Blue beauty: în ce constă această tendință de frumusețe durabilă?
 

Blue beauty: în ce constă această tendință de frumusețe durabilă?

Deșeurile provenite de la articolele de înfrumusețare poluează oceanele. Pentru a reduce daunele, a apărut „frumusețea albastră” sau „blue beauty” o opțiune durabilă de îngrijire personală.
Blue beauty: în ce constă această tendință de frumusețe durabilă?
Leidy Mora Molina

Verificat și aprobat de asistenta Leidy Mora Molina.

Ultima actualizare: 21 decembrie, 2022

Efortul de inversa poluarea se extinde și la industria frumuseții. Organizațiile ecologiste și instituțiile guvernamentale promovează campanii care susțin cultura nepoluantă. Una dintre aceste mișcări este frumusețea albastră sau blue beauty.

Tendința urmărește utilizarea produselor cosmetice durabile, care reduc pericolele antrenate de microplastic. În acest scop, multe companii dedicate fabricării de articole de igienă și îngrijire a pielii lucrează la actualizarea formulelor și a ambalajelor, care să fie prietenoase cu mediul.

În cazul frumuseții albastre, ceea ce se dorește este prevenirea impactului deșeurilor asupra oceanelor și asupra biodiversității. O investigație a revistei Science indică faptul că între 15% și 40% din plasticul aruncat la gunoi ajunge în oceane în fiecare an. Puteți, de exemplu, să înlocuiți șervețelele demachiante cu dischete demachiante reutilizabile.

Care este scopul tendinței blue beauty?

Potrivit unui raport întocmit de National Geographic, numărul de recipiente din plastic în care sunt ambalate produsele cosmetice americane a crescut de peste 120 de ori față de anul 1960, iar aproape 70% din deșeuri ajung la gropile de gunoi.

Un alt articol din aceeași revistă estimează că, până în 2025, cota anuală acumulată a fost de 155 de milioane de tone de plastic pentru fiecare picior de coastă.

Scopul blue beauty este de a încuraja industria frumuseții să reducă utilizarea plasticului. Mai multe mărci promovează distribuția de produse cosmetice sigure pentru oceane, care minimizează amprenta de carbon.

Propunerea este ca ambalajul să fie realizat din materiale reciclate și ca sticlele să poată fi reîncărcate cu aceeași substanță sau refolosite pentru o altă sarcină. Totul poate fi returnat pentru reciclare.

Această tendință implică utilizarea ingredientelor naturale, urmărind reducerea impactului reziduurilor chimice asupra apei și asupra mediului. În același timp, articolele trebuie să fie benefice pentru sănătate.

Fundația Aquae subliniază că daunele pe care microplasticele cosmetice le produc în oceane sunt ireversibile. Pentru organizația de mediu Greenpeace, este greu de calculat în cât timp se biodegradează plasticul pe fundul apei, deși aceasta consideră că durează mult mai mult decât pe uscat, deoarece există mai puțină lumină solară, temperatura este scăzută și oxigenul este prea puțin.

Microplastic dăunător mediului
Microplasticele reprezintă o problemă ecologică uriașă. Acumularea lor amenință biodiversitatea planetei.

Compoziția produselor blue beauty

Cosmeticele Blue Beauty Movement nu conțin substanțe chimice, siliconi sau alte ingrediente sintetice. Aceste componente murdăresc apele atunci când deșeurile ajung în canalizare.

Cremele de protecție solară pe bază de microplastic, deodorantele, machiajul și scruburile sunt amenințări la adresa oceanelor și recifelor de corali. Unele produse nu au filtre solubile în apă.

Din fericire, numărul mărcilor care respectă această tendință este în creștere.

Cosmeticele durabile nu includ ingrediente precum octinozatul, oxibenzona, octrilena și parfumurile sintetice, foarte dăunătoare ecosistemelor marine. Parabenii, siliconii, propilenglicolul și sulfații sunt cele mai periculoase substanțe.

În schimb, sunt preferate sursele regenerabile și ușor biodegradabile. Se adaugă aplicarea unor metode de producție care implică reducerea deșeurilor sau chiar lipsa lor.

Relația dintre frumusețea albastră și frumusețea verde

O altă tendință numită frumusețea verde este legată de frumusețea albastră. Totuși, diferența constă în faptul că prima este axată pe ecologie, mai exact compoziția pur naturală a produselor cosmetice.

În schimb, frumusețea albastră pune accentul pe articolele din plastic și ingredientele toxice care ajung în apă.

Cele două  tendințe inspiră frumusețea non-toxică, atât pentru sănătatea umană, cât și pentru planetă. În plus, alegerea acestei clase de produse aduce cu sine un avantaj economic, deoarece presupune prețuri mai mici.

Frumusețea albastră și frumusețea verde își dau mâna, promovând ecologismul.

Femeie care susține blue beauty
Utilizatorii trebuie să participe activ, optând pentru produse care nu dăunează mediului și evitând achiziționarea celor care sunt nocive.

De ce să alegeți blue beauty sau frumusețea durabilă?

Criza de mediu cauzată de schimbările climatice ne obligă să ne modificăm obiceiurile de viață. Prin consumul responsabil de articole de înfrumusețare, contribuim la salvarea mediului. Alegerea ambalajelor ecologice și a ingredientelor organice este un obicei necesar.

Programul Beauty and Wellness evidențiază rolul companiilor care promovează alternative durabile, înlocuind sau reproiectând ambalajele pentru a le face mai subțiri, din carton sau din alte materiale ce conțin mai puțin plastic.

Greenpeace subliniază faptul că unele țări au deja legi care interzic utilizarea componentelor din plastic. Alte națiuni sunt în proces de adaptare la blue beauty.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.



Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.