Stavridul negru: un pește cu o importantă valoare nutritivă
 

Stavridul negru: un pește cu o importantă valoare nutritivă

Vă vom arăta principalele beneficii derivate din includerea stavridului în dietă, un pește gras foarte recomandat și de calitate.
Stavridul negru: un pește cu o importantă valoare nutritivă
Saúl Sánchez Arias

Scris și verificat de nutriționistul Saúl Sánchez Arias.

Ultima actualizare: 22 decembrie, 2022

Stavridul negru este un pește cu o importantă calitate nutrițională, pe care îl putem include în mod regulat în dietă. Aportul său contribuie la îmbunătățirea stării de sănătate. Este un tip de pește gras care conține acizi grași omega 3.

Aportul de stavrid negru favorizează echilibrul profilului lipidic al organismului, ceea ce va ajuta la reglarea mecanismelor inflamatorii. Un consum optim de grăsimi sănătoase este crucial pentru organism.

Stavridul negru: valoarea nutritivă

Stavrid proaspăt
Stavridul furnizează proteine cu mare valoare biologică, omega 3 și micronutrienți care îmbunătățesc calitatea dietei.

Când vorbim despre stavrid, primul lucru pe care trebuie să-l clarificăm este valoarea sa nutritivă. Este un aliment care oferă aproximativ 127 calorii la 100 grame de produs. 7 grame sunt grăsimi, deși marea majoritate sunt nesaturate.

Stavridul este o sursă de acizi grași omega 3, elemente care s-au dovedit a fi esențiale pentru menținerea sănătății cardiovasculare. În plus, are proteine cu mare valoare biologică, nutrienți care previn alterarea stării masei slabe. Acestea concentrează toți aminoacizii esențiali și au un scor bun în ceea ce privește digestibilitatea.

Din punct de vedere al micro nutrienților, trebuie să evidențiem vitamina B și anumite minerale precum fierul, magneziul și iodul. Este, de asemenea, o sursă de vitamina D, un element care este rar în dieta obișnuită. Creșterea aportului previne deficitele care afectează funcționarea organismului.

Beneficiile stavridului negru

Stavridul este un aliment bun pentru sănătatea cardiovasculară, nu doar pentru că oferă omega 3, ci și pentru că furnizează vitamina D. După cum se detaliază într-un studiu publicat în Jurnalul Internațional de Științe Moleculare , acest nutrient este esențial pentru buna funcționare a mușchiului inimii.

Pentru a evita deficitul, este important să includeți peștele gras în dietă și să vă expuneți la lumina soarelui în mod regulat.

Acest pește poate îmbunătăți calitatea odihnei datorită conținutului său de magneziu. Conform cercetărilor publicate în revista Nutrients, menținerea nivelului acestui mineral în intervalul adecvat reduce riscul de modificări în fiziologia somnului.

Este esențial să dormiți bine, cel puțin 7 sau 8 ore pentru o recuperare adecvată.

Iodul este esențial pentru a reduce incidența problemelor care afectează glanda tiroidă. Acest organ are nevoie de iod pentru a sintetiza corect hormonii. Aceștia, la rândul lor, sunt capabili să controleze consumul zilnic de energie și să influențeze senzația de vitalitate.

Dacă aveți o deficiență de iod sau fier, producția acestor hormoni poate fi compromisă, ceea ce vă afectează grav sănătatea.

De câte ori să includeți peștele în dietă în fiecare săptămână?

Experții în nutriție încep să recomande să acorde peștelui prioritate. Peștele are anumite avantaje, precum o densitate energetică mai mică și un raport mai bun omega 3:omega 6 față de carne.

Trebuie să consumați pește de două ori pe săptămână pentru a fi sănătoși pe termen mediu. Desigur, trebuie să optimizați metodele de gătit. Alegeți-le pe cele mai puțin agresive din punct de vedere al temperaturii.

Nu folosiți grăsimi în proces, deoarece lipidele proprii peștelui sunt mai mult decât suficiente. Una dintre alternativele preferate este gătitul pe grătar, dar și cuptorul poate fi o idee excelentă.

Stavridul negru gătit în cuptor

Consumați stavridul negru săptămânal

După cum ați văzut, stavridul este un pește gras de înaltă calitate care trebuie inclus în dietă în mod regulat. Conține foarte puține metale grele, spre deosebire de alți pești mai mari, cum ar fi tonul roșu. Acest lucru este important mai ales pentru copii și femeile însărcinate. Aceste elemente sunt neurotoxice.

În cele din urmă, trebuie menționat faptul că creșterea consumului de pește este o idee grozavă. Oferă proteine de înaltă calitate și ajută la îndeplinirea cerințelor zilnice de acizi grași omega 3. Dacă nu consumați pește, suplimentarea cu aceste lipide este necesară pentru a evita modificările echilibrului inflamator.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Innes JK, Calder PC. Marine Omega-3 (N-3) Fatty Acids for Cardiovascular Health: An Update for 2020. Int J Mol Sci. 2020;21(4):1362. Published 2020 Feb 18. doi:10.3390/ijms21041362
  • Latic N, Erben RG. Vitamin D and Cardiovascular Disease, with Emphasis on Hypertension, Atherosclerosis, and Heart Failure. Int J Mol Sci. 2020;21(18):6483. Published 2020 Sep 4. doi:10.3390/ijms21186483
  • Cao Y, Zhen S, Taylor AW, Appleton S, Atlantis E, Shi Z. Magnesium Intake and Sleep Disorder Symptoms: Findings from the Jiangsu Nutrition Study of Chinese Adults at Five-Year Follow-Up. Nutrients. 2018;10(10):1354. Published 2018 Sep 21. doi:10.3390/nu10101354

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.