Logo image
Logo image

Beneficiile sorgului și modul de utilizare

4 minute
Astăzi, vei descoperi proprietățile nutritive ale sorgului, o cereală fără gluten pe care o poți include în rețetele tale. Află totul în acest articol!
Beneficiile sorgului și modul de utilizare
Saúl Sánchez Arias

Scris și verificat de nutriționistul Saúl Sánchez Arias

Ultima actualizare: 21 decembrie, 2022

Astăzi, vrem să discutăm despre beneficiile nutriționale ale sorgului, care este similar cu multe alte cereale. De asemenea, îți vom spune cum să-l folosești în bucătărie.

Sorgul este o cereală potrivită pentru consumul uman direct sau producerea de băuturi alcoolice. Este, de asemenea, popular ca hrană pentru animale, deoarece are o densitate nutrițională ridicată.

Este important să reții faptul că sorgul este rar în majoritatea țărilor occidentale atunci când vine vorba de dieta umană. Cu toate acestea, îl poți folosi în avantajul tău, deoarece este un produs alimentar cu un conținut ridicat de carbohidrați și fibre complexe.

Beneficiile nutriționale ale sorgului

După cum am menționat deja, sorgul conține un număr mare de carbohidrați. Mai exact, 72 grame de carbohidrați la 100 grame de boabe. Din punct de vedere energetic, oferă 329 kilocalorii, iar prezența proteinelor se ridică la 10,6 grame. Grăsimile sunt mai puțin semnificative, deoarece sorgul conține doar 3,4 grame de lipide la 100 grame de boabe.

În materie de micronutrienți, vitamina B3 reprezintă 3,7 miligrame și vitamina B9 20 de miligrame. Are doar 2 miligrame de sodiu, deci este potrivit pentru persoanele cu probleme legate de hipertensiune. De asemenea, conține minerale precum calciul, fierul, potasiul și fosforul.

Citește mai mult:

Care sunt efectele glutenului asupra corpului?

Some figure
Sorgul conține fibre și minerale. Potasiul și calciul fac parte din compoziția sa și sprijină sănătatea oaselor și a sistemului cardiovascular.

Beneficiile sorgului pentru sănătate

Datorită proprietăților nutriționale ale sorgului, acesta este benefic organismului. Îți vom spune care sunt aceste beneficii și ce cred cercetătorii în acest sens.

Risc redus de constipație

Fibrele s-au dovedit a fi un nutrient cheie pentru menținerea sănătății digestive. Ele reduc riscul de constipație prin creșterea dimensiunii bolului fecal și a motilității intestinale, sporind viteza de tranzit prin stimularea mecanoreceptorilor situați în pereții tractului digestiv, care transmit un semnal nervos ce declanșează mișcări peristaltice mai intense.

Controlul tensiunii arteriale

Aportul ridicat de sodiu este nociv pentru menținerea nivelului adecvat al tensiunii arteriale. Cu toate acestea, abilitatea potasiului de a exercita funcția opusă ajută la compensare. Potrivit cercetărilor publicate în Jurnalul Internațional de Cardiologie, acest mineral este un reductor al tensiunii arteriale. Vestea bună este că sorgul conține concentrații semnificative de potasiu. Din acest motiv, este o idee bună să fie consumat de cei cu boli de inimă.

Creșterea densității osoase

Calciul este unul dintre elementele care determină densitatea osoasă. Asimilarea sa la nivel intestinal este mult mai mare atunci când nivelurile de vitamina D sunt adecvate.

Un aport corect de calciu în dietă reduce semnificativ riscul de apariție a osteoporozei. Sorgul conține calciu, așadar prezența acestei cereale în dietă este considerată pozitivă pentru sănătatea oaselor.

Contraindicațiile sorgului

Sorgul conține o substanță, acidul cianhidric, care ar putea cauza probleme de sănătate dacă este consumat în exces. Pentru a evita problemele, nu consuma frunzele și tulpina, deoarece acestea au cele mai mari concentrații de substanță toxică. De asemenea, este o idee bună să gătești sorgul timp de 45 de minute pentru a dezactiva substanța reziduală. În caz contrar, pot apărea probleme precum durerile de cap.

În plus, există persoane care au dezvoltat o alergie la acest aliment. În acest caz, din cauza reacției pe care o produce, sorgul trebuie evitat. Consumul de sorg ar putea duce la afecțiuni grave, cum ar fi șocul anafilactic, la persoanele alergice.

Vezi și:

Cum detectezi intoleranța la gluten

Cum se poate folosi sorgul la gătit?

Sorgul este folosit la gătit ca orice alt cereale. Cel mai bine este să-l gătești apă, așa cum am menționat deja, timp de cel puțin 45-60 de minute la foc mediu.

Apoi, îl poți consuma alături de carne, sosuri sau chiar salate. Este important să nu depășești timpul indicat pentru gătit, astfel încât să nu capete o textură asemănătoare gumei de mestecat, care ar putea fi neplăcută.

Some figure
Includerea sorgului în dietă ar putea fi utilă persoanelor cu boala celiacă.

Beneficiile sorgului sunt numeroase, fiind o cereală alternativă fără gluten

Sorgul este un produs care poate îndeplini funcția multor cereale care fac parte din dieta ta obișnuită. Nu conține gluten, deci este potrivit pentru celiaci și persoanele intolerante. Cu toate acestea, trebuie luate anumite măsuri de precauție la prepararea acestuia pentru a evita toxicitatea.

Este o opțiune excelentă pentru a-ți crește aportul de fibre, garantând și aportul de carbohidrați complecși cu valoare glicemică scăzută. Se combină bine cu sosurile și este o garnitură fantastică.

Deci, acum că ai aflat beneficiile nutritive ale sorgului, ce mai aștepți? Încearcă-l și tu!


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Christodoulides S, Dimidi E, Fragkos KC, Farmer AD, Whelan K, Scott SM. Systematic review with meta-analysis: effect of fibre supplementation on chronic idiopathic constipation in adults. Aliment Pharmacol Ther. 2016 Jul;44(2):103-16
  • Filippini T, Violi F, D’Amico R, Vinceti M. The effect of potassium supplementation on blood pressure in hypertensive subjects: A systematic review and meta-analysis. Int J Cardiol. 2017 Mar 1;230:127-135.
  • Goltzman D, Mannstadt M, Marcocci C. Physiology of the Calcium-Parathyroid Hormone-Vitamin D Axis. Front Horm Res. 2018;50:1-13.
  • Quiroga, Patricia N., and Valentina Olmos. “Revisión de la toxicocinética y la toxicodinamia del ácido cianhídrico y los cianuros.” Acta toxicológica argentina 17.1 (2009): 20-32.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.