Beneficiile criolipolizei: ce este și ce contraindicații are?
 

Beneficiile criolipolizei: ce este și ce contraindicații are?

Criolipoliza este o procedură celebră datorită eficacității sale și riscului scăzut implicat. Permite reducerea grăsimii în anumite zone ale corpului, iar rezultatul este permanent dacă pacientul are un stil de viață sănătos.
Beneficiile criolipolizei: ce este și ce contraindicații are?

Ultima actualizare: 15 septembrie, 2022

Criolipoliza este o procedură de eliminare a grăsimii localizate din organism atunci când dieta și exercițiile fizice nu sunt suficiente. Este indicată în special celor care au adipozități, dar nu sunt supraponderali. Descoperiți toate beneficiile și contraindicațiile criolipolizei!

În prezent, criolipoliza este una dintre cele mai utilizate metode de modelare a corpului. Este o procedură non-invazivă care folosește temperatura scăzută și un sistem de vid pentru a-și atinge obiectivele. În plus, are o eficacitate remarcabilă.

Această procedură trebuie efectuată într-un centru specializat și numai de către personal înalt calificat. Deși este practic lipsită de riscuri și nu are efecte secundare, necesită cunoștințe și expertiză pentru a fi aplicată corespunzător.

Ce este criolipoliza?

Beneficiile criolipolizei pentru slăbire

Criolipoliza este definită ca o procedură dermatologică non-invazivă pentru îndepărtarea excesului de grăsime corporală prin aplicarea temperaturii scăzute. S-a dovedit a fi foarte eficientă în reducerea straturilor de grăsime, fără a deteriora pielea sau țesuturile din jur.

Această metodă a fost dezvoltată de oamenii de știință de la Spitalul General Massachusetts și Universitatea Harvard din Boston (Statele Unite). Obiectivul acestui tratament este de a distruge celulele adipoase sau adipocitele prin scăderea temperaturii acestora până la descompunere și eliminare.

Procedura nu este indicată persoanelor obeze, ci celor care au acumulat grăsime în anumite zone ale corpului. Se aplică în principal pe abdomen, picioare, șolduri și genunchi. Grăsimea este eliminată în cantități mici într-o perioadă relativ lungă de timp, care poate varia de la două până la cinci luni.

Criolipoliza a luat naștere ca metodă alternativă la lipoaspirație și lipoliza cu laser. Are efecte similare, dar este mult mai sigură. Metoda nu este eficientă la persoanele care sunt sedentare sau care au o dietă necorespunzătoare.

Cum funcționează?

Celulele adipoase au o cantitate mare de acizi grași și acest lucru le face foarte sensibile la frig. Când sunt supuse înghețului, sunt cristalizate. Apoi dispar treptat și sunt eliminate prin urină.

Dacă pacientul are o dietă adecvată și face exerciții în mod regulat, nu acumulează din nou grăsime în zona tratată, deoarece adipocitele nu se reproduc spontan. Prin urmare, această metodă este foarte eficientă.

Tratamentul este nedureros, deoarece amorțește zona. Se estimează că într-o singură ședință poate fi îndepărtată între 15 și 40% din grăsimea vizată. Primele schimbări apar la trei săptămâni de la prima intervenție. Zonele sunt tratate pe rând, iar numărul de ședințe depinde de caracteristicile individuale.

Procedura

Persoană cu grăsime abdominală
La prima vedere, criolipoliza poate părea o procedură oarecum greoaie. Cu toate acestea, este relativ rapidă, sigură și accesibilă.

Înainte de a efectua criolipoliza, specialistul trebuie să stabilească dacă acest tratament este potrivit pacientului. În timpul evaluării, se va face o măsurare a grăsimii acumulate pentru a stabili intervalul de temperatură care va fi utilizat.

Fiecare ședință de criolipoliză durează între 1 și 2 ore. Nu este nevoie de anestezie și pacientul poate sta jos; nu este nevoie să stea nemișcat. Primul lucru care se face este plasarea unei țesături multistratificate pe zona tratată ca măsură de protecție.

Ulterior, începe un proces de aspirație, iar adipocitele sunt înghețate. La final, specialistul trebuie să facă un masaj pentru a dezintegra cristalele de grăsime înghețate, care vor fi apoi eliminate de organism. Se fac între 1 și 3 ședințe la intervale de 1 lună.

Beneficiile și contraindicațiile criolipolizei

Beneficiile criolipolizei sunt numeroase față de alte proceduri, începând cu faptul că nu necesita anestezie și nu presupune incizii sau folosirea de ace. Nu dăunează pielii și permite o recuperare rapidă după fiecare ședință. În plus, rezultatele sunt permanente.

Efectele secundare ale acestei proceduri sunt minime. Practic, acestea includ înroșirea pielii în zona tratată și o senzație de strângere după terminarea fiecărei ședințe. Rar există vânătăi, furnicături, amorțeală sau crampe.

După cum am menționat deja, această procedură nu este potrivită pentru persoanele care sunt obeze sau au acumulări mari de grăsime. De asemenea, nu este recomandată femeilor însărcinate sau care alăptează, pacienților cu patologii cronice sau minorilor. Nu este indicat să aplicați această metodă în timpul menstruației.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Manzur, F., Alvear, C., & Alayón, A. N. (2010). Adipocitos, obesidad visceral, inflamación y enfermedad cardiovascular. Revista Colombiana de cardiología, 17(5), 207-213.
  • Ramírez-Guerrero, J. A. (2007). Liposucción. Consideraciones anestésicas y perioperatorias. Revista Mexicana de Anestesiología, 30(4), 233-241.
  • Ferraro, G. M., Torreiro, A., & Lafrenz, M. (2017). Criolipólisis plana: efectos sobre el tejido adiposo en el área subumbilical de 38 pacientes. Observaciones clínicas de su aplicación. Revista argentina de dermatología, 98(1), 2-12.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.