Alimente benefice pentru rinichi - Doza de Sănătate
 

Alimente benefice pentru rinichi

Există multe tipuri de alimente care te pot ajuta să-ți îmbunătești funcția renală. Acestea au proprietăți de detoxifiere care ajută la prevenirea formării pietrelor la rinichi.
Alimente benefice pentru rinichi
Sergio Alonso Castrillejo

Verificat și aprobat de farmacistul Sergio Alonso Castrillejo.

Ultima actualizare: 21 decembrie, 2022

În zilele noastre, bolile cronice ale rinichilor sunt o problemă majoră de sănătate. Din fericire, există numeroase alimente benefice pentru rinichi ce pot fi folosite în scop preventiv.

Cercetătorii au estimat faptul că prevalența afecțiunilor renale se va dubla în următorii 10 ani. Acest lucru apare din cauza îmbătrânirii progresive a populației și creșterii prevalenței altor boli cronice, precum diabetul și obezitatea.

Prin urmare, includerea acestor tipuri de alimente în dieta ta și respectarea sfaturilor generale pentru o alimentație echilibrată sunt măsuri de prevenție foarte eficiente pentru încetinirea progresiei degenerescenței renale. De asemenea, alimentele benefice pentru rinichi pot ajuta și la prevenirea altor tipuri de boli, cum ar fi cele legate de complicațiile cardiovasculare asociate.

Importanța nutriției corecte pentru îmbunătățirea funcției renale

Persoană care ține în mână un rinichi
Rinichii sunt importanți pentru că filtrează sângele și elimină deșeurile din organism.

Rinichii sunt organele responsabile de eliminarea deșeurilor din organism. Sângele trece prin rinichi, iar aceste organe îl filtrează. De asemenea, rinichii mențin echilibrul lichidelor corporale și optimizează nivelul de electroliți.

Dacă au probleme severe, rinichii încetează să mai îndeplinească în mod eficient funcțiile menționate anterior. Acesta este motivul pentru care persoanele cu probleme renale trebuie să mențină la minim aportul de lichide și anumite alimente.

Modificarea dietei pentru a îmbunătăți funcția renală nu este doar o alegere sănătoasă. Este o parte fundamentală a tratamentului, alături de medicamente și dializă.

Mâncatul corect este fundamental pentru tratarea problemelor renale și pentru prevenirea apariției altor afecțiuni conexe, cum ar fi diabetul, hipertensiunea sau obezitatea.

Dieta persoanelor care au probleme renale ar trebui să fie:

 • Variată
 • Bine echilibrată
 • Adecvată din punct de vedere caloric
 • Organizată corect
 • Adaptabilă
 • Lipsită de aditivi alimentari

În continuare, vom discuta despre cinci fructe și legume care te pot ajuta să-ți îmbunătățești funcția renală.

Alimente benefice pentru rinichi

1. Andivele

Andivele sunt delicioase și ideale pentru persoanele care doresc să-și îmbunătățească funcția renală. Acest lucru se datorează faptului că andivele au un conținut ridicat de apă și un aport caloric scăzut. De fapt, aproximativ 95% din compoziția andivelor este reprezentată de apă. Prin urmare, acesta este un aliment ușor, dar sățios datorită conținutului ridicat de fibre.

Din punct de vedere nutrițional, această legumă este bogată în minerale și vitamine. De exemplu, andivele conțin calciu, fosfor, fier, potasiu și sodiu și sunt bogate în vitaminele A, C și B.

2. Ceapa uscată și ceapa verde

Ceapa pe lista de alimente benefice pentru rinichi
Acest aliment are proprietăți detoxifiante importante, oferind numeroase beneficii pentru sănătatea rinichilor.

Aceasta este una dintre cele mai utilizate legume din întreaga lume. Din fericire, ceapa are multe beneficii ascunse în fiecare strat. Principalul beneficiu al cepei este îmbunătățirea funcției renale datorită proprietăților sale diuretice. Ceapa crește cantitatea de apă și sare eliminată din corp prin urină.

Un studiu științific publicat în Journal of Medicinal Food a demonstrat abilitățile cepei de a activa eficient funcția rinichilor și de a facilita eliminarea lichidelor din organism.

De asemenea, așa cum am menționat anterior, ceapa oferă multe alte beneficii:

 • Este un aliat de nădejde împotriva diabetului.
 • Susține digestia.
 • Îmbunătățește funcționarea sistemului imunitar.
 • Ameliorează anumite tipuri de afecțiuni respiratorii.

3. Morcovii

Morcovii sunt o legumă populară foarte cunoscută grație beneficiilor oferite pentru vedere. Însă morcovii au multe alte proprietăți. Cea mai importantă în legătură cu acest subiect este faptul că sunt un diuretic puternic.

La fel ca ceapa, morcovii au un conținut ridicat de apă care ajută la îmbunătățirea funcției renale. Acest lucru se datorează faptului că facilitează colectarea și eliminarea urinei. Din acest motiv, morcovii sunt foarte utili și pentru dezintegrarea calculilor renali.

Așa cum am menționat mai sus, morcovii sunt benefici pentru ochi, deoarece sunt o sursă importantă de vitamina A, nutrient care ajută la păstrarea vederii. De asemenea, beta-carotenii din componența morcovilor sunt antioxidanți puternici care împiedică îmbătrânirea prematură.

Consumul de morcovi te va ajuta să-ți protejezi retina și să previi apariția cataractei. Cu toate acestea, în ciuda miturilor foarte populare, morcovii nu îți îmbunătățesc vederea și nici nu îți oferă o vedere mai bună pe timp noapte!

4. Fructele de pădure

Afinele sunt alimente benefice pentru rinichi
Pe lângă faptul că sunt delicioase, afinele conțin ingrediente antiseptice active care ajută la tratarea infecțiilor de tract urinar.

Continuăm lista de alimente benefice pentru rinichi cu minunatele fructe de pădure. Acest tip de fructe este ideal pentru combaterea infecțiilor și îmbunătățirea circulației periferice. De exemplu, sucul natural de afine proaspăt stors are o acțiune antiseptică și antibiotică, utilă împotriva bacteriilor care provoacă infecții urinare.

Aceste tipuri de fructe conțin și acid chinic, o substanță care acidifică și elimină urina. Aceasta acționează împotriva calculilor renali, împiedicându-le formarea.

5. Alte alimente benefice pentru rinichi

Fructele și legumele menționate în acest articol nu sunt singurele pe care le recomandăm persoanelor care doresc să-și îmbunătățească funcția renală. Există și alte alimente utile în acest scop. Printre ele se numără:

 • Mandarinele
 • Lămâile
 • Castraveții
 • Sparanghelul proaspăt
 • Mazărea
 • Ciupercile și produsele comestibile conexe (drojdie, produse fermentate, culturi vii, cum ar fi chefirul și iaurtul, etc.)

Nu ezita să contactezi un medic specialist dacă ai deja o problemă renală. Acesta îți va recomanda un tratament potrivit pentru nevoile tale și te va ajuta să alcătuiești un plan alimentar corect, potrivit pentru viața de zi cu zi.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


 • Carr AC., Maggini S., Vitamin C and immune function. Nutrients, 2017.
 • Abouzed TK., Contreras MM., Sadek KM., Shukry M., et al., Red onion scales ameliorated streptozotocin induced diabetes and diabetic nephropathy in wistar rats in relation to their metabolite fingerprint. Diabetes Res Clin Pract, 2018. 140: 253-264.
 • Saari JC., VItamin A and vision. Subcell Biochem, 2016. 81: 231-259.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.