Ce să faci după ce ai mâncat în exces?
 

Ce să faci după ce ai mâncat în exces?

După ce ați mâncat în exces, nu este necesar să faceți un plan de detoxifiere. Este suficient să vă mișcați, să vă hidratați și să aveți grijă de alimentația din zilele următoare pentru a evita ca acest lucru să vă afecteze sănătatea.
Ce să faci după ce ai mâncat în exces?
Anna Vilarrasa

Scris și verificat de nutriționistul Anna Vilarrasa.

Ultima actualizare: 21 decembrie, 2022

Cu toții am mâncat la un moment dat în exces, mult mai mult decât am planificat. În general, nu este nicio problemă dacă se întâmplă rar. Problema este că mesele mari sunt adesea însoțite de digestie proastă, balonare și chiar somnolență sau disconfort.

Există câteva mici trucuri și recomandări alimentare pentru zilele următoare care vă permit să îmbunătățiți această situație fără ca excesul să-și facă efectul.

Ce să faceți după ce ați mâncat în exces?

Fată care a mâncat în exces

Când aportul nu a fost controlat și deja ați mâncat mai mult, este de preferat să adoptați o serie de măsuri în zilele următoare. Acestea sunt foarte utile, deși nu sunt o scuză pentru a mânca des în exces.

Evitați extremele

Acesta este cel mai important lucru și ceea ce trebuie prevenit cu orice preț. Prin urmare, după o masă foarte copioasă, postul sau înfometarea nu sunt adecvate pentru a compensa.

Binge-ul ajunge să se normalizeze în zilele următoare și mai mult dacă sfaturile enumerate mai jos sunt puse în practică. În schimb, încercarea de a compensa prin foame este periculoasă.

Beți multe lichide

După ce mâncați în exces, trebuie să beți apă pe tot parcursul zilei. Nu trebuie să vă temeți de senzația de sațietate, deoarece apa ajută procesul digestiv și facilitează tranzitul intestinal.

Cel mai bun lichid este apa și este necesar să o beți puțin câte puțin. Băuturile carbogazoase sau băuturile răcoritoare nu sunt potrivite, deoarece gazul poate umfla și mai mult întreg sistemul digestiv.

Planificați mesele zilelor următoare

Mâncărurile mai ușoare, ușor digerabile sunt cele mai bune în zilele după ce ați mâncat în exces. Toate acele alimente care furnizează apă, fibre și proteine slabe sunt excelente.

Pentru a evita dezorganizarea și a nu mânca ceva rapid și improvizat, este bine să ne gândim la meniuri cu supe, creme de legume, salate, carne, pește, cereale integrale, fructe sau iaurturi.

Faceți exerciții fizice regulat

A fi activ în timpul zilei și a face ceva mai intens este o practică bună pentru toată lumea. În acest caz specific, vă permite să ardeți mai multe calorii și să compensați excesul de mâncare prin cheltuieli de energie.

Activitatea fizică regulată îmbunătățește sensibilitatea sistemului de control al apetitului. În studiile comparative, se observă că indivizii activi își scad voit aportul de energie la mese în comparație cu indivizii inactivi.

Atenție la resturi

Evitați acumularea de resturi. Având-le la îndemână îi face pe oamenii mai vulnerabili să le consume în zilele următoare.

Deci, dacă au rămas resturi de prăjitură, preparate foarte calorice sau cu sos, este mai bine să le dați altora. De asemenea, resturile pot fi împărțite și congelate pentru consum ulterior.

Valorificați momentul

A mânca prea mult într-o anumită zi nu este sfârșitul lumii, cu atât mai puțin atunci când această masă are loc la o adunare de familie, cu prietenii sau la o sărbătoare specială. Este necesar să știți să apreciați aceste ocazii.

Cum să ajutați digestia după supraalimentare

După ce ați mâncat o cantitate mare de alimente, este normal să apară probleme digestive. Alimentele rămân mai mult timp în stomac și pot împinge în diafragmă. La rândul său, această situație provoacă reflux, arsuri la stomac și alte senzații incomode.

Pentru a le atenua, există mici remedii care vă permit să depășiți aceste probleme.

  • Consumați infuzii din plante digestive precum mușețel, mentă, tei sau melisa.
  • Adăugați anason verde sau semințe de fenicul dacă suferiți de balonare. Femeile însărcinate și care alăptează și persoanele care iau medicamente trebuie să se consulte cu medicul înainte de a apela la orice plantă.
  • O mică plimbare, fără a forța prea mult mersul, favorizează digestia și tranzitul intestinal. Nu este încă timpul să facem o activitate intensă, deoarece ar putea avea efectul opus asupra sistemului digestiv.
  • Evitați să stați întinși pe canapea sau în pat, deși mesele mari pot provoca o oarecare somnolență. Este necesar să evitați simptomele enervante precum refluxul și arsurile la stomac.

Cel mai bun remediu: evitați mesele copioase

Friptură cu murături

Uneori, aportul mare de alimente nu poate fi evitat. Puteți evita disconfortul și problemele digestive dacă controlați puțin ceea ce mâncați și vă opriți când nu vă simțiți bine.

Mâncatul lent și dedicarea unui anumit timp pentru a mânca (fără televizor sau computer) vă ajută să deveniți conștienți de ceea ce mâncați și să puteți detecta momentul potrivit pentru a vă opri.

După ce ați mâncat în exces, nu are rost să vă simțiți vinovați, deoarece acest lucru nu face decât să înrăutățească situația. O masă exagerată din când în când nu este periculoasă. Cea mai bună recomandare este să adoptați o dietă variată, adaptată nevoilor personale și să evitați orice tip de restricție sau interdicție alimentară.

După cum subliniază autorii Polivy și Herman, persoanele cu restricții alimentare mănâncă mai des în exces. De asemenea, consumă mai multe alimente bogate în calorii atunci când le au la îndemână.

Mâncatul în exces nu este o problemă dacă apare ocazional

Se poate întâmpla oricui și în orice moment din mai multe motive. Acest lucru nu trebuie să fie dăunător sănătății, iar inconvenientele pe care le presupune sunt rezolvate cu mici remedii și ghiduri alimentare.

Cu toate acestea, trebuie evitate tulburările de alimentație. În acest caz, este esențial să căutați ajutor profesional.

De asemenea, rețineți că toate aceste sfaturi sunt valabile atunci când acest lucru se întâmplă ocazional. Binge-urile și mesele abundente sunt nesănătoase dacă sunt consumate des, iar ciclul de binge și compensare poate duce la probleme de alimentație pe termen lung.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Beaulieu K, et al. Impact of physical activity level and dietary fat content on passive overconsumption of energy non-obese adults. International Journal of Behavioral Nutrition and Physical Activity. Febrero 2017. 14.
  • Mullen, M. Is it Binge Eating Disorder (BED) or are you stuck in a vicious cycle? Multi service Eating Disorders Association (MEDA).
  • Polivy J, Herman P. Overeating in restrained and unrestrained eaters. Frontiers in Nutrition. Marzo 2020. 7: 30.
  • Prentice A. M. Overeating: the health risks. Obesity Research. Septiembre 2012. 9 (S11): 234S-238S.
  • Swinburn B.A, et al. The global obesity pandemic: shaped by global drivers and local environments. Obesity. Agosto 2011. 378 (9793): 804-814.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.