Beneficiile și importanța răbdării
 

Beneficiile și importanța răbdării

Răbdarea este o virtute care, fără îndoială, ne ajută să fim mai fericiți. Vă spunem de ce ar trebui să fiți mai răbdători!
Beneficiile și importanța răbdării

Ultima actualizare: 19 decembrie, 2021

Răbdarea este capacitatea de a accepta și tolera dificultățile, întârzierile și incertitudinile cu putere, calm și concentrare. Cu alte cuvinte, se referă la capacitatea de a rămâne calm în fața oricărei situații enervante. A fi răbdător este o calitate pe care foarte puțini o posedă. Care sunt beneficiile și importanța răbdării?

În prezent, a ști să aștepți a fost înlocuit de agitația unei realități din ce în ce mai solicitante și tehnologice. Dar, se dovedește că, în multe privințe, suntem în continuare la fel ca înainte. Revoluția ritmului vieții ne împiedică să înfruntăm lucrurile corect și în timp util. De aceea, mai jos, vom detalia beneficiile și importanța răbdării și ce putem face pentru a ne dezvolta această calitate.

Importanța dezvoltării răbdării

Importanța răbdării constă în posibilitatea de a ne face mai puternici pentru a face față incertitudinii sau frustrării; ceea ce presupune că vom suferi mai puţin. Răbdarea este legată de autocontrol și toleranță la frustrare, care, fără îndoială, sunt componente esențiale pentru atingerea succesului și promovarea dezvoltării personale.

De asemenea, dacă avem răbdare, vom avea o capacitate mai mare de a lua decizii bune. Nu vom acționa din impulsivitate și emoții.

Răbdarea ne ajută în relațiile personale. Învățăm să suportăm neplăcerile vieții și avem tendința să fim mai buni și mai înțelegători cu cei din jurul nostru.

Beneficiile răbdării

Există o varietate de dovezi științifice care susțin beneficiile minunate ale răbdării. Unele dintre ele sunt după cum urmează:

Predispoziție scăzută la dependențe

Dovezile au arătat că pacienții copii și adolescenți au un risc mai scăzut de a fuma și de a consuma droguri. Acest lucru a fost demonstrat de un studiu al The American Economy Review, care a constatat că copiii și adolescenții nerăbdători au o tendință mai mare de a cheltui bani pe alcool și țigări, un indice de masă corporală (IMC) mai mare, mai puține economii și o conduită mai proastă la școală.

Adolescent depresiv

Mai puține episoade de depresie

La rândul său, un studiu publicat de The Journal of Positive Psychology a arătat că pacienții tind să aibă mai puține episoade depresive și să experimenteze mai multe emoții pozitive. Acest lucru se poate datora faptului că știu să facă față situațiilor stresante sau enervante.

Succes mai mare atunci când lucrați în echipă

Răbdarea ne ajută să lucrăm în echipă. Acest lucru a fost sugerat de cercetările publicate de Asociația Americană de Psihologie. Mulți pacienți tind să se coordoneze mai bine cu echipa lor și să obțină recompense mai mari.

Precizie mai mare de acțiune

Un alt beneficiu al răbdării este tendința de a ști când și cum să acționăm. Cu răbdare, suntem mai capabili să gândim dincolo de ceea ce simțim, ceea ce ne permite să evaluăm situația în mod rațional și obiectiv.

Reduce nivelul de stres și anxietate

Persoanele nerăbdătoare au tendința de a se irita și stresa mai ușor. Acest lucru se datorează faptului că nu sunt capabile să tolereze frustrarea și să facă față în mod adecvat dificultăților vieții.

Sfaturi pentru a avea răbdare

Acum că cunoașteți beneficiile și importanța răbdării, nu există nicio îndoială că este o abilitate pe care ar trebui să o promovăm cu toții. Dacă vreți să știți cum să o faceți, vă vom spune mai jos.

1. Învățați să recunoașteți nerăbdarea

Primul lucru pe care trebuie să-l facem este să știm să identificăm momentele în care devenim nerăbdători. Acest lucru nu este atât de ușor pe cât pare, deoarece adesea dăm vina pe alții.

Pentru a recunoaște nerăbdarea, întrebați-vă următoarele: „Mă aștept ca alții să-mi satisfacă nevoile, pretind că alții aderă la dorințele mele sau așteptările mele sunt nerealiste?”. Dacă răspundeți da, este posibil să aveți un episod de nerăbdare.

Identificați cum se manifestă nerăbdarea în mintea și corpul vostru. Apoi vedeți ce puteți face pentru a transforma acea nerăbdare în răbdare.

2. Concentrați-vă pe lucruri bune

O modalitate de a lăsa nerăbdarea în urmă este să vă concentrați pe lucruri pozitive. În acest caz, puteți să ascultați melodia preferată în timp ce așteptați, să căutați ceva care să vă atragă atenția și să fiți atenți la aspectul lucrurilor din jur.

3. Ceea ce depinde de voi și ce nu

O altă modalitate de a ne dezvolta răbdarea este înțelegem și să acceptăm că nu deținem controlul asupra a tot ceea ce se întâmplă în viață. Prin urmare, trebuie să vă concentrați pe ceea ce puteți schimba și îmbunătăți.

4. Învățați să trăiți în prezent

Pentru a avea răbdare, este important să încetați să vă gândiți la trecut și să anticipați viitorul. În schimb, trebuie să acționați pe baza realității prezente, concentrându-vă pe aici și acum. O modalitate bună de a face acest lucru este prin practicarea meditației mindfulness.

Femeie care știe importanța răbdării

5. Opriți-vă și respirați

Opriți-vă un minut și respirați adânc. Acest lucru vă va ajuta să vă reglați emoțiile și să gândiți mai clar.

Cu toții putem avea răbdare

Răbdarea este o virtute foarte neglijată, ceea ce ne face să trăim mai frustrați, nemulțumiți și nefericiți. Promovați această calitate! Vă va ajuta să vă creșteți starea de bine și să vă dezvoltați în plan personal.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Al-Ubaydli O, Jones G, Weel J. Patience, cognitive skill, and coordination in the repeated stag hunt. Journal of Neuroscience, Psychology and Economics [Internet] 2013 [consultado 22 nov 2021]; 6(2): 71–96. Disponible en:  https://doi.org/10.1037/npe0000005.
  • Schnitker S. An examination of patience and well-being. The Journal of Positive Psychology [Internet] 2012 [consultado 22 nov 2021]; 7(4): 263-280. Disponible en: https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/17439760.2012.697185.
  • Sutter M, Kocher M, Glätzle-Rützler D, Trautmann S. Impatience and Uncertainty: Experimental Decisions Predict Adolescents’ Field Behavior. American Economic Review [Internet] 2013 [consultado 22 nov 2021]; 103(1): 510-531. Disponible en: https://www.aeaweb.org/articles?id=10.1257/aer.103.1.510.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.