Logo image
Logo image

Beneficiile limbii de vită și o rețetă culinară delicioasă

5 minute
Limba de vita este o sursă de proteine și minerale, printre care se remarcă fierul și zincul. Consumată ocazional, este compatibilă cu o dietă sănătoasă și echilibrată.
Beneficiile limbii de vită și o rețetă culinară delicioasă
Anna Vilarrasa

Scris și verificat de nutriționistul Anna Vilarrasa

Ultima actualizare: 21 decembrie, 2022

Limba de vită este o bucată gustoasă și fragedă de carne și o opțiune bună pentru iubitorii de arome intense. Cu toate acestea, la fel ca restul cărnii roșii și organelor, consumul său trebuie să fie ocazional. Care sunt beneficiile limbii de vită?

În unele țări, limba de vită face parte din rețetele tradiționale, cum ar fi tacos de lengua în Mexic sau sandvișurile cu carne rece în Turcia.

Proprietățile cărnii de vită

Carnea de vită, în special limba, este o sursă importantă de substanțe nutritive benefice pentru organism. Conține minerale, precum fierul, zincul și fosforul și vitamine din grupul B. Dintre acestea din urmă, merită subliniată vitamina B12, care se găsește doar în alimentele de origine animală și care este esențială pentru metabolismul proteinelor, formarea celulelor roșii și îngrijirea sistemului nervos central.

Este compusă în principal din proteine, puține lipide și zero carbohidrați sau fibre. Valoarea sa calorică este moderată. La nivel culinar, există o gamă largă de posibilități, deși începătorii trebuie să se obișnuiască cu aroma și textura.

Recomandăm: Rețetă de friptură de vită cu ceapă

Beneficiile limbii de vită

La fel ca toate alimentele proaspete, limba de vită este o sursă de substanțe nutritive interesante. Introducerea ei în dietă poate însemna anumite beneficii pentru sănătate.

Totuși, carnea roșie și organele trebuie consumate sporadic. Acest lucru este recomandat de organizații de experți, cum ar fi Fondul Mondial de Cercetare a Cancerului.

Aportul de carne roșie și carne procesată este direct legat de o incidență mai mare a cancerului colorectal. În plus, există studii care concluzionează că dietele cu mai puțină carne sunt legate de o incidență mai mică a bolilor cardiovasculare, a diabetului de tip 2 și a obezității.

Some figure

Este o sursă de proteine cu valoare biologică ridicată

La fel ca toate produsele de origine animală, acest tip de carne conține toți aminoacizii esențiali pe care organismul nu este capabil să-i sintetizeze. Proteinele sale pot îndeplini o serie de funcții fundamentale:

  • Regenerează și îngrijesc țesuturile, cum ar fi unghiile, pielea sau tendoanele.
  • Transportă hemoglobina, colesterolul, acizii grași și oxigenul.
  • Sunt parte a sistemului imunitar.
  • Reglează procesele vitale, cum ar fi respirația și digestia.

Un aport inadecvat de proteine este un accelerator sau promotor al apariției sarcopeniei (pierdere musculară legată de îmbătrânire). Aceasta este una dintre concluziile studiului publicat în The American Journal of Clinical Nutrition.

Ajută sistemul imunitar

Carnea roșie este o sursă importantă de zinc, un mineral important pentru organism. Este deosebit de relevant în timpul sarcinii, al copilăriei și al adolescenței pentru dezvoltare și creștere optime.

De asemenea, ajută sistemul imunitar să facă față bacteriilor și virusurilor și promovează vindecarea țesuturilor. Se desfășoară cercetări științifice pentru a evalua posibila relație cu apariția diareii, răcelii obișnuite și degenerescenței maculare legate de vârstă.

Previne anemia cu deficit de fier

Fierul este un alt mineral important din limba de vită. Este un tip de fier cu absorbție bună. Organismul îl folosește pentru a produce hemoglobina, care este proteina purtătoare de oxigen.

Dacă nu se consumă suficient zinc, depozitele acestui mineral scad și poate apărea anemia. Sângele transportă mai puțin oxigen și apar simptome precum oboseala, lipsa de energie sau vulnerabilitatea crescută la infecție.

Rețetă de limbă de vită fiartă

Limba de vită nu un fel de mâncare obișnuit. Cu toate acestea, este foarte fragedă și perfectă pentru tot felul de tocănițe. Poate părea un fel de mâncare elaborat și dificil de executat, dar nimic nu poate fi mai departe de adevăr. Dacă urmați pașii detaliați, veți finaliza cu succes această rețetă!

Ingrediente necesare pentru 2 porții

  • 1 lămâie
  • 1 praz
  • 2 roșii
  • 3 cepe
  • 1 limbă de vită
  • 1 tulpină de țelină
  • 5 căni de apă
  • 5 căței de usturoi
  • 1/2 cană de vin dulce
  • 3 lingurițe și jumătate de sare.
  • Capere, măsline și stafide după gust
  • 1/2 ardei verde și 1/2 ardei roșu
  • 1 cană de supă de pui sau supă de carne roșie
  • 100 mililitri de ulei de măsline extravirgin
  • Câteva boabe de piper negru și 1/2 linguriță de piper măcinat
Some figure

Instrucțiuni pas cu pas pentru a pregăti limba de vită

  1. Înainte de a începe gătitul, curățați și scoateți semințele roșiei și tăiați-o cubulețe. Curățați și tăiați 2 cepe în bucăți medii, iar ultima ceapă mărunt. Tocați câteva măsline (opțional).
  2. Pentru a găti carnea, începeți prin a freca bucata de limbă cu o lămâie tăiată pe jumătate. Clătiți-o sub un jet de apă rece și puneți-o într-o oală cu presiune. Lăsați-o să se gătească 10 minute după momentul în care fierbe. Opriți focul.
  3. Scoateți limba și, cu ajutorul unui cuțit, îndepărtați pielea. Aruncați apa de la prima gătire, umpleți din nou oala cu 5 căni de apă, ceapa tăiată, 2 căței de usturoi zdrobiți, prazul, tulpina de țelină, ardeiul verde, puțină sare și boabele de piper.
  4. Gătiți timp de 40 pana la 50 de minute, pana când carnea este moale.
  5. Pregătiți baza sosului. Puneți roșiile și ceapa tocate, restul cățeilor de usturoi și ardeiul roșu în paharul blenderului. Amestecați bine pentru a obține o pastă fină.
  6. Puneți o cratiță pe foc cu uleiul și legumele mărunțite. Adăugați supa și fierbeți 15 minute la foc mare. Adăugați vinul, caperele, măslinele și stafidele. Condimentați cu sare și piper.
  7. Acoperiți vasul și lăsați-l la foc mediu încă 30 de minute pentru a obține un sos mai gros. Tăiați limba în fâșii și acoperiți-o cu sos. Se poate servi cu orez alb fiert sau cartofi prăjiți.

Recomandăm: 3 moduri de a marina carnea de vită, porc sau pui

Beneficiile limbii de vită, o carne ce poate fi consumată din când în când

Limba de vită și alte tipuri de organe sunt puțin cunoscute. Cele mai remarcabile proprietăți ale sale sunt prezența proteinelor, fierului și zincului. Toate acestea sunt substanțe nutritive de care organismul are nevoie pentru a-și dezvolta mai multe funcții.

Moderați consumul de limbă de vită, deoarece prezintă și contraindicații. Prezența sa excesivă în dietă a fost legată de cancer și boli cardiovasculare.

O modalitate bună de a introduce carnea de vițel și alte tipuri de carne roșie în dietă este de a folosi părți proaspete (neprelucrate). Astfel, aportul de carne roșie poate fi considerat sănătos, mai ales dacă este însoțit de un stil de viață echilibrat.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Office of Dietary Supplements. National Institutes of Health. Hierro. Diciembre 2019.
  • Office of Dietary Supplements. National Institutes of Health. Zinc. Diciembre 2018.
  • Paddon-Jones D, et al. Role of dietary protein in the sarcopenia of aging. The American Journal of Clinical Nutrition. Mayo 2008. 87(5): 1562S.
  • Prasad A.S. Zinc in human health: effect on zinc in human health. Molecular Medicine. Mayo-Junio 2008. 14(5-6): 353-357.
  • US Department of Health and Human Services and US Department of Agriculture. 2015-2020 Dietary Guidelines for Americans. 8th edition. Diciembre 2015.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.