Logo image
Logo image

Beneficiile sportului pentru anxietate și panică

4 minute
Există nenumărate beneficii ale activității fizice regulate. În primul rând, te poate ajuta să faci față problemelor de anxietate și panică. Află tot ce trebuie să știi în acest articol!
Beneficiile sportului pentru anxietate și panică
Marcelo R. Ceberio

Scris și verificat de psihologul Marcelo R. Ceberio

Ultima actualizare: 09 august, 2022

Beneficiile sportului pentru anxietate și panică sunt nenumărate. Acest lucru este un aspect important, deoarece anxietatea este o afecțiune comună în zilele noastre.

Ritmul rapid al vieții moderne și efortul exagerat pe care îl depunem pentru a avea succes duc la dezvoltarea unui sindrom anxiogenic periculos. În consecință, trebuie să căutăm factori de protecție sănătoși pentru scăpa de anxietate și stres.

Să aruncăm o privire mai atentă!

Beneficiile sportului pentru anxietate și panică

Activitatea fizică regulată contribuie la îmbunătățirea dispoziției și crește senzația de bunăstare. Prin urmare, cei anxioși trebuie să facă exerciții fizice.

Un studiu realizat de dr. Canan despre relația dintre activitatea fizică și anxietate concluzionează faptul că exercițiile fizice pot reduce nivelul anxietății specifice. Aceasta este reacția de anxietate experimentată într-o situație specifică și limitată.

De asemenea, alte cercetări efectuate de o echipă de la Universitatea din Oslo, Norvegia, indică faptul că exercițiile fizice regulate pot reduce nivelurile de anxietate generalizată, mai ales cele legate de factori biologici și personalitate, tipice pentru persoanele predispuse să fie mai anxioase, mai impresionabile, cu tendința de a supraestima riscurile și de a menține un nivel ridicat de vigilență.

În ceea ce privește atacurile de panică, multe persoane cu această tulburare se tem de simptome. De fapt, acestea sunt hipervigilente la orice variație a ritmului cardiac, a transpirației, a respirației, etc.

Vezi și:

Anxietatea pe timp de noapte: cauze și remedii

Some figure

Beneficiile biologice ale sportului pentru anxietate și atacuri de panică

Știm deja că activitatea fizică îmbunătățește reglarea sistemului cardiovascular și respirator prin influențarea sistemului nervos autonom. Cel puțin asta sugerează cercetările realizate la Universidad de Guayaquil, Ecuador. Această îmbunătățire poate crește capacitatea organismului de a-și modula reacția la cerințele de mediu.

În plus, acest studiu realizat de Universidad de Costa Rica arată că exercițiile fizice promovează o creștere pe termen lung a nivelurilor de serotonină (neurotransmițătorul bunăstării, cel implicat în răspunsul corpului la stres). Creșterea nivelului de serotonină la nivelul creierului poate îmbunătăți starea de spirit și reduce cu siguranță anxietatea.

De asemenea, activitatea fizică contribuie la stimularea glandei pituitare, implicată în producția de endorfine. Acești hormoni sunt ca morfina și sunt legați de funcțiile neurotransmițătorilor. Fac parte din reglarea durerii și a sentimentului de bunăstare.

Beneficiile psihice ale sportului pentru anxietate și atacuri de panică

În ceea ce privește mecanismele psihologice, exercițiile fizice regulate îmbunătățesc starea de spirit. De asemenea, pot fi utile la pacienții care suferă de insomnie, conform acestui studiu realizat de o echipă de la Universidade de São Paulo din Brazilia.

Exercițiul fizic crește sentimentul de forță, securitate și control asupra propriei persoane și asupra mediului. În acest sens, contribuie la o mai bună percepție a capacității de sine.

O activitate fizică săptămânală poate optimiza stima de sine, deoarece schimbările din corp contribuie la îmbunătățirea imaginii despre propriul corp. De asemenea, promovează senzația unei mai mari stăpâniri a abilităților intelectuale și fizice. Este important să alegi exerciții fizice plăcute pentru a dori să le practici în mod regulat.

Prescrierea activității fizice la pacienții cu tulburări de panică are mai multe beneficii, nu numai datorită virtuților tradiționale, ci și pentru că, în mod strategic, pacienții panicați auto-marginalizați trebuie să iasă din casă. Astfel, activitatea fizică este o modalitate de a socializa cu alte persoane, fie în locuri deschise, fie în săli de sport.

Ideea este ca persoana să fie mai socială și să iasă din izolare. Acest lucru activează endorfinele și are un impact pozitiv asupra corpului.

Vezi și:

5 moduri de a gestiona anxietatea socială

Some figure

Conectează-te cu tine însuți prin exerciții

Toată lumea trebuie să aloce suficient timp pentru a face mișcare. Activitatea fizică nu trebuie ignorată, deoarece este foarte importantă. Cu toate acestea, majoritatea oamenilor realizează rareori acest lucru.

Mulți oameni merg pe jos la serviciu pentru că este aproape, în timp ce alții merg la cumpărături pe jos din același motiv. Cu toate acestea, nu este vorba despre exerciții fizice. Nu este nimic în neregulă cu aceste activități, dar trebuie să-i oferi sportului locul meritat în viața ta: este un moment doar pentru tine.

După cum poți vedea, este important să te conectezi cu pământul, muzica din căști sau sunetul naturii. Toate acestea ajută la ameliorarea stresului.

De fapt, a vorbi despre activitatea fizică înseamnă a vorbi despre limbajul corpului și despre conexiune. Face posibilă avansarea, dezvoltarea de resurse personale multiple, îmbunătățirea esteticii, a sănătății și a stimei de sine și, în principiu, menținerea liniștii sufletului. Trebuie să te conectezi cu tine însuți realizând ceea ce este bine pentru tine. Exercițiile fizice te ajută să faci exact acest lucru!


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Canan, Fatih. (2010).The influence of sports on anxiety, depression, and perceived problem solving ability. https://www.researchgate.net/publication/299019660_The_influence_of_sports_on_anxiety_depression_and_perceived_problem_solving_ability
  • VV.AA. (2000).Physical activity, anxiety and anxiety disorders. https://www.researchgate.net/publication/279691740_Physical_activity_anxiety_and_anxiety_disorders
  • VV.AA. (2017).Relación entre ansiedad y ejercicio físico. http://webcache.googleusercontent.com/search?q=cache:boNfM1uazswJ:scielo.sld.cu/scielo.php?script%3Dsci_arttext%26pid%3DS0864-03002017000200021&client=safari&hl=es&gl=es&strip=1&vwsrc=0
  • VV.AA. (2017). Efecto del ejercicio físico sobre la memoria a corto plazo y velocidad en el procesamiento de información de un paciente que sufrió trauma craneoencefálico: un caso de estudio. http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1578-84232017000200014
  • VV.AA. (2012). Is exercise an alternative treatment for chronic insomnia?. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3370319/

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.