Logo image
Logo image

Boala Blue Waffle: ar trebui să ne facem griji?

4 minute
Boala Blue Waffle a generat multă frică, mai ales în rândul tinerilor. Din păcate, a distras atenția de la alte BTS majore.
Boala Blue Waffle: ar trebui să ne facem griji?
Ultima actualizare: 01 iunie, 2022

Internetul este o sursă rapidă, accesibilă și de încredere de informații, atât timp cât știi ce să cauți. Din păcate, în acest mediu circulă și o mulțime de date false. Unul dintre cele mai controversate subiecte din ultimii ani este boala Blue Waffle. Ar trebui să ne facem griji?

Bolile cu transmitere sexuală (BTS) reprezintă un pericol real în întreaga lume, afectând milioane de oameni. Unele studii susțin că bărbații sunt mai susceptibili la îmbolnăvire, însă femeile dezvoltă mai multe simptome.

Boala Blue Waffle este reală?

Singura certitudine despre boala Blue Waffle este faptul că este o patologie fictivă. Presupusa tulburare a apărut în 2010, când a circulat o imagine a unui vagin însoțită de diverse texte și meme.

Denumirea bolii se referă la colorația albastră pe care ar putea-o avea organele genitale feminine. Blue Waffle ar fi o BTS care afectează doar femeile, provocând leziuni vaginale, arsuri, mâncărime și un miros urât. De fapt, în imaginea originală se putea observa un vagin inflamat cu pigmentare albastră.

Toate presupusele simptome ale bolii sunt combinații de manifestări ale altor patologii, cum ar fi vulvovaginita sau candidoza. Ambele boli sunt foarte frecvente la femei și pot să nu aibă legătură cu actul sexual.

Scopul zvonului a fost de a crea o glumă și de a deruta adolescenții. Teroarea a fost atât de mare, încât unele asociații civile au cerut informații de la entitățile guvernamentale despre patologie. Boala Blue Waffle a permis, de asemenea, ca femeile active sexual să fie denigrate ca fiind anormale.

Fără îndoială, este o glumă care a scăpat de sub control într-un timp foarte scurt și a provocat intrigi și teamă. Din fericire, astăzi există informații exacte și de încredere, care ne permit să prevenim răspândirea bolilor cu transmitere sexuală.

Citiți și: Igiena în cazul sexului oral: înainte și după

Some figure

Unele dintre cele mai comune BTS

Deși boala Blue Waffle nu este reală, există mai multe BTS capabile să genereze simptome asemănătoare cu cele descrise. În acest sens, este esențial să solicitați imediat asistență medicală în prezența simptomelor de mai jos:

Chlamydia

Chlamydia este o BTS comună cauzată de o bacterie numită Chlamydia trachomatis. Incidența acestei boli poate varia în funcție de populația studiată. Este mai frecventă la femeile tinere, active sexual, potrivit unui studiu din revista Infectious Diseases and Clinical Microbiology.

Simptomele sunt foarte variate. Pot exista chiar și cazuri asimptomatice. Principalele simptome dezvoltate de femei sunt scurgerile vaginale anormale și urât mirositoare, senzația de arsură la urinare și durerea în timpul actului sexual.

Din fericire, este o boală tratabilă care se vindecă cu ajutorul antibioticelor. Cu toate acestea, asistența medicală în timp util este esențială pentru a evita complicațiile.

Gonoree

Gonoreea este o altă BTS cauzată de bacterii. Agentul etiologic se numește Neisseria gonorrhoeae. Această infecție este foarte frecventă la tineri și tinde să provoace simptome foarte asemănătoare cu cele descrise în boala Blue Waffle.

Bacteriile pot infecta vaginul, penisul, gura și anusul. În cazul infecției vaginale, gonoreea tinde să provoace modificări ale sângerării menstruale, urinare dureroasă și secreții vaginale abundente.

Gonoreea poate provoca complicații multiple la femei, cum ar fi boala inflamatorie pelvină. Din fericire, există un tratament eficient care va elimina bacteriile din organism.

Herpes genital

Herpesul genital este o BTS cauzată de infecția cu virusul herpes simplex tip 2. Principala cale de transmitere este contactul sexual de orice fel cu o persoană infectată, deoarece agentul viral se găsește în secrețiile genitale. Infecția este foarte frecventă, afectând până la 12% dintre tineri, conform studiilor.

Herpesul genital se caracterizează prin prezența unor răni dureroase pe penis, vagin, anus sau coapse. Ulcerele pot apărea și în interiorul vaginului. Din păcate, virusul va rămâne în corpul persoanei infectate pentru tot restul vieții.

Citiți mai mult: De ce reapare mereu herpesul?

Virusul papiloma uman (HPV)

Infecția cu HPV este o BTS cauzată de diferite tipuri de papilomavirus uman. Principala manifestare clinică a acestei infecții este prezența verucilor în zona afectată, fie că este vorba despre gură, organele genitale sau anus. Femeile trebuie să meargă regulat la medic, deoarece boala crește probabilitatea de a dezvolta cancer de col uterin.

Some figure

Verificați întotdeauna informațiile disponibile pe internet

Situația bolii Blue Waffle evidențiază importanța verificării oricăror informații pe care le citiți pe internet. Există multe persoane rău intenționate, a căror singură intenție este să publice date false pentru a crea confuzie și teamă.

Cel mai bun mod de a verifica acest tip de informații este să căutați un articol științific care să susțină conținutul. Există motoare de căutare specializate, cum ar fi Google Scholar, care au milioane de articole pe diverse subiecte în toate limbile.

Pe de altă parte, bolile cu transmitere sexuală rămân un pericol latent, așa că este important să nu subestimați protecția. Practicați relații sexuale sigure folosind prezervativele în mod corespunzător.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Ravi A. Web Exclusives. Annals Story Slam – How to Treat Blue Waffle Disease. Ann Intern Med. 2017 Mar 7;166(5):SS1.
  • Malpartida Ampudia MK. Enfermedades de transmisión sexual en la atención primaria. Rev.méd.sinerg. 1 de abril de 2020;5(4):e405.
  • Pérez-Morente MÁ, Cano-Romero E, Sánchez-Ocón MT, Castro-López E et al. Factores de riesgo relacionados con las infecciones de transmisión sexual. Rev Esp Salud Publica. 2017 Jan 25;91:e201701012.
  • Piñeiro L, Galán J, Vall-Mayans M. Infecciones por Chlamydia trachomatis (incluye linfogranuloma venéreo) y Mycoplasma genitalium. Enfermedades Infecciosas y Microbiología Clínica. 2019;37(8):525-534.
  • Parra-Sánchez M. Úlceras genitales por virus herpes simplex. Enfermedades Infecciosas y Microbiología Clínica. 2019;37(4):260-264.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.