Cum eviți disconfortul și stresul în timpul zborului - Doza de Sănătate
 

Cum eviți disconfortul și stresul în timpul zborului

Cei care suferă de stres în timpul zborului experimentează un disconfort inutil. De fapt, călătoria cu avionul este cea mai sigură dintre toate! Șansele unui accident sunt mai mici decât în cazul călătoriei cu mașina. Cel mai bine este să fii informat. Nu te hrăni cu gânduri negative și mituri despre zbor!
Cum eviți disconfortul și stresul în timpul zborului

Ultima actualizare: 09 august, 2022

Mulți oameni experimentează stresul și disconfortul în timpul zborului cu avionul. Totuși, mintea îi păcălește de cele mai multe ori. Acest lucru se întâmplă în principal celor care nu sunt obișnuiți să zboare, dar există și cazuri de persoane care au frecvent această problemă.

Stresul și disconfortul în timpul zborului cu avionul pot avea grade de severitate diferite. Unii oameni simt pur și simplu frică și nu se simt în largul lor până nu ajung din nou pe pământ. Pentru alții, problema este mult mai complexă și ajung să simtă că trec prin iad.

Aceste situații trebuie luate în serios, deoarece persoanele afectate suferă cu adevărat în timpul zborului. Vestea bună este că există modalități de a depăși acest tip de stres și disconfort. Acestea sunt destul de eficiente și pot ajuta la depășirea problemei.

Disconfortul și stresul în timpul zborului

Este normal să fii puțin nervos când urci într-un avion, deoarece oamenii sunt ființe terestre și se simt mult mai confortabil pe teren solid. De asemenea, este normal să simți neliniște în timpul turbulențelor.

Provocările încep atunci când această frică este prea pronunțată și duce la simptome mai severe. Mâinile transpirate, senzația de neliniște, mușchii încordați, respirația agitată și oftatul constant sunt semne de frică.

Stresul și disconfortul în timpul zborului pot atinge niveluri mai ridicate și pot duce la simptome și mai intense, cum ar fi:

  • Anxietatea și neliniștea
  • Tahicardia
  • Senzația de sufocare
  • Ameţeala
  • Transpiraţia
  • Diareea
  • Vărsăturile

În acest caz, nu mai vorbim despre frică, ci despre fobie.

Bărbat care simte stresul în timpul zborului
Simptomele pot fi intense în timpul zborului și pot deveni o fobie.

De ce apare stresul în timpul zborului cu avionul?

Stresul și disconfortul în timpul zborului pot apărea din cauza unei varietăți de factori. Cel mai frecvent, reprezintă rezultatul lipsei de informații și al convingerilor înșelătoare. Primul aspect are legătură cu lipsa de cunoaștere a modului în care funcționează avioanele și a procedurilor și formalităților pe care trebuie să le efectueze piloții pentru a zbura.

Combinația de stimuli și elemente confuze generează nervozitate în timpul îmbarcării și pe tot parcursul zborului. Există o serie de semne de avertizare și evenimente care pot provoca neliniște, fără a exista cu adevărat un motiv pentru aceasta. Necesitatea de a rămâne pe scaun sau de a fixa centura de siguranță, precum și estomparea luminilor pot deruta oamenii.

Concepțiile greșite au apărut din cauza faptului că accidentele aviatice sunt intens mediatizate. Oamenii tind să creadă că zborul este sinonim cu tragedia. În plus, există multe filme despre acest subiect, ce ajută la alimentarea acestor temeri.

Există, de asemenea, persoane care suferă de anxietate la modul general. Zborul este doar un motiv în plus. De asemenea, unii oameni au avut experiențe negative în timpul unui zbor și retrăiesc acele temeri atunci când urcă într-un alt avion.

Aripă de avion
Teama de a zbura este alimentată de concepții greșite despre avioane și accidente.

Modalități de a evita anxietatea în timpul zborului cu avionul

Secretul pentru a evita stresul și disconfortul în timpul zborului este să te pregătești pentru călătorie cu mult timp înainte. Dacă termini de făcut bagajul sau aranjezi detaliile cu puțin timp înainte de a zbura, vei urca în avion cu mulți nervi și stres. Cel mai bine este să ai totul pregătit cu cel puțin una sau două zile înainte de călătorie.

Informarea este un alt mod de a reduce nervozitatea. Creează o imagine mintală a tot ceea ce se va întâmpla înainte și în timpul zborului. Aceasta presupune să cunoști și înțelegi protocoalele de rutină, care includ check-in-uri, verificări, măsuri de siguranță la îmbarcare, etc. Informațiile ar trebui să acopere și subiecte precum gradul de siguranță al transportului aerian. De exemplu, este posibil să nu știi, dar este mai probabil să fii lovit de fulgere decât să mori într-un accident de avion.

De asemenea, nu uita că este mai probabil să câștigi la loterie decât să fii implicat într-un accident aerian. Riscul este mult redus atunci când zbori cu o companie aeriană de linie.

Servește o masă ușoară înainte de zbor și sari peste cofeină și alcool. Ia cu tine o carte sau o altă formă de divertisment pentru a avea mintea ocupată în timpul zborului. De asemenea, încearcă să călătorești cu alte persoane și nu-ți fie teamă să exprimi ce simți. Fricile se risipesc adesea atunci când le spui cu voce tare.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Rivera, B. O., Botella Arbona, C., & Quero Castellano, S. (2001). Tratamiento mediante realidad virtual para la fobia a volar: un estudio de caso. Clinical and Health, 12(3), 391-404.


Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.