Beriberi: simptome ale lipsei de tiamină în organism
 

Beriberi: simptome ale lipsei de tiamină în organism

Beriberi este o patologie care poate afecta mai multe structuri din organism și poate provoca complicații severe. Din fericire, oamenii pot preveni apariția acesteia făcând modificări simple în dietă.
Beriberi: simptome ale lipsei de tiamină în organism

Ultima actualizare: 06 noiembrie, 2021

Organismul are nevoie de vitamine pentru a funcționa corect. Lipsa acestor compuși generează apariția unor afecțiuni multiple. Beriberi este o patologie care apare ca urmare a deficienței de vitamina B1, care poate fi fatală dacă nu este tratată la timp. Care sunt principalele simptome ale lipsei de tiamină în organism?

Vitamina B1 sau tiamina este un compus care aparține complexului B. Această substanță joacă un rol fundamental atât în obținerea energiei din carbohidrați, cât și în contracția musculară. Beriberi poate afecta sistemul cardiovascular și nervos. Copiii din țările subdezvoltate sunt foarte predispuși să sufere de această boală.

Beriberi: simptome ale lipsei de tiamină în organism

Principalele simptome ale lipsei de tiamină vor depinde de forma de prezentare a bolii. În general, există 3 tipuri de Beriberi și fiecare dintre ele afectează diferite organe.

1. Beriberi umed

Această formă de manifestare se caracterizează prin afectarea sistemului cardiovascular. De fapt, studiile arată că provoacă insuficiență cardiacă congestivă.

Principalul simptom prezentat de persoanele cu Beriberi umed este edemul la nivelul membrelor inferioare. Edemul este de obicei moale, nedureros și fără roșeață. În plus, poate afecta întregul organism în cele mai severe cazuri. Alte manifestări clinice ale acestei forme sunt următoarele:

Principalele simptome ale lipsei de tiamină în organism

2. Beriberi uscat

Simptomele variantei uscate sunt legate de starea sistemului nervos. Această formă de prezentare este capabilă să provoace degenerarea nervilor, motiv pentru care oamenii au atrofie musculară și pierderea reflexelor.

Alte manifestări clinice frecvent menționate sunt următoarele:

  • Pierderea senzațiilor la membrele afectate
  • Durere generală
  • Scăderea tonusului muscular
  • Paralizie la nivelul picioarelor
  • Confuzie
  • Vărsături

3. Beriberi la copii

Beriberi tinde să afecteze copiii între 2 și 6 luni. Patologia apare din cauza unui aport insuficient de tiamină prin laptele matern. Bebelușii dezvoltă dispnee și cianoză în faza acută. De asemenea, pot avea insuficiență cardiacă.

În plus, bebelușii au adesea afonie în faza cronică. Copilul face mișcări pentru a plânge, dar nu scoate niciun sunet.

Cauzele tulburării

Cauza principală a acestei patologii este aportul insuficient de tiamină prin alimentație sau modificările sistemice care împiedică absorbția acesteia. Beriberi este o patologie foarte rară în țările dezvoltate, deoarece majoritatea alimentelor comercializate sunt îmbogățite cu vitamina B1.

Mai multe studii arată că populația cea mai expusă riscului este cea care suferă de alcoolism. Alcoolul este capabil să modifice funcționarea sistemului gastrointestinal și să împiedice absorbția corectă a tiaminei prezente în alimente. Există, de asemenea, o afecțiune genetică care împiedică absorbția tiaminei, provocând Beriberi genetic.

Alte grupuri care prezintă un risc mare de a dezvolta Beriberi sunt următoarele:

  • Persoane a căror sursă principală de hrană este orezul și cerealele măcinate
  • Seniori
  • Pacienți cu HIV/SIDA, diabet sau hipertiroidism
  • Persoanele care au suferit o intervenție chirurgicală bariatrică
  • Femei gravide cu diaree și vărsături

Consecințe posibile

Complicațiile sau consecințele apar atunci când simptomele inițiale nu sunt tratate în timp util. Afectarea organelor progresează. Sindromul Wernicke-Korsakoff este cea mai severă complicație a sistemului nervos central.

Studiile arată că sindromul în cauză cuprinde două patologii diferite: encefalopatia Wernicke și sindromul Korsakoff. Encefalopatia Wernicke afectează anumite regiuni ale creierului cunoscute sub numele de talamus și hipotalamus, ceea ce va provoca următoarele simptome:

La rândul său, encefalopatia Korsakoff distruge permanent zona creierului legată de memorie. În acest sens, principalul simptom prezentat este amnezia retrogradă sau antegradă.

Tratamentul bolii Beriberi

Scopul tratamentului este de a crește concentrația de tiamină din organism. În acest sens, medicii vor recomanda administrarea vitaminei în mod exogen, prin tablete sau injecții.

Oamenii ar trebui să facă periodic analize de sânge pe tot parcursul tratamentului, pentru a-și monitoriza nivelul de tiamină. Dozele de vitamina B1 trebuie reduse treptat, pe măsură ce nivelul din sânge se apropie de normal.

Posibilele complicații ale deficitului de vitamina B1 trebuie tratate simptomatic. Din fericire, afectarea inimii și a nervilor periferici este reversibilă.

Alimente care conțin tiamină

Prevenire

Cea mai bună modalitate de a preveni apariția bolii este aportul de alimente bogate în tiamină. Aportul zilnic recomandat de vitamina B1 pentru bărbați este de 1,2 miligrame, în timp ce pentru femei este de 1,1 miligrame.

Oamenii ar trebui să-și mărească consumul de:

  • Carne roșie
  • Nuci și fructe uscate
  • Iaurt
  • Cereale și leguminoase
  • Lactate
  • Peste și fructe de mare

Mamele trebuie să se asigure că formula copiilor lor conține niveluri adecvate de tiamină. Pentru a face acest lucru, citiți în detaliu eticheta și toate componentele produsului.

Beriberi: o patologie rară și mortală

Incidența la nivel mondial este scăzută, deoarece majoritatea alimentelor comercializate sunt îmbogățite cu tiamină. Cu toate acestea, unii oameni, cum ar fi alcoolicii cronici, sunt mai susceptibili la îmbolnăvire.

Simptomele bolii Beriberi afectează atât inima, cât și sistemul nervos. Pot apărea daune ireversibile dacă nu este tratată în timp util. În acest sens, este important să solicitați cât mai curând asistență medicală de specialitate dacă există simptome.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • DiNicolantonio JJ, Liu J, O’Keefe JH. Thiamine and Cardiovascular Disease: A Literature Review. Prog Cardiovasc Dis. 2018 May-Jun;61(1):27-32.
  • Lei Y, Zheng MH, Huang W, Zhang J et al. Wet beriberi with multiple organ failure remarkably reversed by thiamine administration: A case report and literature review. Medicine (Baltimore). 2018 Mar;97(9):e0010.
  • Wiley KD, Gupta M. Vitamin B1 Thiamine Deficiency. 2021 Jun 21. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2021 Jan–.
  • Whitfield KC, Bourassa MW, Adamolekun B, Bergeron G et al. Thiamine deficiency disorders: diagnosis, prevalence, and a roadmap for global control programs. Ann N Y Acad Sci. 2018 Oct;1430(1):3-43.
  • Akhouri S, Kuhn J, Newton EJ. Wernicke-Korsakoff Syndrome. 2021 Jul 18. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2021 Jan–.
  • Wilson RB. Pathophysiology, prevention, and treatment of beriberi after gastric surgery. Nutr Rev. 2020 Dec 1;78(12):1015-1029.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.