Cafeaua proteică: beneficii, recomandări și pregătire
 

Cafeaua proteică: beneficii, recomandări și pregătire

Indiferent dacă sunteți sau nu sportivi, ați putea beneficia de introducerea cafelei proteice în dietă. Vă învățăm cum să pregătiți acest shake nutritiv.
Cafeaua proteică: beneficii, recomandări și pregătire
Saúl Sánchez Arias

Scris și verificat de nutriționistul Saúl Sánchez Arias.

Ultima actualizare: 22 decembrie, 2022

Cafeaua proteică este o băutură excelentă pentru recuperarea după o sesiune de antrenament. Aceasta reușește să furnizeze substanțe nutritive esențiale și antioxidanți pentru a reduce leziunile musculare. În plus, este simplu de preparat și are o aromă plăcută.

Consumul regulat de cafea are efecte benefice asupra sănătății. Fitonutrienții pe care îi conține îmbunătățesc parametrii biochimici și fiziologici.

Cafeaua proteică: beneficii

Când consumăm o cafea cu proteine, obținem beneficiile cafelei și ale proteinelor din zer. Acestea sunt cele două ingrediente care alcătuiesc băutura, deși mai puteți adăuga câteva.

Cafeaua oferă antioxidanți capabili să regleze tensiunea arterială pe termen mediu. Acest lucru este demonstrat de un studiu publicat în revista Expert Review of Cardiovascular Therapy . De asemenea, reduce riscul cardiovascular și incidența patologiilor metabolice, cum ar fi diabetul.

În contextul sportiv, contribuția continuă a substanțelor antioxidante este foarte importantă. Acest lucru se datorează faptului că acești compuși reduc inflamația și markerii deteriorării mușchilor, facilitând recuperarea. Totuși, ceea ce nu ar trebui să faceți este să completați exagerați cu aceste elemente. S-a demonstrat că un aport excesiv influențează negativ adaptarea la efort.

La rândul său, proteina din zer îmbunătățește sănătatea musculară. Ajută la reconstruirea fibrelor după o sesiune de antrenament și la evitarea situațiilor de catabolism. După o anumită vârstă, o cantitate inadecvată de substanțe nutritive poate duce la sarcopenie, așa cum afirmă cercetările publicate în revista BioMed Research International.

Trebuie luat în considerare faptul că pierderea țesutului slab la vârste înaintate este însoțită de o reducere a forței. Acest parametru este asociat cu un risc crescut de deces.

Bătrâni în parc
Exercițiile fizice la vârstnici trebuie să fie însoțite de un aport optim de proteine pentru a evita sarcopenia.

Recomandări pentru prepararea cafelei cu proteine

Cafeaua proteică trebuie adaptată în funcție de momentul din zi în care este consumată. Până la jumătatea după-amiezii, nu există nicio problemă în alegerea unei varietăți de cafea cu cofeină. Pe măsură ce se apropie seara, cel mai bine este să optați pentru cafea decofeinizată.

În plus, puteți să preparați această băutură cu cafea solubilă. În funcție de tipul de ingredient utilizat, caracteristicile organoleptice finale vor varia.

De asemenea, suplimentul proteic poate varia. Dacă această băutură va fi consumată în timpul zilei, cel mai bine este să optați pentru o proteină din zer. Are o valoare biologică ridicată și o digestie simplă și rapidă. De obicei, nu duce la probleme stomacale sau intestinale. Cu toate acestea, pentru a fi siguri, puteți cumpăra oricând un produs care conține enzime ce facilitează digestia.

Dacă veți consuma băutura seara, este mai bună opțiune este de a utiliza proteine de tip cazeină. Deși provine din lapte, are o digestie mult mai lentă. Consumul său seara generează o creștere a sintezei endogene de proteine.

Pregătirea băuturii

Cafeaua proteică se prepară foarte simplu. Se poate prepara atât cu lapte, cât și cu apă. Puteți folosi chiar și băuturile pe bază de plante, deși nu toate proteinele se dizolvă în acest mediu.

Trebuie să turnați cafeaua solubilă într-un pahar sau într-un agitator mare și să adăugați o porție de zer sau cazeină. De asemenea, este posibil să preparați băutura cu un supliment de proteine vegetale.

Alegeți un supliment neutru, adică fără aromă. De asemenea, adăugarea unei proteine cu aromă de cafea va spori aroma finală. Avantajul optării pentru gustul neutru este absența zaharurilor și a îndulcitorilor artificiali. Veți alege un produs de calitate superioară.

La final, puteți adăuga puțină scorțișoară pentru aromă. Cu acest condiment, se obține un aport suplimentar de antioxidanți. Totul se agită până când proteina se dizolvă complet.

Bărbat ce prepară cafeaua proteică

Alegeți cafeaua proteică

Indiferent dacă faceți mișcare sau nu, cafeaua proteică este o băutură care poate fi benefică. Concentrează antioxidanți și substanțe nutritive esențiale și ajută la satisfacerea nevoii zilnice de proteine. Poate fi transportată cu ușurință.

În plus, puteți adapta rețeta în funcție de ora din zi la care cafeaua urmează să fie consumată. Nu uitați să verificați eticheta suplimentului proteic utilizat. Este de preferat ca acesta să aibă un certificat de puritate emis de un laborator independent.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Chrysant S. G. (2017). The impact of coffee consumption on blood pressure, cardiovascular disease and diabetes mellitus. Expert review of cardiovascular therapy15(3), 151–156. https://doi.org/10.1080/14779072.2017.1287563
  • Higgins, M. R., Izadi, A., & Kaviani, M. (2020). Antioxidants and Exercise Performance: With a Focus on Vitamin E and C Supplementation. International journal of environmental research and public health17(22), 8452. https://doi.org/10.3390/ijerph17228452
  • Martone, A. M., Marzetti, E., Calvani, R., Picca, A., Tosato, M., Santoro, L., Di Giorgio, A., Nesci, A., Sisto, A., Santoliquido, A., & Landi, F. (2017). Exercise and Protein Intake: A Synergistic Approach against Sarcopenia. BioMed research international2017, 2672435. https://doi.org/10.1155/2017/2672435

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.