Beneficiile bibanului și controverse legate de consumul său
 

Beneficiile bibanului și controverse legate de consumul său

De obicei, peștele este un aliment de calitate. Însă, nu toate tipurile sunt recomandate. Mai jos vom vorbi despre biban, un pește ieftin cu valoare nutritivă scăzută.
Beneficiile bibanului și controverse legate de consumul său
Saúl Sánchez Arias

Scris și verificat de nutriționistul Saúl Sánchez Arias.

Ultima actualizare: 24 septembrie, 2022

Bibanul este un pește importat adesea de pe continentul african, ales de multe ori grație prețului redus. Calitatea sa nutrițională nu este foarte bună și consumul său poate genera o serie de riscuri. Descoperiți beneficiile bibanului și controversele legate de consumul său!

Înainte de a începe, trebuie remarcat faptul că prezența peștelui în dietă este recomandată de aproape toți experții în nutriție. Peștele conține proteine cu valoare biologică ridicată și acizi grași de calitate. De asemenea, poate furniza micronutrienți esențiali, printre care minerale precum iodul.

Beneficiile bibanului

Din punct de vedere nutrițional, bibanul oferă puține calorii (doar 90 kcal la 100 g). Din acest motiv, este inclus în dietele hipocalorice care vizează pierderea în greutate.

Doar 5% este grăsime. Profilul lipidic nu are nicio legătură cu cel al altor pești, cum este cazul somonului. Acizii grași din seria omega 3 sunt insuficienți. S-a demonstrat că aceștia controlează inflamația din mediul intern.

Beneficiile bibanului la cuptor pentru sănătate
Bibanul nu este un pește remarcabil la nivel nutrițional.

Desigur, proteinele sunt numeroase. 12% din totalul caloriilor este acoperit de proteine. Ele au o valoare biologică ridicată, așadar pot fi ușor digerate.

De asemenea, aceste proteine conțin toți aminoacizii esențiali, lucru decisiv pentru a evita dezvoltarea patologiilor care afectează masa slabă. Un consum de 0,8 g de proteine pe kg de greutate corporală pe zi la persoanele sedentare este considerat optim, potrivit unui studiu publicat în Annals of Nutrition & Metabolism.

Concentrația de proteine este mai mică decât cea a altor pești, precum tonul. Alte tipuri de pește conțin 20% proteine, valoare care va ajuta la satisfacerea nevoilor zilnice. În cazul sportivilor, s-a demonstrat că cerințele se pot dubla sau tripla cu ușurință.

Bibanul conține iod, acesta fiind un mineral esențial pentru buna funcționare a glandei tiroide. Cu toate acestea, există multe alte produse marine cu un profil nutritiv mult mai bun. Prin urmare, nu există nici un motiv pentru a include bibanul în dietă în mod regulat.

Contaminanții din biban

Biban cu legume

Pe lângă valoarea nutritivă mică în comparație cu alți pești, bibanul poate conține contaminanți. Ceva asemănător se întâmplă cu peștele pangasius, un alt aliment de calitate scăzută, ales pentru prețul scăzut.

Consumul unor metale grele precum mercurul poate deteriora conexiunile neuronale, generând un risc mai mare pe termen mediu de a dezvolta patologii neurodegenerative.

Este adevărat că bibanul trebuie să treacă printr-o serie de verificări pentru a ajunge în magazine, dar asta nu înseamnă că va conține mai puțin microplastic sau metale grele. Este mai bine să plătim puțin mai mult și să cumpărăm un aliment cu valoare nutritivă ridicată.

De exemplu, peștii precum merluciul sau sardinele sunt ieftini și mult mai benefici. Oferă proteine și minerale și conțin și acizi grași omega 3, elemente esențiale pentru menținerea sănătății.

Ori de câte ori este posibil, alegeți pește sălbatic. Evitați peștele de crescătorie, deoarece proporția lui de lipide este alterată.

Beneficiile bibanului sunt suficiente?

După cum ați văzut, bibanul este un pește care are o calitate nutritivă scăzută. Se găsește în multe supermarketuri (proaspăt și congelat), dar nu este o opțiune ideală.

Nu furnizează o cantitate suficientă de lipide nesaturate și proteine. Poate fi o sursă de anumiți poluanți sau metale grele, făcând ca riscurile consumului să depășească beneficiile.

Bibanul nu este singurul produs marin care trebuie evitat. Peștele pangasius este un alt aliment comun în anumite zone comerciale, care nu este deloc recomandat. Concentrația de elemente toxice este și mai mare în acest caz. De fapt, multe lanțuri de magazine au refuzat să-l comercializeze pentru a proteja sănătatea consumatorilor.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Calder PC. Omega-3 fatty acids and inflammatory processes: from molecules to man. Biochem Soc Trans. 2017;45(5):1105-1115. doi:10.1042/BST20160474
  • Richter M, Baerlocher K, Bauer JM, et al. Revised Reference Values for the Intake of Protein. Ann Nutr Metab. 2019;74(3):242-250. doi:10.1159/000499374
  • Jäger R, Kerksick CM, Campbell BI, et al. International Society of Sports Nutrition Position Stand: protein and exercise. J Int Soc Sports Nutr. 2017;14:20. Published 2017 Jun 20. doi:10.1186/s12970-017-0177-8

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.