11 boli care provoacă oboseală și somn
 

11 boli care provoacă oboseală și somn

Aproape toată lumea a avut o etapă cu multă oboseală și somn. De obicei, acest lucru este temporar. Dacă această stare de oboseală persistă, este indicat să consultați un medic.
11 boli care provoacă oboseală și somn

Ultima actualizare: 09 august, 2022

Este normal să fim obosiți și somnoroși după o activitate intensă. După odihnă, activitățile pot fi reluate fără probleme. Totuși, știați că există boli care provoacă oboseală și somn?

În principiu, oboseala și somnul sunt două mecanisme pe care organismul le are pentru a indica faptul că arderea de energie atinge limita. Prin urmare, trebuie să mâncăm și să ne odihnim pentru a ne recupera. Dacă oboseala este în continuare prezentă, poate exista o problemă de sănătate.

Unele boli au ca efect sporirea oboselii și a senzației de somnolență. Dormim și ne trezim de parcă nu am fi închis deloc ochii. Facem o pauză și totuși nu ne recuperăm vitalitatea.

Care sunt bolile care provoacă senzația că odihna nu este suficientă?

11 boli care provoacă oboseală și somn

1. Sindromul de oboseală cronică

Sindromul de oboseală cronică este o tulburare complexă, a cărei caracteristică principală este oboseala extremă care durează mai mult de șase luni. Oboseala se agravează semnificativ după orice activitate, dar nu scade după somn. Se mai numește și encefalomielită mialgică. Cauzele sunt necunoscute.

2. Insomnie

Insomnia este o tulburare de somn în care există dificultăți de a adormi sau de a rămâne adormit. Este aproape întotdeauna o problemă temporară, dar există și cazuri în care devine cronică.

Bărbat foarte somnoros
A nu putea dormi poate fi o patologie în sine. Alteori este un simptom al unei probleme de bază.

3. Depresie, pe lista de boli care provoacă oboseală

Este foarte frecvent ca persoanele cu depresie să experimenteze frecvent oboseală și somnolență. Această tulburare psihologică face ca persoana în cauză să se simtă fără putere sau motivație pentru a desfășura activitățile zilnice. Aceasta manifestă oboseală continuă, chiar dacă nu face nicio acțiune obositoare.

4. Infecții

Infecțiile fac organismul să muncească din greu pentru a lupta împotriva microorganismelor. Energia disponibilă este concentrată pe uciderea germenilor sau limitarea daunelor pe care le pot provoca. Acest lucru duce la mai multă oboseală și somn.

5. Apneea în somn

Apneea în somn este o tulburare caracterizată prin întreruperea respirației în timpul somnului. Aceasta are loc de mai multe ori pe timp de noapte, pentru perioade scurte. Efectul este o deteriorare a calității odihnei și un aport mai mic de oxigen.

6. Tulburări tiroidiene

Tulburările tiroidiene, în special hipotiroidismul, vă fac să fiți mai obosiți și mai somnoroși decât în mod normal. Metabolismul încetinește. Somnul este fragmentat și activitatea neuronală nu este atât de rapidă pe cât ar trebui.

7. Anemie

Anemia este o boală în care sângele are mai puține globule roșii decât în mod normal sau o concentrație mai mică de hemoglobină. Cea mai frecventă cauză este lipsa fierului în organism.

Unul dintre simptomele tipice ale acestei afecțiuni este oboseala și senzația de slăbiciune constantă. Nu există suficientă energie pentru a funcționa în viața de zi cu zi.

8. Fibromialgie

Fibromialgia este o afecțiune caracterizată prin dureri musculo-scheletice și sensibilitate crescută în anumite puncte. Unul dintre simptomele sale este oboseala și senzația de somn în timpul zilei. De multe ori, este confundată cu sindromul de oboseală cronică, deci este important un diagnostic precis.

9. Boli de inimă

Persoanele cu artere coronare blocate, insuficiență cardiacă sau aritmii se simt adesea obosite. Inima nu are puterea de a se contracta adecvat pentru a trimite sânge în tot corpul. În plus, aceste afecțiuni sunt adesea însoțite de amețeli frecvente.

Ekg analizat de medic
Bătăile neregulate ale inimii din aritmie întrerup fluxul normal de sânge către țesuturi.

10. Diabet

Diabetul implică o serie de modificări legate de glucoza din sânge și din celule. Alterarea metabolismului este asociată cu oboseala constantă și senzația de somn.

Nu există suficientă energie disponibilă pentru a efectua activitățile normale. Mulți pacienți pierd masa musculară și acest lucru generează mai multă epuizare atunci când fac orice sarcină.

11. Cancer

Tumorile care provoacă pierderi de sânge neevidente, cum ar fi cancerul de colon, provoacă uzură suplimentară a corpului, anemie și oboseală. În anumite tipuri de cancer, cum ar fi limfomul, oboseala crescută și somnolența sunt unele dintre primele simptome nespecifice.

Ce putem face dacă suntem prea obosiți și somnoroși?

Este indicat să vă revizuiți stilul de viață. Este posibil să existe o supraîncărcare la locul de muncă, să nu vă odihniți suficient sau să nu dormiți prea bine.

Dacă situația persistă chiar și după luarea măsurilor inițiale, trebuie suspectată o boală de bază. Oboseala continuă care limitează capacitatea de a îndeplini sarcinile zilnice este ceva ce nu trebuie trecut cu vederea.

Diagnosticul medical va permite stabilirea cauzei oboselii. În funcție de aceasta, se va întocmi un plan de tratament.

Nu trebuie să uităm că și vârsta influențează oboseala. Pe măsură ce anii trec, devine puțin mai dificil să recuperăm energia pierdută prin pauze. Acest lucru este normal și nu ar trebui să fie un motiv de îngrijorare.

De asemenea, este posibil să existe o senzație crescută de oboseală și dorință de somn ca efect al unor medicamente. Este indicat să vă consultați cu un profesionist dacă bănuiți că aveți boli care provoacă oboseală.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Trifu, D. S., Esquerra, N. G. F., Torres, N. P., & Hernández, J. Á. (2020). Hipotiroidismo. Medicine-Programa de Formación Médica Continuada Acreditado, 13(13), 727-734.
  • Guzmán-Silahua, S., Muñoz-Gaytán, D. E., Mendoza-Vázquez, G., Orozco-Barocio, G., Rodríguez-Ruiz, J. A., de la Torre, I. G., … & Nava-Zavala, A. H. (2018). Fibromialgia. El residente, 13(2), 62-67.
  • Pedraz-Petrozzi, B. (2018). Fatiga: historia, neuroanatomía y características psicopatológicas. Una revisión de la Literatura. Revista de Neuro-Psiquiatría, 81(3), 174-182.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.