiile și riscurile peștelui pangasius
Barbunul roșu este un pește cu multe beneficii
Includerea barbunului în dietă este benefică pentru sănătate. Este un pește cu proteine de cea mai bună calitate, care nu oferă prea multe calorii. Va trebui să fiți atent la pregătirea sa. Dacă folosiți multe sosuri, valoarea energetică ar putea crește.
Este indicat să alternați aportul de pește gras, semigras și alb. Fiecare are o serie de efecte pozitive. Secretul este varietatea.
În general, acizii grași prezenți în alimentele de origine marină au o calitate foarte înaltă. Proporția de omega-3 este mai mare, ceea ce va ajuta la controlul inflamației din mediul intern.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Martone AM, Marzetti E, Calvani R, et al. Exercise and Protein Intake: A Synergistic Approach against Sarcopenia. Biomed Res Int. 2017;2017:2672435. doi:10.1155/2017/2672435
- Westerterp-Plantenga MS, Lemmens SG, Westerterp KR. Dietary protein – its role in satiety, energetics, weight loss and health. Br J Nutr. 2012;108 Suppl 2:S105-S112. doi:10.1017/S0007114512002589
- Dietzfelbinger H, Hubmann M. Hämolytische Anämien und Vitamin-B12-Mangel [Hemolytic anemias and vitamin B12 deficieny]. Dtsch Med Wochenschr. 2015;140(17):1302-1312. doi:10.1055/s-0041-103562
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.