Ziua Mondială a Sănătății Mintale
 

Ziua Mondială a Sănătății Mintale

Sănătatea mintală necesită un angajament din partea comunității. Consecințele pandemiei amenință bunăstarea zilnică a oamenilor.
Ziua Mondială a Sănătății Mintale
Maria Fatima Seppi Vinuales

Scris și verificat de psihologul Maria Fatima Seppi Vinuales.

Ultima actualizare: 16 aprilie, 2023

Cum se face că ne este atât de greu să vorbim despre disconfortul și emoțiile noastre? Cum se face că înainte de a merge la o consultație cu un profesionist în sănătate mintală găsim mii de scuze? În multe cazuri, acesta este încă un tabu. Ziua de 10 octombrie a fost desemnată Ziua Mondială a Sănătății Mintale.

Motto-ul ales pentru acest an de Organizația Mondială a Sănătății (OMS) este „Faceți din sănătatea mintală și bunăstarea pentru toți o prioritate globală”. Prin aceasta, OMS încearcă să evidențieze impactul pe care sănătatea mintală îl are asupra calității vieții oamenilor, interferând cu bunăstarea și dezvoltarea acestora.

De ce trebuie să avem Ziua Mondială a Sănătății Mintale?

Specialiștii ne avertizează asupra necesității alocării unui buget consistent pentru abordarea sănătății mintale, cu politici publice și programe care se concentrează pe promovare și prevenire. Sunt necesare măsuri suplimentare, care să facă apel la creativitatea și angajamentul profesioniștilor și a comunității în general.

Acest motto nu este întâmplător. Ne invită să realizăm că nu toți oamenii au resursele necesare pentru a se bucura de o sănătate mintală optimă. În plus, este un drept.

Dificultățile de acces, condițiile de viață, condiționarea și stereotipurile sociale și culturale funcționează ca obstacole în calea terapiei. Milioane de oameni suferă în tăcere, potrivit celui mai recent studiu publicat de OMS.

Pe de altă parte, este important de clarificat faptul că, deși există o „bază comună”, este și o experiență subiectivă. De exemplu, experiența suferinței nu este aceeași pentru toată lumea. Trebuie să fim respectuoși și să validăm acele emoții pe care le simt alți oameni.

În același mod, este important să ne lărgim orizonturile. Mulți oameni echivalează sănătatea mintală cu tulburări sau patologii. Ei subestimează disconfortul și impactul stresului. Întrucât conceptul de sănătate a fost redefinit cu ceva timp în urmă, sănătatea mintală nu este doar absența bolii. Este și bunăstare, stimă de sine și plăcere.

Fată fericită care se simte liberă
Fericirea și bunăstarea sunt părți intrinseci ale sănătății mintale, care nu se limitează la patologii sau tulburări.

Cum putem contribui la sănătatea mintală?

Există multe moduri de a face acest lucru. Unele dintre ele sunt următoarele:

Vizibilitate

Mai întâi, vorbește despre ea. Acordă-i importanță și un spațiu propriu, așa cum faci cu alte aspecte ale vieții. Încurajarea oamenilor să se exprime și să ceară ajutor este o modalitate de a promova sănătatea mintală și de a elimina stigmatizarea.

Sport

Sănătatea trebuie înțeleasă ca un întreg. Prin urmare, trebuie să avem grijă și de corp și de minte. Activitatea fizică, indiferent de preferințe, ne permite să avem un moment de recreere și relaxare. În același timp, produce așa-numiții hormoni ai senzației de bine.

Autoîngrijire

Este important să avem timp și spațiu să ne cunoaștem și să ne odihnim. Uneori, reușim acest lucru refugiind-ne într-o carte, alteori lăsând telefonul mobil deoparte și deconectându-ne de la notificări.

Îngrijirea de sine merge mână în mână cu conștientizarea de sine, întorcându-ne privirea spre interior. Este ideal să avem hobby-uri.

Fără judecăți

Nici față de tine, nici față de ceilalți. Dacă nu cunoști situația particulară a fiecărei persoane, evită să comentezi.

În schimb, arată empatie și ascultă cu adevărat. Nu desconsidera persoanele cu psihoză sau persoanele cu atacuri de panică.

Prietene care bârfesc
A vorbi despre ceilalți cu dispreț denotă o lipsă de empatie.

De Ziua Mondială a Sănătății Mintale nu vorbim doar despre boli

Sănătatea mintală trebuie abordată din multe puncte de vedere. Este mult mai mult decât „a nu fi bolnav”.

Sănătatea mintală este amenințată zilnic din cauza condițiilor specifice fiecărei țări, inegalităților socioeconomice, conflictelor armate și violenței. De Ziua Mondială a Sănătății Mintale trebuie să știm că păstrarea ei este o muncă și un efort permanent.

Toți oamenii sunt vulnerabili și au probleme. Aceștia trebuie să caute o modalitate de a le rezolva. fără a se cufunda în ele. Din acest motiv, trebuie să oferim resurse și oportunități pentru ca nimeni să nu fie lăsat în urmă.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Restrepo, D. A., & Jaramillo, J. C. (2012). Concepciones de salud mental en el campo de la salud pública. Revista Facultad Nacional de Salud Pública, 30(2), 202-211.
  • Greco, C. (2010). Las emociones positivas: su importancia en el marco de la promoción de la salud mental en la infancia. Liberabit, 16(1), 81-93.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.