Beneficiile laptelui de floarea soarelui și preparare
 

Beneficiile laptelui de floarea soarelui și preparare

Dacă vă plac băuturile vegetale, încercați laptele din semințe de floarea soarelui. Este un lichid foarte benefic!
Beneficiile laptelui de floarea soarelui și preparare
Saúl Sánchez Arias

Scris și verificat de nutriționistul Saúl Sánchez Arias.

Ultima actualizare: 21 decembrie, 2022

Laptele din semințe de floarea soarelui este un aliment care poate avea mai multe efecte pozitive asupra organismului. Poate să înlocuiască unele băuturi vegetale, cum ar fi cele din soia, fulgi de ovăz sau migdale. Descoperiți beneficiile laptelui de floarea soarelui și metoda de preparare!

Laptele de floarea soarelui se obține prin presarea semințelor și extragerea ulterioară a lichidului pe care acestea îl oferă. În plus, se găsește din ce în ce mai des în supermarketuri, devenind o opțiune importantă.

Înainte de a începe, trebuie să menționăm faptul că băuturile vegetale nu trebuie folosite ca înlocuitor pentru produsele lactate. Pot fi un aliment complementar, dar lactatele clasice au o densitate nutritivă mult mai mare.

Altceva este atunci când vorbim despre oamenii care au dezvoltat o alergie la proteinele din lapte. În acest caz, înlocuirea este obligatorie.

Beneficiile laptelui din semințe de floarea soarelui

Trebuie subliniat conținutul de vitamina E al laptelui de floarea soarelui. Vorbim despre un nutrient care are o putere antioxidantă ridicată, dovadă fiind cercetările publicate în revista IUBMB Life.

Vitamina E reușește să neutralizeze formarea radicalilor liberi și acumularea ulterioară a acestora în țesuturile organismului. Acest efect este legat de o stare de sănătate mai bună și de o incidență mai scăzută a patologiilor cronice și complexe.

De asemenea, trebuie avut în vedere faptul că semințele de floarea soarelui oferă o cantitate semnificativă de acizi grași sănătoși ideali pentru inimă, în special de tip nesaturat. S-a demonstrat că aceștia îmbunătățesc funcția inimii și ajută la prevenirea aterosclerozei. Această boală este unul dintre principalii factori de risc pentru atacul de cord și accidentul vascular cerebral.

Este interesantă și concentrația de magneziu și fosfor din laptele de floarea-soarelui. Mai exact, magneziul este un mineral determinant în fiziologia odihnei, potrivit unui studiu publicat în revista Nutrients. Menținerea nivelului său în limite adecvate poate preveni tulburările legate de somn.

Cum se prepară laptele ?

Este relativ ușor să faceți acasă lapte din semințe de floarea soarelui. Pentru aceasta, aveți nevoie de o cană de semințe decojite crude și câteva căni de apă.

Într-o cratiță, se pune mai multă apă și se adaugă semințele, lăsându-le la macerat cel puțin 3 ore. Apoi, se scurg bine și se pun în paharul unui blender.

Se adaugă cele 2 căni de apă și se amestecă totul bine până se obține un amestec omogen. Pentru a termina, este necesară strecurarea băuturii, evitând cocoloașele.

Laptele se împarte în borcane de sticlă care pot fi închise și păstrate în frigider. Poate rezista mai multe zile fără probleme majore.

În cazul optării pentru o băutură comercială din semințe de floarea-soarelui, cel mai bine este să verificați pe etichetă adaosul de zaharuri. Multe dintre aceste produse conțin prea mulți carbohidrați simpli, care pot afecta sănătatea.

Laptele din semințe de floarea soarelui poate oferi o doză bună de proteine, deși cu valoare biologică scăzută. Chiar și așa, ele vor servi ca o completare pentru a satisface cerințele zilnice și pentru a menține o sănătate bună a mușchilor. În caz contrar, sarcopenia poate apărea prematur.

Beneficiile laptelui de floarea soarelui și alte vegetale

Laptele din semințe de floarea soarelui: un lichid cu o mulțime de nutrienți

Laptele din semințe de floarea soarelui oferă o mulțime de nutrienți și calorii. Deși nu este indicat pentru a înlocui laptele de vacă, este un adaos util în dietă. În cazul dietelor hipercalorice care urmăresc să promoveze creșterea în masă musculară, este necesară optimizarea aportului de proteine.

Nu uitați că cel mai bun instrument pentru hidratare este apa minerală naturală. Nu trebuie înlocuită cu băuturi răcoritoare sau alte lichide care conțin zaharuri adăugate. Laptele de vacă sau băuturile vegetale pot fi prezente în mod controlat în dietă. Cheia este varietatea și echilibrul.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Miyazawa T, Burdeos GC, Itaya M, Nakagawa K, Miyazawa T. Vitamin E: Regulatory Redox Interactions. IUBMB Life. 2019;71(4):430-441. doi:10.1002/iub.2008
  • Sacks FM, Lichtenstein AH, Wu JHY, et al. Dietary Fats and Cardiovascular Disease: A Presidential Advisory From the American Heart Association [published correction appears in Circulation. 2017 Sep 5;136(10 ):e195]. Circulation. 2017;136(3):e1-e23. doi:10.1161/CIR.0000000000000510
  • Cao Y, Zhen S, Taylor AW, Appleton S, Atlantis E, Shi Z. Magnesium Intake and Sleep Disorder Symptoms: Findings from the Jiangsu Nutrition Study of Chinese Adults at Five-Year Follow-Up. Nutrients. 2018;10(10):1354. Published 2018 Sep 21. doi:10.3390/nu10101354

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.