Degețelul roșu: proprietăți, utilizări și efecte secundare
 

Degețelul roșu: proprietăți, utilizări și efecte secundare

Degețelul roșu a fost apreciat mulți ani pentru utilizările sale medicinale. Cu toate acestea, astăzi există avertismente cu privire la efectele sale toxice.
Degețelul roșu: proprietăți, utilizări și efecte secundare
Franciele Rohor de Souza

Verificat și aprobat de farmacistul Franciele Rohor de Souza.

Ultima actualizare: 22 decembrie, 2022

Degețelul roșu, cu denumirea științifică Digitalis purpurea L., este o plantă erbacee care aparține familiei Escrofulariaceelor. Este originar din Europa, dar crește și în soluri din Africa de Nord-Est, Asia și America de Sud.

Atrage atenția grație florilor sale strălucitoare care formează ciorchini suspendați, ale căror culori variază de la galben pal până la roz intens. Frunzele sale sunt folosite de multă vreme în scopuri medicinale.

Cu toate acestea, studiile au făcut posibilă identificarea compușilor toxici care, în doze mari, pot duce chiar la deces. Astăzi, utilizarea plantei este rezervată profesioniștilor din domeniul medical și orice aplicare la domiciliu este descurajată.

Degețelul roșu: proprietăți și compoziție

Potrivit unei recenzii distribuite în jurnalul Cardiology, frunzele de degețel roșu (Digitalis purpurea) au fost folosite pentru prima dată în secolul al XVIII-lea la pacienții cu insuficiență cardiacă. Medicul și botanistul britanic William Withering a descris beneficiile extractelor în tratarea ritmurilor neregulate ale inimii.

Ulterior, s-a raportat că această specie are proprietăți antiaritmice, antidiabetice, antitumorale, diuretice și antioxidante. Problema? Compușii săi sunt toxici pentru sănătatea umană, mai ales atunci când sunt utilizați în doze necorespunzătoare.

Revista Drugs afirmă că principalii compuși activi sunt următorii:

  • Aproximativ 30 de glicozide, printre care se numără glicozida A purpurea (care produce digitoxină) și glicozida B (precursorul gitoxinei).
  • Saponine steroidice
  • Flavone
  • Flavonoid crisoeriol
  • Antrachinone
  • Acizi organici

Deși multe dintre aceste substanțe sunt asociate cu beneficii pentru sănătate, utilizarea plantei este controversată. De fapt, este permisă doar utilizarea farmacologică și medicală.

Concentrația ingredientelor active variază pe parcursul zilei. După-amiaza, planta acumulează cea mai mare cantitate de fitochimicale, pe care ulterior le distruge.

După cum arată aceeași sursă, toate părțile plantei sunt toxice, iar ingerarea unor cantități mici poate fi fatală atât pentru oameni, cât și pentru animale. Utilizarea plantei acasă este descurajată.

Bărbat cu probleme de inimă
Deși conține substanțe anti-aritmice, și ele pot altera fatal ritmul cardiac.

Principalele utilizări ale degețelului roșu

Medicina tradițională a folosit degețelul roșu ca adjuvant împotriva diverselor probleme de sănătate. Cu toate acestea, având în vedere concluziile investigațiilor, planta nu mai este folosită.

Glicozidele cardiotonice, pe lângă funcția lor antioxidantă, sunt benefice în tratamentul bolilor de inimă. Sunt utilizate ca antiaritmice în insuficiența cardiacă congestivă.

O recenzie publicată în Baza de date Cochrane de revizuiri sistematice evidențiază aceste proprietăți. Mai precis, glicozidele plantei au un efect inotrop, care modifică forța contracțiilor inimii, permițându-i să regleze ritmul bătăilor.

Chiar și așa, dacă sunt folosite în doze mari, produc efectul opus, adică duc la dezvoltarea aritmiilor. De aici și riscul folosirii acasă. Cercetările asupra efectelor plantei sunt în desfășurare. O recenzie mai recentă publicată în Cochrane a raportat următoarele:

Degețelul roșu reduce șansa de spitalizare și poate ajuta la ameliorarea simptomelor insuficienței cardiace. Cu toate acestea, sunt necesare mai multe cercetări pentru a evalua efectele complete.

Alte posibile aplicații medicinale

  • Cercetările sugerează că glicozidele și flavonoidele din degețelul roșu au proprietăți citotoxice care ar putea fi folosite pentru a trata tumorile. Cu toate acestea, sunt necesare mai multe dovezi. În prezent, planta nu este considerată o opțiune de tratament pentru cancer.
  • Medicina tradițională folosea planta ca supliment pentru a controla nivelul zahărului în sânge. Un studiu pe animale distribuit în Food and Chemical Toxicology, a raportat că digitonina a ajutat la îmbunătățirea toleranței la glucoză. De asemenea, a îmbunătățit profilul lipidic.

Riscuri și efecte secundare

Efectele secundare sunt asociate cu toxicitatea degețelului roșu. Semnele de otrăvire includ următoarele:

  • Vedere încețoșată și pupile mici
  • Puls puternic, dar lent
  • Slăbiciune musculară
  • Greață și vărsături
  • Urinare excesivă
  • Tremurături
  • Ameţeală
În cazurile severe, provoacă leșin, confuzie, convulsii și moarte.

După cum am menționat, dozele mari duc la evenimente cardiovasculare grave, cum ar fi aritmiile atriale și blocul atrioventricular. Având în vedere riscurile, planta nu trebuie folosită ca remediu la domiciliu.

Suplimentele și medicamentele care conțin compușii activi trebuie prescrise de medic. Nu trebuie utilizate la femeile însărcinate, în timpul alăptării, la copii sau la persoanele cu boli cronice diagnosticate. Poate avea interacțiuni farmacologice, în special cu antibiotice și antihipertensive.

Medic care consultă un pacient
Beneficiile pentru pacienții cu insuficiență cardiacă există, dar planta prezintă riscuri care pot fi evaluate doar de un profesionist din domeniul sănătății.

Ce trebuie să rețineți despre degețelul roșu?

Compușii activi ai degețelului roșu sunt utilizați în domeniile medical și farmacologic pentru fabricarea de substanțe pentru pacienții cu insuficiență cardiacă congestivă. Deși acestei plante îi sunt atribuite și alte proprietăți, dovezile sunt considerate insuficiente.

În orice caz, este o plantă toxică pentru sănătatea umană. O utilizare imprudentă prezintă riscuri grave din cauza intoxicației.

De fapt, poate provoca chiar moartea. Utilizarea plantei este descurajată, la fel și consumul de suplimente sau medicamente fără supraveghere medicală.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Poole-Wilson PA. Digitalis: dead or alive? Cardiology. 1988;75 Suppl 1:103-9. doi: 10.1159/000174449. PMID: 3069207.
  • Digitalis. (2021). Drugs.com. Available in https://www.drugs.com/npp/digitalis.html
  • Hauptman PJ, Kelly RA. Digitalis. Circulation. 1999 Mar 9;99(9):1265-70. doi: 10.1161/01.cir.99.9.1265. PMID: 10069797.
  • Hood WB Jr, Dans AL, Guyatt GH, Jaeschke R, McMurray JJ. Digitalis for treatment of congestive heart failure in patients in sinus rhythm. Cochrane Database Syst Rev. 2004;(2):CD002901. doi: 10.1002/14651858.CD002901.pub2. Update in: Cochrane Database Syst Rev. 2014;4:CD002901. PMID: 15106182.
  • Hood, W. B., Dans, A. L., Guyatt, G. H., Jaeschke, R., & McMurray, J. J. V. (2014, April 28). Digitalis for treatment of heart failure in patients in sinus rhythm. Cochrane Database of Systematic Reviews. John Wiley and Sons Ltd. https://doi.org/10.1002/14651858.CD002901.pub3
  • Choi DY, Lee JY, Kim MR, Woo ER, Kim YG, Kang KW. Chrysoeriol potently inhibits the induction of nitric oxide synthase by blocking AP-1 activation. J Biomed Sci. 2005 Dec;12(6):949-59. doi: 10.1007/s11373-005-9028-8. Epub 2005 Oct 14. PMID: 16228289.
  • Ebaid GM, Faine LA, Diniz YS, Rodrigues HG, Galhardi CM, Ribas BO, Fernandes AA, Novelli EL. Effects of digitonin on hyperglycaemia and dyslipidemia induced by high-sucrose intake. Food Chem Toxicol. 2006 Feb;44(2):293-9. doi: 10.1016/j.fct.2005.06.015. Epub 2005 Aug 19. PMID: 16112785.
  • David MNV, Shetty M. Digoxin. [Updated 2022 May 29]. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2022 Jan-. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK556025/
  • Rehman R, Dawson AH, Hai O. Digitalis Toxicity. [Updated 2022 May 8]. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2022 Jan-. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK459165/

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.