Beneficii ale nucșoarei: un condiment minune!
Scris și verificat de nutriționistul Saúl Sánchez Arias
Nucșoara este un condiment originar din Indonezia, care are proprietăți medicinale. Oamenii folosesc acest condiment în gastronomie, deoarece oferă o aromă minunată multor rețete. Mulți oameni preferă să o presare deasupra preparatelor, iar alții o folosesc sub formă de ceai. În acest articol, îți vom prezenta cele mai importante beneficii ale nucșoarei.
Printre altele, acest condiment este bogat în vitaminele A, B și C. De asemenea, nucșoara conține minerale precum magneziul, fosforul, fierul și potasiul. Așadar, este hrănitoare și foarte benefică pentru sănătate.
Beneficii ale nucșoarei: un condiment minune!
Oferă protecție hepatică
Nucșoara are capacitatea de a combate hiperlipidemia, hiperglicemia, afectarea țesutului cardiac și hepatotoxicitatea. Deși majoritatea studiilor care confirmă aceste lucruri au fost efectuate pe șoareci, experții au observat o protecție eficientă a ficatului.
În plus, datorită conținutului său de monoterpeni, nucșoara te protejează împotriva bolilor de inimă. Acești compuși au proprietăți anticoagulante și previn apariția anumitor afecțiuni, precum tromboza venoasă.
Citește mai mult:
Deși dovezile sunt încă limitate, experții consideră că nucșoara are proprietăți care pot proteja ficatul.
Poate ajuta la ameliorarea simptomelor gutei
Alte beneficii ale nucșoarei includ proprietățile sale antiinflamatoare și analgezice. Nucșoara poate ajuta la ameliorarea durerilor articulare și la combaterea durerii cauzate de inflamația cronică. Experții au efectuat studii legate de acest aspect pe șoareci și urmează să testeze teoria și pe subiecți umani.
Are acțiune exfoliantă
Combinarea pudrei de nucșoară cu mierea are ca rezultat un remediu eficient pentru anumite afecțiuni ale pielii. Poți folosi produsul rezultat ca exfoliant natural pentru a îndepărta celulele moarte ale pielii și a curăța excesul de sebum din pori.
Mai mult, poți prepara măști pentru combaterea acneei cu ajutorul acestui condiment. Efectele sale antiseptice și regeneratoare transformă nucșoara într-un ingredient ideal pentru vindecarea acneei.
Nucșoara poate fi toxică în cantități prea mari
Consumul în exces de nucșoară (de la una la trei nuci) poate provoca reacții adverse. Uleiurile volatile pe care aceasta le conține (derivați de alchilbenzen, terpeni și acid miristic) pot provoca greață, halucinații, inflamații și șoc. Prin urmare, este important să consumi acest condiment cu moderație.
În unele cazuri, nucșoara poate oferi senzații relaxante similare cu cele date de consumul de canabis. Cu toate acestea, supradozajul cauzează adesea deshidratare și durere generalizată. Efectele acestuia durează mai mult de 24 de ore și pot depăși chiar și 36 de ore.
În plus, nu este clar care dintre compușii nucșoarei are o toxicitate mai ridicată. Experții consideră că miristicina poate fi oxidată într-un metabolit al amfetaminei mai solubil în apă.
Ingerată în cantități mari, nucșoara poate fi dăunătoare pentru sănătate. Prin urmare, ar trebui să o consumi întotdeauna cu moderație.
Forme ale nucșoarei
Pe piață poți găsi nucșoară întreagă, nucșoară măcinată și ulei esențial de nucșoară. Acesta din urmă este obținut în urma distilării nucșoarei măcinate și este utilizat în principal în industria farmaceutică și a parfumeriei. De asemenea, uleiul conține compuși de interes pentru industria oleochimică și este folosit ca aromă. În plus, oamenii pot folosi ulei de nucșoară pentru tratamentul durerilor reumatice și al durerilor de dinți (ca măsură de prim ajutor).
De asemenea, poți cumpăra și unt de nucșoară, care este o substanță brună semisolidă. 75% din acesta reprezintă trimiristină, care poate deveni acid miristic. Oamenii folosesc acest acid gras ca substitut al untului de cacao și ca lubrifiant industrial.
Îți recomandăm:
Concluzie
Nucșoara este un aliment cu multiple utilizări culinare. Dar, pe lângă potențialul său organoleptic, există și beneficii ale nucșoarei pentru sănătate. Acestea au fost dovedite științific.
În ciuda faptului că este necesară efectuarea de studii suplimentare asupra subiecților umani, utilizarea moderată de nucșoară poate ajuta la tratarea anumitor boli sau simptome. Cu toate acestea, nucșoara nu oferă soluții miraculoase. Consum-o întotdeauna cu moderație pentru a preveni apariția unui supradozaj.
Experții în nutriție nu recomandă depășirea cantității zilnice recomandate de nucșoară. În cazul în care consumi o cantitate mai mare, mergi rapid la medic pentru a preveni apariția unor probleme suplimentare.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Abourashed E. A., El-Alfy A. T. (2016). Chemical diversity and pharmacological significance of the secondary metabolites of nutmeg (Myristica fragrans Houtt.). Phytochemical Reviews. 15 (6): 1035-1056. Recuperado en: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5222521/
- Champasuri S., Itharat A. (2016). Bioactivities of ethanol extracts of three parts (wood, nutmeg and mace) from Myrisitica fragrans Houtt. Journal of the Medical Association of Thailand. 99 (Suppl 4): 124-30. Recuperado de: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29926690/
- Ehreinpreis J. E., Des Lauriers C., Lank P., et al. (2014). Nutmeg poisonings: a retrospective review of 10 years experience form Illinois Poison Center, 2001-2011. Journal of Medical Toxicology. 10 (2): 148-151. Recuperado de: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4057546/
- Pashapoor A., Mashhadyrafie S., Mortazavi P. (2020). Ameliorative effect of Myrisitica fragrans (nutmeg) extract on oxidative status and histology of pancreas in alloxan induced diabetic rats. Folia Morphologica. 79 (1): 113-119. Recuperado de: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31063201/
- Pizzino G., Irrera N., Cucinotta M., et al. (2017). Oxidative stress: harms and benefits for human health. Oxidative Medicine and Cellular Longevity. 2017: 8416763. Recuperado de: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5551541/
- FDA. Substances generally recognized as safe. (2023). U. S. Food and Drug Administration (FDA). Recuperado el 14 de marzo de 2023 en: https://www.accessdata.fda.gov/scripts/cdrh/cfdocs/cfcfr/cfrsearch.cfm?fr=182.10
- Yang X. N., Liu, X. M., Fang J. F., et al. (2018). PPAR⍺ mediates the hepatoprotective effects of nutmeg. Journal of Proteome Research. 17 (5): 1887-1897. Recuperado de: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6628927/
- Zhang W. K., Tao Sh., Li T., et al. (2016). Nutmeg oil alleviates chronic inflammatory pain through inhibition of COX-2 expression and substance P release in vivo. Food and Nutrition Research. 60: 103402. Recuperado de: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4848392/
- Zhao W., Guo M., Feng J., et al. (2022). Myristica fragrans extract regulates gut microbes and metabolites to attenuate hepatic inflammation and lipid metabolism disorders via the AhR.FAS and NF-kB signaling pathways in mice. Nutrients. 14 (9): 1699. Recuperado de: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9104743/
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.