Logo image
Logo image

Beneficiile cafelei verzi pentru sănătate: ce nu știați despre ea?

3 minute
Cafeaua verde are proprietăți foarte benefice: este antioxidantă, antiinflamatoare și ajută la reglarea tensiunii arteriale și a nivelului de glucoză. Ce alte beneficii are cafeaua verde?
Beneficiile cafelei verzi pentru sănătate: ce nu știați despre ea?
Ultima actualizare: 28 iulie, 2022

Cafeaua verde nu este altceva decât boabe neprăjite ale cafelei pe care o bem în mod normal. Cafeaua verde conține acid clorogenic, care se pierde la prăjire. Se crede că acidul clorogenic are multe proprietăți utile. Care sunt beneficiile cafelei verzi pentru sănătate?

Cafeaua verde: mai puțin populară, dar mai sănătoasă

Care este diferența dintre cafeaua „obișnuită” și cea verde? Prima este prăjită și a doua este lăsată ca atare.

Este practic același bob, deși cafeaua verde este mai naturală, iar substanțele sale nutritive sunt intacte. Aroma este mai puțin intensă și gustul ceva mai amar, dar merită încercată.

Cafeaua verde este la modă deoarece mulți susțin că are proprietăți de slăbire. Dar, după cum știm deja, nu există formule magice. Important este să urmăm o dietă echilibrată și să facem exerciții fizice.

Vă recomandăm: Cafeaua proteică: beneficii, recomandări și pregătire

Beneficiile cafelei verzi pentru sănătate: ce nu știați despre ea?

Some figure

 

Are rol antioxidant

Principalele componente ale boabelor de cafea sunt cofeina și acidul clorogenic. Când trec prin procesul de prăjire, acțiunea primei substanțe crește și a celeilalte este redusă. În varianta naturală, nutrientul cel mai prezent este acidul clorogenic.

Studiile au demonstrat că acidul clorogenic este un puternic antioxidant care oferă multe beneficii. Este recomandat diabeticilor, hipertensivilor și pacienților cu boli de inimă.

Balansează glucoza

Metabolismul zahărului din sânge este dezechilibrat atunci când suferim de diabet. Cafeaua verde are capacitatea de a regla nivelul glicemiei. Dacă suferiți de această boală, vă recomandăm să consultați medicul înainte de a începe să beți cafea verde.

Tratează artrita și durerea reumatică

Acestea sunt cele mai frecvente două afecțiuni la vârstnici. Pentru a atenua simptomele (inflamație, roșeață și durere), cafeaua verde este de mare ajutor. Acest lucru se datorează efectelor sale antiinflamatorii.

Îmbunătățește concentrarea

Consumul de cafea verde sau de extract servește la creșterea activității creierului. În consecință, sporește concentrarea și atenția, precum și memoria. Este recomandată în perioadele cu multă muncă, studiu sau alte obligații.

Scade tensiunea arterială

Din nou, trebuie să vorbim despre acidul clorogenic, care este responsabil de oferirea acestui beneficiu persoanelor care beau cafea verde. Doza recomandată pentru reglarea tensiunii arteriale este de o jumătate de cană pe zi. Poate fi consumată și de cei cu hipotensiune.

Ajută în curele de slăbire

Some figure

 

Cafeaua verde este renumită pentru utilizările sale pentru pierderea în greutate. Acidul clorogenic este creditat cu un efect de sațietate. Prin urmare, este legat de arderea grăsimii.

Merită clarificat faptul că, pe cont propriu, cafeaua verde nu face minuni. Trebuie să avem o dietă echilibrată și să facem exerciții fizice de mai multe ori pe săptămână.

Cum funcționează cafeaua verde pentru a ne pierde în greutate? Proprietățile boabelor neprăjite sunt:

Sprijină termogeneza

Prin creșterea temperaturii corpului (așa cum se întâmplă, de exemplu, în cazul ghimbirului), procesele metabolice de ardere a caloriilor sunt accelerate.

Citiți mai mult: Cafeaua instant este sănătoasă?

Transformă depozitele de grăsimi

Cafeaua verde ajută grăsimile pe care le acumulăm în diferite părți ale corpului să devină energie calorică. Ce înseamnă asta? Vom avea mai multă putere să ne antrenăm, să facem mișcare sau să desfășuram alte activitățile zilnice.

Are efect diuretic

Cafeaua verde se remarcă și prin acțiunea sa de purificare. În plus, ajută la eliminarea lichidelor și favorizează reducerea celulitei.

Este sățioasă

O ceașcă de cafea verde ne dă o senzație de sațietate pentru mai mult timp. De aceea, este recomandat să o consumăm atunci când ne este poftă de un aliment nepermis. De asemenea, este bine să o bem cu o oră înainte de prânz sau cină pentru a mânca mai puțin. Explicația este simplă: băutura crește secreția intestinală a unei neuropeptide responsabile de trimiterea semnalelor către creier atunci când stomacul este plin.

Beneficiile cafelei verzi pentru sănătate sunt populare. Cu toate acestea, nu există suficiente studii care să susțină aceste proprietăți. Nu uitați că este cafea, deci poate avea efecte secundare generate de cofeină.

De asemenea, dacă avem probleme de sănătate, este mai bine să consultăm cu medicul înainte de a bea cafea verde. Trebuie să avem un stil de viață sănătos și o dietă corectă și să facem exerciții fizice, fără a utiliza în exces suplimente nutritive.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


Jeszka-Skowron, M., Sentkowska, A., Pyrzyńska, K., & De Peña, M. P. (2016). Chlorogenic acids, caffeine content and antioxidant properties of green coffee extracts: influence of green coffee bean preparation. European Food Research and Technology. https://doi.org/10.1007/s00217-016-2643-y

Farah, A., Monteiro, M., Donangelo, C. M., & Lafay, S. (2008). Chlorogenic Acids from Green Coffee Extract are Highly Bioavailable in Humans. Journal of Nutrition. https://doi.org/10.3945/jn.108.095554

Cho, A. S., Jeon, S. M., Kim, M. J., Yeo, J., Seo, K. Il, Choi, M. S., & Lee, M. K. (2010). Chlorogenic acid exhibits anti-obesity property and improves lipid metabolism in high-fat diet-induced-obese mice. Food and Chemical Toxicology. https://doi.org/10.1016/j.fct.2010.01.003

 


Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.