10 beneficii ale meselor în familie, conform științei
 

10 beneficii ale meselor în familie, conform științei

Mâncatul în familie este un obicei foarte sănătos care îmbunătățește calitatea vieții. Aflați de ce ar trebui să faceți acest lucru mai des!
10 beneficii ale meselor în familie, conform științei
Elena Sanz

Verificat și aprobat de psihologul Elena Sanz.

Ultima actualizare: 05 mai, 2023

A mânca în familie este mult mai mult decât o tradiție. Știința a dovedit că există multe beneficii ale meselor în familie, mai ales pentru copii. Din păcate, acest obicei a fost în mare parte uitat.

În prezent, mâncăm tot mai rar în familie. Fiecare membru al familiei mănâncă în fața unui ecran, cufundat în lumea lui. Acest lucru nu este doar regretabil, ci ne sărăcește viața. În ultimele două decenii, au fost efectuate mai multe studii care au arătat că mesele în familie oferă beneficii de la creșterea stimei de sine, până la reducerea riscului de obezitate.

Mesele în familie

Beneficii ale meselor în familie
Mâncatul în familie este benefic pentru sănătatea fizică și emoțională.

Terapeutul de familie Anne Fishel, director executiv al Family Dinner Project, a studiat amănunțit implicațiile meselor în familie. Ea a subliniat că, în ultimii ani, tot mai puține familii sărace mănâncă împreună. În schimb, tot mai multe familii bogate mănâncă împreună.

Aparent, munca și activitățile extrașcolare sunt factorii care afectează cel mai mult mesele în în familie. Într-un cuvânt, toți membrii familiei sunt foarte ocupați și, prin urmare, mănâncă în momente diferite și în locuri diferite.

În plus, cina în familie dă naștere la conflicte în unele case. Cu toate acestea, nu cina în sine provoacă aceste probleme, ci oamenii. Fishel subliniază că există studii care arată că cei mici prețuiesc mesele în familie.

10 beneficii ale meselor în familie

După cum am menționat deja, există mai multe studii care oferă dovezi clare ale beneficiilor meselor în familie.

1. Stimulează dezvoltarea

Mâncatul în familie este un stimul excelent pentru dezvoltarea abilităților sociale, conversaționale și lingvistice. Dincolo de nutriție, discuțiile în familie care însoțește cina sunt un factor extrem de relevant în dezvoltarea copiilor și adolescenților. Aceste abilități includ și bunele maniere.

2. Îmbunătățesc sănătatea mintală

Copiii și adolescenții care mănâncă alături de părinții și frații lor se simt mai în siguranță și mai protejați de familie. De asemenea, se simt mai puțin singuri și au mai multă încredere în ceilalți. Toate acestea sporesc sănătatea mintală.

3. Reunesc familia

Mâncatul împreună întărește legăturile dintre membrii nucleului familial. Fiecare are o viață separată, dar la ora cinei tot ceea ce este împărtășit devine o experiență comună.

4. Sporesc performanța academică

Cercetările de la Universitatea Columbia din Statele Unite au arătat că micuții care au mâncat cu familia de cinci până la șapte ori pe săptămână au avut performanțe școlare mai bune. Acesta este momentul în care părinții lor se asigură că și-au făcut temele.

5. Îmbunătățesc sănătatea fizică

Mâncatul în familie are implicații importante pentru sănătatea fizică. Copiii care mănâncă alături de părinții și frații lor sunt mai bine hrăniți decât cei care mănâncă singuri sau în compania prietenilor.

În general, au acces la alimente sănătoase, mai degrabă decât la chipsuri sau dulciuri. De asemenea, orele lor de masă sunt mai regulate, ceea ce influențează pozitiv sănătatea digestivă.

6. Permit economisirea banilor

A mânca în oraș este mult mai scump decât a găti mâncarea acasă, așa cum știe toată lumea. Totuși, chiar dacă mâncarea este cumpărată din oraș, dar apoi împărțită cu familia, anumiți bani sunt economisiți. Dacă mâncarea este achiziționată separat, costul crește. Iată încă un motiv pentru a servi masa cu familia!

7. Încurajează obiceiurile sănătoase

Masa servită în familie
Mâncatul în familie încurajează obiceiurile alimentare sănătoase.

Când copiii mănâncă sub supravegherea părinților, aceștia dobândesc obiceiuri importante, cum ar fi spălarea mâinilor înainte de a mânca și mestecatul optim, În plus, ei învață cum să se comporte la masă, ceea ce facilitează socializarea și integrarea în societate.

8. Ajută la prevenirea obezității

Mâncatul în familie este un factor care ajută la prevenirea obezității. Această problemă s-a accentuat în rândul minorilor în ultimii ani din cauza lipsei de control parental asupra alimentației celor mici și stilului de viață sedentar.

O meta-analiză publicată în revista Pediatrics în 2011 indică faptul că micuții care mănâncă alături de familie de cel puțin trei ori pe săptămână tind să aibă o greutate normală. De asemenea, sunt mai puțin predispuși la tulburări de alimentație.

9. Reduc riscul de anxietate si depresie

Un studiu din 2004 a indicat faptul că adolescenții care au mâncat în familie au prezentat mai puține semne de depresie și anxietate. De asemenea, aveau mai puține probleme emoționale. Aceștia luau masa cu părinții și frații lor nu mai puțin de cinci ori pe săptămână.

10. Ajută la prevenirea dependențelor

Potrivit informațiilor furnizate de Stanford Children’s Health, adolescenții care iau masa în familie de cinci până la șapte ori pe săptămână au de patru ori mai puține șanse să devină fumători, de două ori mai puține șanse să consume marijuana și de cinci ori mai puține șanse să consume alcool.

Mesele în familie pentru binele comun

Mulți psihologi recomandă acordarea unui rol fiecărui membru al familiei în timpul mesei. Unul poate fi responsabil de pregătirea mâncării, altul poate pune masa, iar altul poate spăla vasele. Toate acestea promovează autonomia, responsabilitatea și empatia.

Stabiliți o oră pentru a mânca în familie în fiecare zi. Fiți flexibili și nu faceți din aceasta o obligație. Nu discutați problemele la masă, ci ascultați-vă unii pe alții și faceți planuri pentru weekenduri și vacanțe.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.



Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.