Factorii psihologici care pot favoriza obezitatea
 

Factorii psihologici care pot favoriza obezitatea

Abordarea excesului de greutate depășește schimbările în alimentație sau practicarea exercițiilor fizice. Trebuie să luăm în considerare factorii psihologici care influențează sau susțin și obezitatea.
Factorii psihologici care pot favoriza obezitatea
Maria Fatima Seppi Vinuales

Scris și verificat de psihologul Maria Fatima Seppi Vinuales.

Ultima actualizare: 16 octombrie, 2022

Anorexia sau obezitatea: acestea sunt două subiecte care nu primesc atenția necesară. Puțini oameni își fac timp să înțeleagă și să învețe ce se află în spatele acestor tulburări. Astăzi, vom discuta despre factorii psihologici care pot favoriza obezitatea.

Se vorbește mult despre aspectul fizic și obezitate. Mulți folosesc un ton aproape acuzator. Mii de hateri comentează pe rețelele de socializare modul în care o anumită persoană arată.

Factorii psihologici care pot favoriza obezitatea

Când ne gândim la obezitate, multe dintre teorii se rezumă la prezența și menținerea unor obiceiuri greșite de viață, cum ar fi supraalimentarea, dieta cu multe grăsimi saturate, lipsa exercițiilor fizice, etc. Dacă o persoană obeză și-ar schimba aceste obiceiuri, ar fi suficient? Sănătatea înseamnă mult mai mult decât a alerga. Așadar, nu este suficient. Există factori psihologici implicați în obezitate.

Femeie obeză care mănâncă noaptea
Aportul alimentar excesiv pentru remedierea problemelor emoționale este un mecanism obișnuit la persoanele obeze.

Care sunt factorii psihologici care pot favoriza obezitatea?

Să vedem câțiva dintre factorii psihologici care sunt legați de obezitate:

  • Stima de sine scăzută, autocritica
  • Stresul sau traumele
  • Anxietatea și depresia
  • Episoadele de violență trăite în trecut
  • Fondul emoțional. Persoana obeză folosește alimentele ca modalitate de a evita problemele sau de a face față anumitor situații. Mâncarea funcționează ca un refugiu și o cale de evadare.
  • Dificultăți în controlul impulsurilor. Mulți pacienți obezi susțin că nu se pot opri din mâncat.

Cum putem aborda obezitatea din punct de vedere psihologic?

Există diferite strategii pentru a face față obezității. Unele dintre ele sunt următoarele:

Psihoeducație

Nu este vorba doar de dezvoltarea resurselor pentru controlul impulsurilor, ci și de abordarea stimei de sine și a conceptului de sine.

În plus, există ghiduri informative și nutriționale despre cum să citim etichetele produselor și cum să alegem alimentele și să pregătim o masă echilibrată. Este vorba despre furnizarea de instrumente pentru ca, încetul cu încetul, persoana obeză să poată lua decizii mai bune. Abordarea trebuie să fie multidisciplinară.

Motivație

Îngrijirea de sine și urmărirea obiectivelor sunt puternic încurajate. Obiectivul este ca pacientul să se gândească la alte lucruri și să aibă propriile proiecte.

Abordarea convingerilor despre obezitate

Fiecare are propriile convingeri despre obezitate. Cunoscând ideile pacientului, nutriționistul îl poate ajuta să-și creeze obiceiuri sănătoase și durabile.

Instrumente pentru a face față stresului

De exemplu, stresul poate fi abordat prin relaxare, nu prin mâncare. Managementul emoțiilor este o piesă cheie în tratament.

Femeie care face yoga pentru obezitate
Antrenamentele, respirația și tehnicile de relaxare sunt utile pentru schimbarea obiceiurilor.

Implicarea familiei

Mâncarea este mult mai mult decât echilibrul caloric și proteic adecvat. Există aspecte sociale și culturale. Prin urmare, este necesar să abordăm credințele și obiceiurile familiei cu privire la hrană.

Respectați-vă corpul și aveți grijă de sănătate

A aborda obezitatea nu înseamnă că nu suntem conștienți de diversitatea trupurilor umane. Așa cum există oameni care sunt mai scunzi sau mai înalți, există și oameni mai subțiri sau mai robuști.

Ceea ce trebuie luat în considerare este faptul că supraponderalitatea are consecințe asupra sănătății. Totuși, nu trebuie să stigmatizăm persoanele obeze, ci să le încurajăm să fie mai sănătoase.

Acceptarea obezității înseamnă și adoptarea unui rol proactiv în ceea ce privește îngrijirea de sine, căutând un echilibru între stilul de viață și moștenirea genetică, fără a încerca să transformăm corpul în ceva ce nu este. Desigur, acest lucru nu înseamnă să cădem în extrema opusă, în care încurajăm obiceiurile alimentare proaste.

Este important de reținut că obezitatea vine la pachet cu numeroase alte boli sau situații complexe. De exemplu, poate fi asociată cu depresia sau cu o traumă.

În acest sens, diversitatea corporală trebuie respectată, dar și obezitatea trebuie abordată, nu numai din cauza aspectului fizic, ci și pentru că aduce cu sine diverse boli.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.



Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.