Beneficii ale sucului de țelină și contraindicații - Doza de Sănătate
 

Beneficii ale sucului de țelină și contraindicații

Deoarece țelina este bogată în oxalați, nu ar trebui să o consumi în cantități mari, mai ales dacă suferi de inflamație sau alte afecțiuni ale vezicii urinare. Citește mai departe pentru a descoperi beneficiile și contraindicațiile sucului de țelină!
Beneficii ale sucului de țelină și contraindicații

Ultima actualizare: 28 iulie, 2022

Ai inclus în dieta ta sucul de țelină? Ești sigur/ă că acesta este cel mai bun mod de a consuma această legumă? În acest articol, vom discuta despre principalele beneficii ale sucului de țelină, proprietățile și contraindicațiile sale.

Principalele proprietăți ale țelinei

Țelina este o plantă care aparține familiei Apiaceae. Numele său științific este Apium graveolens. Oamenii au fost conștienți încă din cele mai vechi timpuri de proprietățile vindecătoare ale acestei plante. De fapt, istoricii spun că Charlemagne a emis un ordin prin care a cerut oamenilor să cultive anumite plante și ierburi pe câmpurile sale, inclusiv țelina.

Țelina este o plantă benefică pentru rinichi, deoarece stimulează eliminarea deșeurile de care corpul nu are nevoie. Astfel, aceasta ajută și la tratarea retenției de lichide și a celulitei.

Țelina este capabilă să dilueze acidul uric care afectează articulațiile, acționând ca un agent antiinflamator. Prin urmare, este considerată un aliment potrivit în dietele împotriva reumatismului și gutei.

Beneficii ale sucului de țelină

1. Are o acțiune depurativă

Deoarece conține potasiu, țelina poate stimula producția de urină și poate ajuta la prevenirea retenției de lichide. De asemenea, țelina ajută la eliminarea toxinelor. Sucul de țelină este ideal în acest sens, mai ales atunci când este consumat pe stomacul gol.

2. Este un laxativ natural

Țelina ajută la ameliorarea constipației în mod natural, mai ales atunci când problema apare din cauza nervilor sau stresului. Țelina este bogată în fibre alimentare.

3. Îmbunătățește digestia

Datorită conținutului său de minerale, această legumă ajută la neutralizarea acidului gastric, contribuind în același timp la tratarea ulcerelor și a indigestiei.

Femeie care profită de beneficii ale sucului de țelină
Sucul de țelină ajută la neutralizarea excesului de acid gastric, fiind util pentru a ameliora disconfortul digestiv.

4. Ajută la eliminarea calculilor renali și biliari

Țelina conține anumiți compuși antispasmodici, care ajută la eliminarea toxinelor ce pot contribui la formarea de pietre la rinichi. Sucul de țelină ajută, de asemenea, la eliminarea calculilor renali prin creșterea producției de urină, ceea ce facilitează procesul de îndepărtare a deșeurilor.

Este bine să consumi suc de țelină?

Mulți oameni spun că sucul de țelină este aproape miraculos. În plus, actrițe precum Gwyneth Paltrow au publicat povești uimitoare despre „proprietățile sale puternice de vindecare”. Cu toate acestea, este sucul de țelină cu adevărat benefic?

Nu este surprinzător faptul că un produs menționat de o persoană influentă cu mulți urmăritori atrage atenția. La urma urmei, țelina are cu siguranță beneficii pentru sănătate. Această legumă conține flavonoide benefice care pot reduce inflamația creierului sau atenua pierderea memoriei legată de înaintarea în vârstă. Această legumă conține și multe fibre, vitamina C și K și potasiu. În plus, reprezintă o gustare cu foarte puține calorii. O tulpină de 12 centimetri de țelină conține doar trei calorii. O cană de țelină tocată conține doar 20 de calorii.

Totuși, lucrurile se pot schimba atunci când transformăm țelina în suc.

Sucul oricărei legume este bogat în zahăr, carbohidrați și calorii. O cană de suc de țelină conține 42 de calorii. Din acest motiv, este mult mai bine să consumi țelina întreagă ca gustare. Este crocantă, sățioasă și nu îngrașă. De fapt, este recomandată foarte des persoanelor care încearcă să slăbească.

Totuși, dacă preferi să bei un suc de țelină, consumă și pulpa care rămâne după stoarcerea tijelor. Această pulpă conține fibre, care vor încetini absorbția zaharurilor în sânge.

Beneficii ale sucului de țelină proaspăt stors
Deși oferă substanțe nutritive importante care induc starea de bine, sucul de țelină nu este o băutură miraculoasă.

Ce trebuie să reții atunci când vine vorba de sucul de țelină

Deși consumul de suc de țelină poate fi benefic pentru sănătate, acesta nu este un remediu miraculos. Îți recomandăm să consumi țelină ca parte a unei diete echilibrate și diversificate.

Nu trebuie să dai crezare tendințelor alimentare susținute de celebrități. Doar pentru simplul fapt că o celebritate promovează o mâncare sau o băutură dintr-un anumit motiv, nu înseamnă că există argumente științifice care să-i susțină afirmațiile. Nicio mâncare sau băutură magică nu îți poate transforma total starea de sănătate sau vindeca definitiv o boală.

Contraindicații ale sucului de țelină

  • Deoarece țelina este bogată în oxalați, nu ar trebui să o consumi în cantități mari, mai ales dacă suferi de inflamație sau alte afecțiuni ale vezicii urinare. În plus, nu uita că această substanță împiedică absorbția calciului în organism.
  • Mai mult, având în vedere faptul că este un emenagog și conține apiină (un compus chimic care se găsește și în usturoi și pătrunjel), țelina nu este recomandată femeilor însărcinate, deoarece poate provoca avort spontan și sângerări masive.
  • Dacă utilizezi sucul de țelină ca diuretic, îți recomandăm să-ți crești consumul de potasiu (banane, legume, etc.), deoarece diureticele elimină acest mineral din organism.

În concluzie, nu există nicio îndoială că țelina poate îmbunătăți starea de sănătate. Cu toate acestea, nu ar trebui să crezi că sucul de țelină este o poțiune magică care te va ajuta să arzi ca prin farmec kilogramele în plus.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Fundación Española de la Nutrición. El apio – Verduras y hortalizas. http://www.fen.org.es/mercadoFen/pdfs/apio.pdf
  • Caballero-Gutiérrez Lidia, Gonzáles Gustavo F. Alimentos con efecto anti-inflamatorio. Acta méd. peruana  [Internet]. 2016  Enero;  33( 1 ): 50-64. Disponible en: http://www.scielo.org.pe/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1728-59172016000100009&lng=es.
  • Yuan, Linhong, Liu, Jinmeng, Zhen, Jie, Xu, Yao, Chen, Shuying, Halm-Lutterodt, Nicholas Van, & Xiao, Rong. (2017). Vegetable and fruit juice enhances antioxidant capacity and regulates antioxidant gene expression in rat liver, brain and colon. Genetics and Molecular Biology, 40(1), 134-141. Epub March 20, 2017.https://dx.doi.org/10.1590/1678-4685-gmb-2016-0159
  • Al-Asmari AK, Athar MT, Kadasah SG. An Updated Phytopharmacological Review on Medicinal Plant of Arab Region: Apium graveolens Linn. Pharmacogn Rev. 2017;11(21):13–18. doi:10.4103/phrev.phrev_35_16

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.