Valoarea nutritivă și beneficiile macroului pentru sănătate
 

Valoarea nutritivă și beneficiile macroului pentru sănătate

Dacă vă place peștele gras, nu trebuie să ratați ocazia de a include macroul in dietă. Este un aliment de înaltă calitate care oferă omega 3.
Valoarea nutritivă și beneficiile macroului pentru sănătate
Saúl Sánchez Arias

Scris și verificat de nutriționistul Saúl Sánchez Arias.

Ultima actualizare: 21 decembrie, 2022

Macroul este un pește gras de înaltă calitate care trebuie inclus în contextul unei diete variate. Beneficiile macroului sunt derivate din conținutul său de nutrienți, precum acizii grași din seria omega 3. În plus, fiind un pește mic, nu tinde să acumuleze metale grele, ceea ce previne alterarea sistemului nervos central.

Înainte de a începe, este esențial să rețineți că ar trebui să consumați cel puțin câteva porții de pește în fiecare săptămână. Există tot mai multe dovezi ce arată că această rutină reduce riscul cardiovascular și chiar decesul din orice cauză.

Deși există unele specii care nu sunt în totalitate recomandate, macroul nu se numără printre ele. În continuare, vă vom arăta toate beneficiile macroului pentru sănătate.

Valoarea nutritivă a macroului

Să începem prin a vorbi despre valoarea nutritivă a macroului. Fiecare 100 grame de produs oferă aproximativ 175 calorii, 17 grame de proteine cu valoare biologică ridicată și aproape 10 grame de grăsime. Este unul dintre cei mai nutritivi pești, deși acesta nu este un motiv pentru a nu-l include într-o dietă hipocalorică cu scopul de a pierde în greutate.

Farfurie cu macrou
Macroul este o sursă de omega 3, vitamine și proteine cu valoare biologică ridicată.

Este important de subliniat că o bună parte din lipidele găsite în macrou sunt omega 3. Aceste elemente ajută la modularea nivelurilor de inflamație din mediul intern, ceea ce va ajuta la prevenirea multor patologii cronice și complexe.

Potrivit cercetărilor publicate în Jurnalul Internațional de Științe Moleculare, un aport suficient de omega 3 contribuie la reducerea incidenței accidentelor cardiovasculare.

În ceea ce privește micronutrienții, se remarcă vitaminele B3, B12 și A. De asemenea, macroul oferă minerale esențiale: fosfor, calciu, magneziu și potasiu. S-a demonstrat că acesta din urmă are un efect antagonist față de cel al sodiului în ceea ce privește controlul tensiunii arteriale. Prin urmare, este esențial ca acesta să fie inclus în dietă în mod regulat.

Beneficiile macroului pentru sănătate

Includerea frecventă a macroului în dietă are o serie de beneficii pentru sănătate. De exemplu, datorită conținutului său de calciu, este un aliment excelent pentru a ajuta la prevenirea osteoporozei. Această patologie duce la o reducere progresivă a densității minerale osoase, ceea ce poate determina o creștere a incidenței fracturilor.

Pentru a evita apariția acestei probleme, este necesară optimizarea aportului de calciu și, în același timp, menținerea vitaminei D într-un interval optim. Un studiu publicat în revista Menopause confirmă acest lucru. Sunt necesare și alte obiceiuri benefice, precum practicarea exercițiilor de forță. În acest fel, densitatea oaselor crește, ceea ce va preveni problemele în viitor.

Somon gătit

 

Nu trebuie să subestimăm nici efectele acizilor grași omega 3. Sunt cardioprotectori și ajută la controlul nivelului de inflamație din mediul intern. De asemenea, sunt esențiali pentru refacerea musculară și pentru a proteja masa slabă de catabolism. Generează un efect inhibitor asupra degradării proteinelor musculare chiar și în contextul unei diete hipocalorice.

Copiii trebuie să consume suficient omega 3. Dezvoltarea cognitivă este îmbunătățită și se evită apariția multor patologii autoimune. De fapt, multe formule de lapte pentru sugari sunt suplimentate cu omega 3, cu scopul de a obține un aport mai mare.

Macroul, un pește de înaltă calitate perfect în dietă

După cum ați văzut, includerea macroului în dietă este considerată benefică pentru menținerea sănătății pe termen mediu. Este o sursă excelentă de acizi grași din seria omega 3, care vor ajuta la îmbunătățirea profilului lipidic al organismului. În plus, conține proteine cu valoare biologică ridicată, cu toți aminoacizii esențiali care vor asigura o bună funcționare musculară în timp.

De asemenea, trebuie să subliniem faptul că macroul este destul de versatil la nivel culinar. Are o aromă puternică, dar poate fi preparat în mai multe moduri.

La cuptor sau în sos, are caracteristici organoleptice deosebite, așa că va satisface aproape toate gusturile. Se poate găsi chiar și conservat, fiind un aliment cu o densitate nutritivă mare ce poate fi consumat oriunde și oricând.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Innes JK, Calder PC. Marine Omega-3 (N-3) Fatty Acids for Cardiovascular Health: An Update for 2020. Int J Mol Sci. 2020;21(4):1362. Published 2020 Feb 18. doi:10.3390/ijms21041362
  • Filippini T, Naska A, Kasdagli MI, et al. Potassium Intake and Blood Pressure: A Dose-Response Meta-Analysis of Randomized Controlled Trials. J Am Heart Assoc. 2020;9(12):e015719. doi:10.1161/JAHA.119.015719
  • Management of Osteoporosis in Postmenopausal Women: The 2021 Position Statement of The North American Menopause Society’’ Editorial Panel. Management of osteoporosis in postmenopausal women: the 2021 position statement of The North American Menopause Society. Menopause. 2021;28(9):973-997. doi:10.1097/GME.0000000000001831

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.