Ce este alter ego-ul și cum să-l folosești?
 

Ce este alter ego-ul și cum să-l folosești?

Alter ego-ul are implicații multiple în viață (pozitive și negative). Află totul despre el în articolul următor!
Ce este alter ego-ul și cum să-l folosești?

Ultima actualizare: 09 august, 2022

Cu toții suntem obișnuiți să vedem cum unii oameni întruchipează un rol diferit de personalitatea lor. Vedem frecvent acest lucru în filme, pe scenă și în reclame, așa că este o experiență relativ comună. Cu toate acestea, mulți nu sunt conștienți de potențialele beneficii ce apar când faci acest lucru zilnic. Astăzi vorbim despre ce este alter ego-ul și despre cum să-l folosești.

Termenul de alter ego este ceva cu care artiștii, actorii și scriitorii sunt familiarizați. Asumarea unei personalități paralele poate fi o evadare din lumea reală, una care servește la drenarea emoțiilor. În rândurile următoare, explicăm beneficiile alter ego-ului și, de asemenea, posibilele consecințe ale utilizării sale.

Ce este alter ego-ul? Celălalt eu

Alter ego-ul este un termen inventat de Cicero, care înseamnă „celălalt eu” sau „al doilea eu”. A avut o mare influență asupra umanității, mai ales în manifestările artistice și psihologie. De exemplu, în romane precum Contele de Monte Cristo (1844), ideea de alter ego este o parte esențială a poveștii. La fel se întâmplă și în Ciudatul caz al lui Dr. Jekyll și Mr. Hyde (1886).

Mii de scriitori, pictori, caricaturiști și muzicieni și-au asumat mai mult de un alter ego în dezvoltarea lor artistică. Ca să menționăm un caz recent, David Bowie a avut ca alter ego personalitatea Ziggy Stardust. Alte exemple de alter ego în cultura populară se găsesc în seria Hannah Montana, în care protagonista duce două vieți paralele.

Ideea de alter ego, a celuilalt eu, este ceva care a însoțit omenirea în ultimii două mii de ani. Psihologia, în special psihanaliza, a încercat să-i explice originile în inconștient. Alter ego-ul ce este ales nu este altceva decât o manifestare a ceea ce este dincolo de conștiință.

De ce ai avea un alter ego?

Femeie care vrea să scrie

Un alter ego depășește cu mult asumarea unei personalități paralele. Implică asumarea unei noi vieți, una care se distanțează în aproape toate privințele de cea principală. Desigur, este ceva care se face temporar (minute, ore sau zile), deoarece trebuie să coexiste întotdeauna cu personalitatea sau viața originară.

S-ar putea să vă întrebați ce avantaje practice sunt necesare pentru a avea un alter ego. Ei bine, în acest moment vom menționa contribuțiile lui Ethan Kross. În 2017, împreună cu echipa sa, a publicat un articol în revista Child Developmet, care expune „Efectul Batman”.

Kross a descoperit că micuții care și-au asumat o personalitate secundară (întruchipată în acest caz de Batman) au fost expuși la modificări ale comportamentului care pot afecta perseverența și concentrarea. Toate acestea prin ceea ce autorul a numit autodistanțare.

Autodistanțarea este capacitatea de a reflecta asupra experienței dintr-o perspectivă psihologică diferită. Iată alte moduri în care recrearea unui alt sine poate avea un impact important asupra vieții:

  • Eliberează tensiunea și grijile din viața de zi cu zi (celălalt sine este o supapă de evacuare).
  • Poate ajuta la îmbunătățirea abilităților paralele pe care nu le ai în viața de zi cu zi (muzică, pictură, scris și altele).
  • Este o tehnică de îmbunătățire a performanței sau de atingere a obiectivelor.
  • Îl poți folosi ca o modalitate de a depăși traume sau de a închide cicluri.
  • Este un instrument excelent pentru a face față stresului.
  • Poate fi folosit ca metodă terapeutică sau pur și simplu pentru a explora diferite fațete ale vieții.

Are consecințe negative?

Până acum ne-am referit la alter ego ca la ceva pozitiv. Merită să ne întrebăm în acest moment dacă asumarea unui alt sine, chiar dacă doar temporar, poate avea implicații negative. Răspunsul, ca în multe cazuri, este „depinde”.

Dacă totul se face cu deplină conștiință, dacă repercusiunile comportamentului și relația acestuia cu realitatea sunt înțelese și dacă este un exercițiu terapeutic, atunci este o tehnică inofensivă. Atunci când aceste variabile nu sunt luate în considerare, poate genera consecințe importante.

De exemplu, poate duce la tulburări de personalitate precum următoarele:

Multe variabile determină dezvoltarea acestor probleme. Construirea unui alter ego nu este principalul vinovat. Pot apărea și conflicte de identitate de gen sau identitate sexuală. Îndoielile cu privire la orientarea sexuală te pot invada, până în punctul în care îți copleșesc viața.

Celălalt sine poate fuziona cu personalitatea ta reală sau o poate înlocuiți. Totul depinde de maturitatea sau conștientizarea cu care abordezi acest exercițiu.

Cum să construiești un alter ego

Persoană care știe ce este alter ego-ul

Acum că am expus avantajele și dezavantajele de a avea un alter ego, este timpul să-ți oferim câteva idei despre cum să creezi unul:

  • Stabilește de ce vrei să faci acest exercițiu.
  • Adună idei care te vor ajuta să-ți construiești această personalitate. Vei găsi multe dintre ele în tine (în trecutul tău, în copilărie și altele).
  • Alege toate caracteristicile fizice și psihologice care vor distinge alter ego-ul (gusturile, felul în care se îmbracă, tonul vocii, convingerile și trecutul).
  • Alege un nume (foarte important).
  • Încetul cu încetul, asumă-ți alter ego-ul în realitate. Fă-o câteva minute, de preferință în fața oglinzii.
  • Interpretează pe deplin acest rol. Fă-o ținând cont de toate variabilele pe care le-ai luat deja în considerare.

După cum îți poți imagina, nu trebuie să folosești acest rol în fața celorlalți. O poți face singur în privat, chiar și pentru o perioadă foarte scurtă de timp. De asemenea, nu este obligatoriu să-l păstrezi dacă descoperi că nu te simți confortabil. Poți construi oricând un nou alter ego.

Mulți își asumă acest rol atunci când pictează, scriu, desenează, compun muzică, gătesc și chiar interacționează cu partenerul (jocurile de rol). Totul depinde de imaginația ta. În orice caz, nu uita care sunt consecințele sale!


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.



Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.