Beneficiile cidrului de foc: funcționează remediul viral de pe TikTok?
Verificat și aprobat de farmacistul Franciele Rohor de Souza
Cidrul de foc, numit și „tonicul de foc”, este un amestec care a devenit popular pe TikTok. Promotorii săi ne asigură că aportul regulat poate ajuta la prevenirea gripei și a problemelor digestive, printre alte boli. Dar funcționează? Există dovezi? Cu această ocazie, vom discuta despre beneficiile cidrului de foc.
Această băutură combină condimente, legume și ierburi care se remarcă prin valoarea lor nutritivă. În acest fel, oferă un plus de apărare organismului. Chiar și așa, până în prezent nu există dovezi care să demonstreze eficacitatea acesteia; dimpotrivă, în unele cazuri consumul poate fi dăunător.
Ce este cidrul de foc?
Este un tonic picant pe baza de ierburi, legume și condimente care promite să stimuleze funcțiile sistemului imunitar pentru a preveni apariția bolilor.
În limbajul popular, a fost clasificat drept „băutură antibacteriană”, deoarece o mare parte dintre ingredientele sale au această calitate. Acționează ca un revigorant, imunomodulator, antiinflamator și digestiv.
Cu toate acestea, după cum explică dieteticianul Beth Czerwony, RD, într-o publicație a Clinicii Cleveland, nu există nicio dovadă că funcționează. Expertul arată că este un „moft gastronomic” care, deși a fost promovat drept senzațional, nu oferă de fapt proprietățile aproape miraculoase care i se atribuie.
Prepararea cidrului de foc
Cidrul de foc este obținut din ingrediente naturale precum oțetul de mere, hreanul, ghimbirul, usturoiul și jalapeños, printre altele. Rețeta originală a fost creată de Rosemary Gladstar în anii 1970, deși a variat de-a lungul anilor.
Ingrediente
- 150 grame de hrean
- 75 grame de ghimbir
- 1 ceapă mare
- 10 căței de usturoi
- 2 ardei iuți jalapenos
- 1 litru de oțet de mere
- Miere (după gust)
- 1 gram de sare roz de Himalaya
- 1 lămâie sau portocală (opțional)
- Condimente precum turmeric, cimbru, rozmarin, cayenne sau piper negru (opțional)
- Felii de portocala (opțional)
Instrucțiuni
- Pentru început, spălați bine ingredientele și curățați ghimbirul, hreanul, ceapa și cățeii de usturoi.
- Apoi, răzuiți hreanul și ghimbirul și tocați ceapa și usturoiul.
- De asemenea, tocați mărunt jalapeños (aveți grijă când manipulați acest ingredient, deoarece poate fi iritant pentru piele, ochi sau gură). Dacă preferați, puteți folosi puțin piper cayenne.
- Luați un borcan de sticlă cu capac etanș și puneți totul în interior.
- Apoi, umpleți cu oțet de mere până când ingredientele sunt bine acoperite.
- Amestecați toate ingredientele și acoperiți produsul.
- Puneți borcanul într-un loc răcoros și întunecat. În mod ideal, ar trebui să-l agitați o dată la două zile, timp de trei până la patru săptămâni.
- După acest interval de timp, filtrați remediul cu o strecurătoare și adăugați miere după gust pentru a-i îmbunătăți aroma.
- Se poate păstra până la o lună în frigider.
Mod de consum
- Pentru prevenirea răcelii și gripei, se recomandă să luați două linguri pe zi.
- Dacă simptomele acestor boli au apărut deja, aceeași doză poate fi împărțită în două sau trei prize pe zi.
- Este necesar să diluați preparatul în apă pentru a preveni afectarea smalțului dinților din cauza acizilor din oțet. Opțional, remediul poate fi folosit ca dressing pentru salate sau tocănițe.
Descoperiți: Dieta influențează sistemul imunitar?
Beneficiile cidrului de foc pentru sănătate
Datorită combinației sale de ingrediente sănătoase, se spune că cidrul de foc are potențialul de a întări sistemul imunitar și de a reduce riscul de infecții. Unii susțin că îmbunătățește circulația sângelui, sănătatea cardiovasculară și digestia.
Cu toate acestea, până în prezent, nu există dovezi științifice care să susțină aceste afirmații. Dincolo de datele anecdotice, nu există dovezi despre efectele pe care se presupune că le provoacă în organism. Deși ingredientele sale au efecte pozitive asupra sănătății, nimic nu arată că funcționează mai bine combinate în acest amestec.
Oțet de mere
Oțetul de mere este un „antimicrobian puternic”. De fapt, cercetările împărtășite prin rapoartele științifice arată că acizii organici și flavonoizii săi ajută la îmbunătățirea apărării imune.
Mai exact, are o anumită eficacitate în combaterea agenților patogeni precum E. coli, S. aureus și C. albicans. Totuși, aceste constatări sunt considerate insuficiente și nu susțin efectele pretinse împotriva afecțiunilor precum răceala și gripa.
Hrean
În medicina tradițională, hreanul a fost considerat un adjuvant pentru tratamentul infecțiilor bacteriene ale tractului respirator și vezicii urinare. Într-un studiu distribuit în Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine, extractele sale au prezentat potențial antiinflamator.
Datorită compușilor precum kaempferolul și quercetina, este asociat cu modularea inflamației și un răspuns imun mai bun. Cu toate acestea, sunt necesare mai multe studii umane pentru a-l evalua.
Trebuie avut în vedere că acest studiu a fost realizat folosind un extract apos de rădăcină și nu într-un mod tradițional ca în remediile casnice.
Ghimbir
Beneficiile pentru sănătate ale ghimbirului au fost cercetate pe larg. Astfel, s-a stabilit că gingerolul și alți compuși bioactivi îi conferă proprietăți antiinflamatorii, imunomodulatoare și antioxidante.
Potrivit cercetărilor publicate în revista Nutrients, acest condiment ajută la controlul inflamației și susține răspunsul corpului împotriva radicalilor liberi. În plus, are calități digestive, antiemetice și de întărire a sistemului cardiovascular.
Usturoi
Datorită compușilor organosulfurați, usturoiul (Allium sativum) este asociat cu întărirea sistemului imunitar și prevenirea infecțiilor.
Într-un studiu publicat în Journal of Immunology Research, s-a stabilit că acest aliment modulează profilurile de citokine și, în consecință, stimulează celulele imune. De asemenea, are potențialul de a regla procesele inflamatorii și de a reduce riscul de boli metabolice.
Alte ingrediente din cidrul de foc
Celelalte ingrediente folosite la prepararea cidrului de foc sunt apreciate pentru calitățile lor nutritive. Jalapeños, de exemplu, conțin o substanță numită capsaicină, care este legată de controlul inflamației și imunomodulare.
Condimente precum turmericul au un compus activ numit curcumină, asociat cu o mare varietate de beneficii. Printre cele mai importante se numără ameliorarea inflamației, sănătatea inimii și prevenirea infecțiilor.
În cele din urmă, mierea – care este un ingredient opțional în acest preparat – este apreciată pentru capacitatea sa de a întări sistemul imunitar și de a reduce unele simptome tipice de răceală și gripă, cum ar fi tusea și congestia.
Deși ingredientele folosite în cidrul de foc prezintă beneficii pentru sănătate, nu există dovezi care să ateste că amestecarea lor este mai bună sau mai sănătoasă. De fapt, în anumite condiții, poate avea efecte nedorite.
Riscuri și efecte secundare dincolo de beneficiile cidrului de foc
Consumul moderat de cidru de foc este considerat sigur. În ciuda acestui fapt, există unele riscuri și posibile efecte secundare care ar trebui luate în considerare înainte de consum. În primul rând —și așa cum am menționat—, conținutul său de oțet de mere compromite sănătatea dentară, provocând eroziune.
Deși nu provoacă leziuni imediate, pe termen lung poate deteriora smalțul și poate duce la alte afecțiuni dentare mai grave. În general, aceste riscuri scad atunci când preparatul este diluat într-o cantitate mare de apă.
Conținutul ridicat de ingrediente picante și acide poate duce la tulburări digestive, mai ales dacă există antecedente de reflux acid, indigestie sau gastropareză. În plus, având în vedere lipsa studiilor, se recomandă evitarea consumului în următoarele condiții:
- Sarcină și alăptare
- Copii
- Tulburări digestive
- Boli metabolice
- Insuficiență hepatică sau renală
- Consum de medicamente
- Intervenții chirurgicale viitoare
Descoperiți: Alimentele grase slăbesc sistemul imunitar?
Ce să rețineți despre beneficiile cidrului de foc?
Cidrul de foc este un tonic care combină ingrediente picante ale căror proprietăți sunt asociate cu întărirea sistemului imunitar. Cu toate acestea, până acum nu există studii care să susțină beneficiile acestui amestec popular. Dimpotrivă, experții ne avertizează că poate fi iritant.
Dacă este vorba despre întărirea imunității, nimic nu înlocuiește adoptarea unor obiceiuri sănătoase, precum o alimentație sănătoasă și variată, practicarea exercițiilor fizice și eliminarea substanțelor nocive precum alcoolul, tutunul și zaharurile.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Can Fire Cider Stop You From Getting Sick? (November 30, 2021). Cleveland Clinic.
Available in https://health.clevelandclinic.org/fire-cider-benefits/ - Anderson S, Gonzalez LA, Jasbi P, Johnston CS. Evidence That Daily Vinegar Ingestion May Contribute to Erosive Tooth Wear in Adults. J Med Food. 2021 Aug;24(8):894-896. doi: 10.1089/jmf.2020.0108. Epub 2020 Dec 9. PMID: 33297831.
- Yagnik, Darshna et al. “Antimicrobial activity of apple cider vinegar against Escherichia coli, Staphylococcus aureus and Candida albicans; downregulating cytokine and microbial protein expression.” Scientific reports vol. 8,1 1732. 29 Jan. 2018, doi:10.1038/s41598-017-18618-x
- Herz C, Tran HT, Márton MR, et al. Evaluation of an Aqueous Extract from Horseradish Root (Armoracia rusticana Radix) against Lipopolysaccharide-Induced Cellular Inflammation Reaction. Evid Based Complement Alternat Med. 2017;2017:1950692. doi:10.1155/2017/1950692
- Mashhadi, Nafiseh Shokri et al. “Anti-oxidative and anti-inflammatory effects of ginger in health and physical activity: review of current evidence.” International journal of preventive medicine vol. 4,Suppl 1 (2013): S36-42.
- Anh, Nguyen Hoang et al. “Ginger on Human Health: A Comprehensive Systematic Review of 109 Randomized Controlled Trials.” Nutrients vol. 12,1 157. 6 Jan. 2020, doi:10.3390/nu12010157
- Arreola, Rodrigo et al. “Immunomodulation and anti-inflammatory effects of garlic compounds.” Journal of immunology research vol. 2015 (2015): 401630. doi:10.1155/2015/401630
- Grüter T, Blusch A, Motte J, Sgodzai M, Bachir H, Klimas R, Ambrosius B, Gold R, Ellrichmann G, Pitarokoili K. Immunomodulatory and anti-oxidative effect of the direct TRPV1 receptor agonist capsaicin on Schwann cells. J Neuroinflammation. 2020 May 6;17(1):145. doi: 10.1186/s12974-020-01821-5. PMID: 32375895; PMCID: PMC7201667.
- Granato, Marisa et al. “Capsaicin triggers immunogenic PEL cell death, stimulates DCs and reverts PEL-induced immune suppression.” Oncotarget vol. 6,30 (2015): 29543-54. doi:10.18632/oncotarget.4911
- Samarghandian S, Farkhondeh T, Samini F. Honey and Health: A Review of Recent Clinical Research. Pharmacognosy Res. 2017;9(2):121-127. doi:10.4103/0974-8490.204647
- Newberry C, Lynch K. The role of diet in the development and management of gastroesophageal reflux disease: why we feel the burn. J Thorac Dis. 2019;11(Suppl 12):S1594-S1601. doi:10.21037/jtd.2019.06.42
- Camilleri, Michael. “Novel Diet, Drugs, and Gastric Interventions for Gastroparesis.” Clinical gastroenterology and hepatology : the official clinical practice journal of the American Gastroenterological Association vol. 14,8 (2016): 1072-80. doi:10.1016/j.cgh.2015.12.033
- Limketkai BN, LeBrett W, Lin L, Shah ND. Nutritional approaches for gastroparesis. Lancet Gastroenterol Hepatol. 2020 Nov;5(11):1017-1026. doi: 10.1016/S2468-1253(20)30078-9. PMID: 33065041.
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.