Beneficiile aerobicului la nivel mintal și fizic
Verificat și aprobat de doctorul Karla Henríquez
Beneficiile aerobicului la nivel mintal și fizic sunt multiple. Acest tip de exerciții este folosit de obicei pentru arderea grăsimii sau menținerea unei greutăți considerate ideale. Însă acesta nu este singurul beneficiu oferit de aerobic.
Deși majoritatea oamenilor practică aceste exerciții doar pentru a slăbi, vom discuta în cele ce urmează despre toate beneficiile aerobicului la nivel mintal și fizic. Grație aerobicului, viața noastra se poate îmbunătăți considerabil.
Beneficiile aerobicului la nivel mintal și fizic
Vom începe prin a discuta despre efectele aerobicului la nivel fizic. Probabil ai auzit deja despre acest tip de mișcare sau chiar l-ai practicat. Însă merită să menționăm cât de benefic este pentru sănătatea noastră fizică.
Aerobicul îți îmbunătățește rezistența
Un aspect pozitiv al exercițiilor aerobice este faptul că îți cresc rezistența.
Ai mers vreodată la cumpărături și ai obosit pe drum? Sau ți se întâmplă să gâfâi atunci când trebuie să urci scările? Acestea sunt exemple ale lipsei de rezistență.
Grație beneficiilor aerobicului la nivel fizic, acest lucru poate fi rezolvat. Însă trebuie să practici exerciții aerobice în mod regulat.
- În timp, capacitatea ta pulmonară se va mări și vei observa că va fi mai simplu să urci scările și să alergi fără a obosi rapid.
Vezi și:
Te ajută să elimini grăsimea acumulată
Din cauza dietei adoptate sau a geneticului, se întâmplă să avem depozite nedorite de grăsime în anumite locuri de pe corp. În acest caz, aerobicul este o opțiune excelentă pentru arderea grăsimii.
Este important să reții faptul că grăsimea nu se va topi localizat și că va dura mai mult timp pentru ca ea să dispară din anumite zone. Totul depinde de constituția ta.
- Este important să fii perseverent și foarte răbdător.
- Este posibil să pierzi grăsimea de pe abdomen mai greu și să nu observi acest lucru decât după luni întregi de antrenament aerobic și dietă sănătoasă.
Există mai multe tipuri de exerciții aerobice
Un alt aspect pozitiv al exercițiilor aerobice este faptul că există mai multe tipuri din care poți alege în funcție de preferințele tale. Acest lucru te motivează să faci mișcare, pentru că faci ceva ce îți place și te satisface.
Iată câteva idei utile:
- Mergi pe bicicletă (statică sau normală)
- Mergi pe jos (pe banda de alergare sau în mijlocul naturii)
- Aleargă (în sala de sport sau în aer liber)
- Practică zumba
- Mergi la clase de aerobic
După cum poți vedea, aceste exerciții sunt simple și le cunoaștem cu toții. Dacă alegi, spre exemplu, să alergi, o poți face la exterior sau în sala de sport.
Aspectul pozitiv al mersului la sală este faptul că poți participa la diverse clase cu un instructor. Acest lucru te va motiva și mai mult să-ți respecți programul de antrenament.
Dacă decizi să faci mișcare singur în aer liber, poți să descarci o aplicație specifică pentru a-ți urmări progresul sau chiar să inviți un prieten să ți se alăture.
- Este foarte important să fii conștient de abilitățile tale și să te automotivezi.
- Dacă depinzi în totalitate de alții, nu vei fi perseverent și nu vei ajunge să te bucuri de beneficiile la nivel fizic spre care țintești.
Îți recomandăm și:
Beneficiile aerobicului la nivel mintal
Exercițiile aerobice ne ajută să căpătăm mai multă putere, să pierdem în greutate și chiar să ne dorim să mâncăm mai sănătos. Însă beneficiile aerobicului la nivel mintal, deși nevăzute, sunt la fel de importante.
- Exercițiile aerobice sunt foarte bune pentru relaxarea minții și eliminarea stresului din viața de zi cu zi.
- Atunci când facem mișcare, se secretă oxitocină. Această substanță ne relaxează, ne calmează și ne face mai fericiți. Drept rezultat, rutina zilnică de exerciții aerobice este foarte benefică pentru sănătatea mintală.
Beneficiile aerobicului la nivel mintal se reflectă și asupra stimei de sine. Aceasta se va menține la un nivel sănătos și te vei simți mai bine în pielea ta. De aceea, exercițiile aerobice le sunt recomandate celor care suferă de depresie sau trec printr-o perioadă dificilă. Dacă suferi de anxietate sau chiar de bruxism, nu ezita să practici aerobic.
Ai inclus deja exercițiile aerobice în rutina ta zilnică? Le combini cu ridicarea de greutăți sau alte forme de exerciții? Dacă răspunsurile tale la aceste întrebări sunt pozitive, ne-am bucura să auzim mai multe detalii despre experiența ta în secțiunea de comentarii.
Persoanele care fac sport au mai mereu un zâmbet larg pe față și sunt foarte fericite. Trebuie să existe un motiv pentru care se întâmplă acest lucru, nu-i așa?
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Mohan Rao, L. J., & Ramalakshmi, K. (2011). Health benefits. In Recent Trends in Soft Beverages. https://doi.org/10.1533/9780857093653.1.27
- Mat, S., Tan, M. P. i., Kamaruzzaman, S. B. ahya., & Ng, C. T. ec. (2015). Physical therapies for improving balance and reducing falls risk in osteoarthritis of the knee: a systematic review. Age and Ageing. https://doi.org/10.1093/ageing/afu112
- Marshall, J. A. R. (2017). What Is Fitness? In Social Evolution and Inclusive Fitness Theory. https://doi.org/10.23943/princeton/9780691161563.003.0009
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.