5 beneficii ale grădinăritului pentru sănătatea mintală și emoțională
Verificat și aprobat de medicul Leonardo Biolatto
Natura răsplătește tot ceea ce primește de la om. Dovadă în acest sens sunt cele 5 beneficii ale grădinăritului pentru sănătatea mintală și emoțională. Fertilizarea unei plante, udarea tufelor de trandafiri și plantarea semințelor, de exemplu, sunt sarcini care contribuie la bunăstarea psihologică.
Desfășurarea de activități în aer liber, precum grădinăritul, este asociată cu distracția, relaxarea și chiar creativitatea. Există mai multe studii în acest sens, despre care vom discuta mai jos.
Grădinăritul ca activitate care promovează sănătatea mintală și emoțională
Viața zilnică este cursă contra cronometru. Uneori, trebuie să ne deconectăm de agitația cotidiană și să luăm o pauză. Pentru a face acest lucru, nu este obligatoriu să planificăm o plimbare sau o excursie. Luând câteva unelte și mergând în grădină, obținem beneficii pe care atât mintea, cât și corpul le merită.
Într-un studiu privind efectele emoționale ale plantelor asupra oamenilor, cercetătorii au descoperit următoarele avantaje psihologice:
- Îmbunătățiri ale memoriei
- Fericire și satisfacție
- Reducerea efectelor demenței
- Atenuarea tulburării de stres post-traumatic
O altă analiză publicată de Medicina Clínica recomandă crearea grădinilor terapeutice în spitale ca remediu împotriva stresului pacienților. Există tot mai multe analize care susțin expunerea și contactul cu „mediul verde” pentru bunăstarea generală.
Recomandăm: Idei pentru crearea unui colț de relaxare acasă
Ce activități de grădinărit au beneficii pentru sănătatea mintală și emoțională?
Potrivit Societății Britanice de Psihologie, încorporarea grădinăritului în viața noastră implică totul, de la sarcinile simple, la cele laborioase. Puteți cultiva ierburi senzoriale, precum busuioc sau mentă și semințe de avocado rămase după consumul fructelor. Nu este necesar să aveți o bucată uriașă de pământ pentru a profita de beneficiile grădinăritului pentru sănătatea mentală și emoțională.
Experții adaugă faptul că plantarea, plivitul și irigarea în grădină reprezintă o altă modalitate de a distrage atenția minții.
5 beneficii ale grădinăritului pentru sănătatea mintală și emoțională
Deși beneficiile pe care grădinăritul le oferă minții și emoțiilor nu sunt noi, ele au devenit mult mai cunoscute după izolarea din pandemia de COVID-19. Mulți oameni au găsit un spațiu pentru terapie în grădină.
Acest lucru este evidențiat de un raport al Universității din California, prezentat de Departamentul de Agricultură și Resurse Naturale. Acest raport a acoperit mai multe orașe din Statele Unite, Germania și Australia. Grădinarii chestionați și-au exprimat sentimentul de bucurie, libertate și conexiune cu natura.
1. Sporește atenția
Ellison Chair in International Floriculture afirmă faptul că sarcinile îndeplinite sub influența calmantă a naturii sunt finalizate cu mai multă precizie. De asemenea, statul în aer liber întărește performanța memoriei.
Un studiu din revista Science, Technology and Innovation susține că zonele verzi ajută la îmbunătățirea performanței academice. Mediile cu vegetație ornamentală dau o senzație de bine. Elevii adoptă atitudini mai bune, procesul de predare-învățare fiind favorizat.
2. Hrănește stima de sine
Cultivarea unei plante și urmărirea procesului de creștere a acesteia este o mare realizare. Ori de câte ori atingem un obiectiv, cultivăm un sentiment de mândrie și ne creștem stima de sine. De ce? Este un proiect căruia i-am dedicat timp, răbdare și multă responsabilitate. Cu alte cuvinte, este o mândrie.
Un scenariu similar este prezentat de Universitatea din Florida: dacă un copil plantează și îngrijește o sămânță până când aceasta încolțește, va simți că a făcut magie. Tinerii percep succesul atunci când recoltează hrana pe care o vor mânca sau când ceea ce au plantat înflorește. Acest lucru ajută la creșterea încrederii în sine.
3. Promovează creativitatea
American Journal of Lifestyle Medicine afirmă faptul că grădinăritul sporește creativitatea și inspirația, ceea ce este benefic pentru bunăstarea mintală. Instituția vorbește despre grădinile de acasă și despre posibilitatea personalizării acestora pentru a reflecta pasiunile, valorile și preferințele grădinarului.
4. Întărește relațiile sociale
Conceptul de grădină comunitară a devenit popular. Aceste spații sunt considerate „sfere ale sociabilității” de către omul de știință Troy D. Glover. Într-o lucrare publicată de Jurnalul Internațional de Cercetare a Mediului și Sănătate Publică, specialistul evidențiază conexiunile sociale care se construiesc în timpul actului comun de grădinărit.
Autorul susține că, împreună cu alte activități sociale, operaționale și legate de întreținere, grădinăritul încurajează participanții să împărtășească lucruri. Astfel, conceptul de comunitate este întărit.
Recomandăm: 5 sfaturi pentru relaxarea amigdalei cerebrale
5. Ajută la reducerea stresului și anxietății
Pe măsură ce vă concentrați atenția asupra sarcinilor de grădinărit, minimizați povara negativă. Aerul proaspăt, atingerea pământului și simțirea soarelui elimină condițiile stresante.
Un studiu controlat publicat în The Lancet Planetary Health raportează faptul că grădinăritul comunitar este o modalitate de a ameliora stresul și anxietatea. În același timp, promovează obiceiurile susținute în natură, ceea ce duce la o viață activă și sănătoasă. Aceeași lucrare vorbește despre influența grădinăritului în reducerea riscului de boli cronice.
Grădinăritul este benefic și pentru bunăstarea fizică
Pe lângă faptul că hrănește mintea și reglează emoțiile, petrecerea timpului liber în grădină este benefică pentru sănătatea fizică. Dacă nu există nicio posibilitate de a merge la sală sau de a face sport, în grădină există oportunitatea de a vă menține în formă.
Universitatea de Stat din New Jersey susține că atunci când cultivăm propria hrană, facem exerciții de intensitate scăzută până la moderată. Când săpați, greblați sau ridicați ghivece, mișcați partea superioară și inferioară a corpului. Creșteți flexibilitatea, întăriți articulațiile și vă faceți mâinile să funcționeze mai bine. Alte beneficii fizice ale grădinăritului sunt următoarele:
- Densitate osoasă mai mare
- Scăderea tensiunii arteriale
- Întărirea mușchilor picioarelor și spatelui
Grădinăritul este terapeutic, dar nu este un substitut pentru asistența psihologică
Deși grădinăritul are un impact pozitiv asupra sănătății mintale, nu este un substitut pentru terapia psihologică. Există discipline profesionale asociate, precum terapia horticolă, prezentată într-un articol din revista Autonomía Personal.
Acest tip de metode sunt orientate doar de specialiști.
Grădinăritul este o terapie complementară sau un hobby. Dacă vă confruntați cu simptome de anxietate, depresie și disconfort emoțional în mod persistent, cereți ajutorul unui psiholog. Dacă găsiți în grădină ocazia de a evada pentru câteva minute din agitația zilnică, profitați și relaxați-vă.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Cátedra Ellison en Floricultura Internacional. (s.f.). Beneficios para la salud y el bienestar de las plantas. Texas A & M University. Consultado el 13 de abril de 2023. https://ellisonchair.tamu.edu/health-and-well-being-benefits-of-plants/
- Cortez, S., Diekmann, L., et al. (2022). Jardinería durante COVID-19: experiencias de jardineros en todo el mundo. Universidad de California. Agricultura y Recursos Naturales. https://anrcatalog.ucanr.edu/Details.aspx?itemNo=6720
- Eng, S., Khun, T., Jower, S., & Murro, M. J. (2019). Healthy Lifestyle Through Home Gardening: The Art of Sharing. American journal of lifestyle medicine, 13(4), 347–350. https://doi.org/10.1177/1559827619842068
- Hall, C., & Knuth, M. (2019). An Update of the Literature Supporting the Well-Being Bene¢ts of Plants: A Review of the Emotional and Mental Health Bene¢ts of Plants. Journal of Enviromental Horticulture, 31(1), 30-38. https://ellisonchair.tamu.edu/files/2019/07/An-Update-of-the-Literature-Supporting-the-Well-Being-Benefits-of-Plants-A-Review-of-the-Emotional-and-Mental-Health-Benefits-of-Plants.pdf
- Gareca, M., & Villarpando, H. (2017). Impacto de las áreas verdes en el proceso de enseñanza aprendizaje. Revista Ciencia, Tecnología e Innovación, 14(15), 877-892. Recuperado en 13 de abril de 2023, de http://www.scielo.org.bo/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2225-87872017000100006&lng=es&tlng=es.
- Glover T. D. (2021). Healthy Garden Plots? Harvesting Stories of Social Connectedness from Community Gardens. International journal of environmental research and public health, 18(11), 5747. https://doi.org/10.3390/ijerph18115747
- Jackson, S. (2021). La jardinería aumenta la autoconfianza en los jóvenes. Universidad de Florida. https://blogs.ifas.ufl.edu/lafayetteco/2021/06/24/gardening-increases-self-confidence-in-youth/
- Litt, J. S., Alaimo, K., Harrall, K. K., Hamman, R. F., Hébert, J. R., Hurley, T. G., Glueck, D. H. (2023). Effects of a community gardening intervention on diet, physical activity, and anthropometry outcomes in the USA (CAPS): an observer-blind, randomised controlled trial. The Lancet Planetary Health, 7(1), e23–e32. https://doi.org/10.1016/S2542-5196(22)00303-5
- Peña Fuciños, I. (2011). Terapia hortícola-horticultura educativa social y terapéutica: Situación actual y retos de futuro. Autonomía Personal, (4), 32–41. Retrieved from https://dialnet.unirioja.es/servlet/articulo?codigo=7246616&orden=0&info=link%0Ahttps://dialnet.unirioja.es/servlet/extart?codigo=7246616
- Shanmuganathan-Felton, V., Felton., Briseid, C., & Maitland, B. (2020). Cultivando el bienestar y la salud mental a través de la jardinería. Sociedad Británica de Psicología. https://www.bps.org.uk/psychologist/cultivating-wellbeing-and-mental-health-through-gardening
- Thompson R. (2018). Gardening for health: a regular dose of gardening. Clinical medicine (London, England), 18(3), 201–205. https://doi.org/10.7861/clinmedicine.18-3-201
- Zellers, C. (2020). Jardinería para la actividad física. Estación Experimental Agrícola de Nueva Jersey. Rutgers University. https://njaes.rutgers.edu/home-lawn-garden/gardening-for-physical-activity.php
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.