Nutrienții esențiali în dietă

Deficitul de nutrienți esențiali poate fi periculos pentru sănătate. Descoperiți mai jos care sunt nutrienții care nu ar trebui să lipsească din alimentație!
Nutrienții esențiali în dietă

Ultima actualizare: 19 Noiembrie, 2021

Alimentația joacă un rol esențial în funcționarea organismului. Prin alimente, corpul primește nutrienții de care are nevoie pentru a-și îndeplini toate funcțiile. Prin urmare, este esențial să avem o dietă sănătoasă și completă. Care sunt nutrienții esențiali în dietă?

Mulți oameni fac greșeala de a elimina unele substanțe nutritive din dietă și își bazează alimentația doar pe anumite produse. Aceasta este o greșeală

Consumați nutrienții esențiali în dietă?

Iată o listă cu cele mai frecvente deficiențe alimentare. Verificați dacă aveți o lipsă de nutrienți și regândiți-vă dieta pentru a o face completă și mai echilibrată!

1. Calciu

Deficitul de calciu este mai frecvent la femei în timpul menopauzei, potrivit acestui studiu realizat de un grup de cercetători de la Institutul Național de Perinatologie (Mexic).

Acest lucru se datorează faptului că scăderea producției de estrogen împiedică absorbția calciului și, prin urmare, provoacă o reducere a densității osoase.

Calciul este greu de asimilat și nu este întotdeauna ingerat în cantitățile zilnice recomandate. Alimentele bogate în calciu sunt:

  • Lapte și derivate
  • Broccoli
  • Soia
  • Legume
  • Peşte
  • Ouă
  • Spanac

2. Vitamina C

Fructele conțin nutrienții esențiali în dietă

 

Vitamina C este prezentă în multe alimente, în special în fructe. Este posibil ca în meniul zilnic să aveți deja unele dintre ele, precum portocala sau lămâia.

După cum afirmă acest studiu de la Universitatea din Otago, deficiența sa este una dintre cauzele slăbirii sistemului imunitar și riscului crescut de infecții.

Alimentele care o conțin sunt:

  • Citrice
  • Ficat
  • Fructe de pădure
  • Kale
  • Ardei

3. Flavonoide

Acești antioxidanți provin în mare parte din fructe și legume. Prin urmare, cei care consumă puține alimente cu aceste caracteristici au mai multe șanse de a suferi un deficit.

Potrivit acestui studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea din León (Spania), flavonoidele sunt esențiale pentru prevenirea bolilor de inimă, îmbătrânirii premature și tulburărilor asociate cu declinul cognitiv.

Ele pot fi găsite, de exemplu, în:

  • Mere
  • Afine
  • Broccoli
  • Ceapă
  • Căpșune
  • Struguri roșii
  • Salată verde
  • Bulb de usturoi
  • Frunze de varză

4. Lignani

 

Lignanii sunt metaboliți secundari ai plantelor care, atunci când ajung în intestinul gros, sunt fermentați de bacteriile intestinale. În timpul acestui proces, ei sunt transformați în fitoestrogeni și sunt absorbiți imediat în fluxul sanguin.

Se crede că fitoestrogenii au multiple beneficii pentru sănătate. Totuși, acest studiu realizat de dr. Algelia Garrido recomandă să nu înlocuim cu lignani niciun tip de medicament sau tratament, întrucât presupusele lor proprietăți nu sunt clare.

Lignanii se găsesc în cantități semnificative în:

  • Semințe de in
  • Semințe de dovleac
  • Secară
  • Broccoli
  • Soia
  • Fasole
  • Fructe de pădure
  • Semințe de susan

5. Amidon rezistent

Amidonul este un tip comun de carbohidrat din plante care, deși uneori este ușor de digerat, de cele mai multe ori provoacă dificultăți.

Cu toate acestea, așa-numitul amidon rezistent este o varietate sănătoasă care ajută la controlul zahărului din sânge și inhibă acumularea de grăsime.

Acest tip de amidon se găsește, de exemplu, în:

  • Cereale integrale
  • Paste
  • Legume
  • Banane verzi
  • Cartofi

6. Fibre

Cerealele conțin nutrienții esențiali în dietă

 

Deficitul de fibre este una dintre cele mai frecvente probleme. Acest lucru este esențial, deoarece stimulează mișcarea intestinală, iar lipsa fibrelor poate cauza probleme grave.

Dacă nu consumați suficiente fibre, digestia și curățarea organismului sunt dificile. Acest lucru provoca constipație și îngreunează eliminarea a ceea ce nu este necesar.

Puteți obține fibre din următoarele alimente:

  • Ovăz
  • Orez integral
  • Broccoli
  • Lămâie
  • Avocado
  • Papaya
  • Castravete
  • Pepene
  • Mere
  • Pere
  • Portocale

Mâncarea, un mare aliat pentru sănătate

O alimentație echilibrată și variată permite îndeplinirea funcțiilor organismului. Prin urmare, analizați-vă dieta și vedeți dacă vă lipsește vreun nutrient esențial.

Dacă da, consumați alimentele care lipsesc din meniurile voastre zilnice. Dacă aveți întrebări, consultați un medic sau un endocrinolog.

S-ar putea să te intereseze...
Dieta pacienților cu hepatită: ce trebuie să mănânce
Doza de Sănătate
Citește pe Doza de Sănătate
Dieta pacienților cu hepatită: ce trebuie să mănânce

Dieta și obiceiurile sănătoase sunt importante pentru sănătatea ficatului. Descoperiți în ce constă dieta pacienților cu hepatită!