Biopsia de tiroidă: tot ce trebuie să știi
Scris și verificat de medicul Leonardo Biolatto
Biopsia de tiroidă este o procedură foarte obișnuită în zilele noastre. Permite extragerea probelor din glandă și analizarea lor în laborator. Acest lucru poate diagnostica sau exclude multe boli, cum ar fi cancerul.
Există diferite metode de efectuare a biopsiei. Cea mai utilizată este aspirația cu ac fin, deși există și altele care sunt de ajutor atunci când nu se poate stabili un diagnostic clar.
Datorită biopsiei tiroidiene, se poate stabili un tratament specific în funcție de patologie. Prin urmare, în acest articol îți vom explica tot ce trebuie să știi despre acest test, cum se efectuează și la ce servește.
Ce este biopsia de tiroidă?
Biopsia tiroidiană este o procedură utilizată pentru diagnosticarea diferitelor patologii care afectează această glandă. Tiroida este un organ care se găsește în partea din față a gâtului, în fața traheei. Este responsabilă de producerea hormonilor care au un rol fundamental în controlul metabolismului.
O biopsie tiroidiană constă în îndepărtarea unei probe de țesut din glanda tiroidă. Această probă este examinată în laborator la microscop. După cum am subliniat în introducere, există diferite modalități de a face acest lucru. Cea mai frecventă este biopsia prin aspirație cu ac fin. De obicei, procedura este realizată în ambulatoriu doar cu anestezie locală.
Alte tehnici necesită anestezie generală și sunt oarecum mai complexe. Ideea este de a obține o parte de țesut din nodulii care au apărut. În general, se iau probe din nodulii care pot fi simțiți prin piele.
După cum se menționează într-un articol de pe RadiologyInfo, nodulii din care se obține proba sunt adesea mai mari de 1 centimetru. Pentru a efectua acest test cu o mai mare precizie, se efectuează simultan o ecografie. Astfel, medicului îi este mai ușor să localizeze poziția exactă a nodulilor, mai ales dacă aceștia sunt mici.
Vezi și:
Tipuri de biopsie tiroidiană
O biopsie tiroidiană se poate face în diferite moduri. În general, biopsiile sunt împărțite în două tipuri: prin puncție și deschise. În secțiunile următoare vom explica în ce constă fiecare.
1. Biopsie prin puncție
Biopsia prin puncție se efectuează cu ace de diferite dimensiuni. În cadrul acestui grup, găsim biopsia prin aspirație cu ac fin. Este cea mai folosită. După cum au explicat specialiștii de la Clinica Mayo, pentru extragerea celulelor, se folosește un ac subțire, gol.
De obicei, se efectuează simultan și o ecografie pentru a direcționa acul către punctul specific. Această tehnică se realizează în spital sau în cabinetul medicului specialist. Durează aproximativ 10 minute și nu necesită anestezie generală, deoarece este un test minim invaziv. Pentru a-l efectua, pacientul trebuie să se întindă pe spate, cu gâtul drept. Este esențial să stea nemișcat și liniștit în timpul procesului, deoarece orice mișcare poate interfera cu direcția acului.
Biopsia prin aspirație poate fi făcută și cu un ac gros. Acul gros permite extragerea probelor de mărimea unui bob de orez. Este important ca probele să fie obținute din diferiți noduli de la nivelul glandei.
După terminarea procesului, zona este curățată. Pe punctele în care a fost introdus acul se așază bandaje. Este normal să apară un ușor disconfort în zonă.
2. Biopsie deschisă
Biopsia tiroidiană se poate face și prin intervenție chirurgicală. În acest caz, se numește biopsie deschisă. Aceasta constă în realizarea unei mici tăieturi la nivelul gâtului și înlăturarea nodulului sau prelevarea unei probe mai mici pentru trimiterea la laborator.
În unele cazuri, o mare parte a glandei este îndepărtată. Această tehnică este indicată atunci când biopsia cu ac nu a oferit un diagnostic precis.
Anestezia generală este necesară pentru această intervenție chirurgicală, care trebuie efectuată în sala de operație. Este mai puțin utilizată, deoarece prezintă mai multe riscuri. De exemplu, crește șansele de infecție, sângerare și probleme de vindecare.
De ce se efectuează biopsia de tiroidă?
Biopsia de tiroidă se efectuează pentru a determina cauza nodulilor glandei. Majoritatea sunt detectați printr-un examen fizic. Este posibil să fi fost observați și la ecografie sau alt tip de test imagistic.
Datorită acestui test, pot fi observate celulele care alcătuiesc nodulul. Medicul verifică dacă există anomalii și dacă este vorba sau nu de cancer. Biopsia tiroidiană este, de asemenea, utilizată pentru a studia anumite cazuri de gușă. Gușa este o mărire a tiroidei.
Pregătirea pentru această procedură
Înainte de efectuarea unei biopsii tiroidiene, este esențial ca medicul să cunoască istoricul pacientului. Trebuie să știe dacă ia medicamente sau dacă are o altă patologie. Este necesară și o examinare anterioară pentru localizarea nodulilor.
De obicei, înainte de biopsie, se efectuează anumite teste complementare. De exemplu, un test de sânge și o ecografie.
Nu este necesară o pregătire specifică pentru biopsia cu ac. Deoarece este un test ambulatoriu fără anestezie generală, nu este necesar postul.
Dacă biopsia tiroidiană este deschisă, se va folosi anestezia generală. Deoarece este o intervenție mai complexă, pacientului i se vor da indicații specifice. În acest caz, el nu trebuie să consume alimente sau lichide înainte de procedură. În plus, repausul este necesar în orele de după biopsie.
Posibile rezultate după biopsia de tiroidă
Biopsia tiroidiană oferă multe informații despre starea glandei. După ce eșantionul este analizat în laborator, se generează un raport amplu care descrie diferiți parametri.
În primul rând, sunt explicate culoarea, consistența și aspectul general. Apoi, sunt descrise celulele care compun nodulul, atât ca număr, cât și ca morfologie. Prin urmare, după cum explică Asociația Americană a Tiroidei, rezultatele biopsiei tiroidiene pot fi următoarele:
- Benign – Majoritatea biopsiilor oferă acest rezultat. Sunt noduli care sunt alcătuiți din celule diferențiate, fără atipie. În următoarele luni pacientul este monitorizat și nu este necesar să se intervină.
- Suspect de malignitate: Acest rezultat înseamnă că există anumite caracteristici care duc spre un diagnostic de malignitate, dar acesta nu este concludent.
- Malignitate: Celulele canceroase sunt observate în probă. Cel mai frecvent cancer tiroidian este cel papilar. Tratamentul este intervenția chirurgicală.
- Atipie cu semnificație nedeterminată: Similar categoriei suspectate de malignitate. Cu toate acestea, deși sunt observate trăsături îngrijorătoare, există și caracteristici care orientează diagnosticul spre ceva benign. Dacă există dubii, biopsia va fi repetată.
- Fără diagnostic: Nu au fost obținute suficiente celule pentru a stabili un diagnostic precis.
Te-ar putea interesa:
Biopsia este un test fundamental pentru cancer
Ce trebuie să ne amintim este că, în prezent, biopsia tiroidiană este testul de bază pentru a putea diagnostica tumorile glandei. De fapt, nu numai că relevă prezența malignității, ci permite și identificarea tipului de tumoare. În acest fel, face posibilă stabilirea unui protocol adecvat de tratament în funcție de patologie. În plus, este un test care se efectuează în ambulator, cu risc scăzut de complicații.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Biopsia Con Aguja Fina de Nódulos Tiroideos | American Thyroid Association. (n.d.). Retrieved March 15, 2021, from https://www.thyroid.org/biopsia-nodulos-tiroideos/
- Biopsia con aguja – Mayo Clinic. (n.d.). Retrieved March 15, 2021, from https://www.mayoclinic.org/es-es/tests-procedures/needle-biopsy/about/pac-20394749
- Biopsia por aspiración con aguja fina de la glándula tiroides guiada po. (n.d.). Retrieved March 15, 2021, from https://www.radiologyinfo.org/sp/info.cfm?pg=thyroidbiopsy
- Gómez, Vanessa García, and Carlos Mario González Vásquez. “Descripción de la biopsia de tiroides con aguja fina guiada con ecografía.”
- Ruiz Flores, Brenda Margarita. “Correlación entre biopsia por aspiración con aguja fina vs estudio histopatológico postquirúrgico en cirugía de tiroides.” (2017).
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.