Cum se detectează depresia
 

Cum se detectează depresia

Persoana cu depresie își poate ascunde sentimentele și își poate pune o mască pentru a nu arăta altora cum se simte cu adevărat.
Cum se detectează depresia

Ultima actualizare: 25 mai, 2022

Mulți oameni cred că depresia este pur și simplu un sentiment de tristețe profundă sau o stare de nemulțumire și frustrare. Cu toate acestea, este o tulburare de dispoziție care necesită ajutor profesional și multă voință din partea persoanei afectate pentru a merge mai departe. Prin urmare, este esențial să știți cum se detectează depresia.

Depresia este una dintre principalele cauze de dizabilitate, conform OMS (Organizația Mondială a Sănătății). Este o tulburare care nu apare de la o zi la alta, ci încetul cu încetul, până când persoana respectivă este prinsă într-o stare de neputință, pesimism și incapacitate de a acționa. În plus, este una dintre cele mai stigmatizate și neînțelese tulburări de sănătate mintală.

La toate acestea, trebuie să adăugăm că peste 50% dintre persoanele care suferă de depresie nu primesc tratament sau, dacă o fac, nu este cel mai potrivit. Acest lucru este declarat de Organizația Panamericana de Sănătate.

Prin urmare, există un număr mare de oameni în derivă, cufundați într-o stare profundă de inactivitate, neștiind ce să facă sau cum să acționeze. Detectarea precoce a depresiei facilitează atât abordarea terapeutică, cât și o ameliorare mai rapidă a bolii. Prin urmare, este esențial să știți să identificați simptomele care pot indica prezența depresiei.

Cum se detectează depresia: simptome principale

Tânără care suferă de depresie

Depresia nu înseamnă a fi trist, melancolic sau deprimat. Nu este un simptom de slăbiciune sau o problemă de femei sau adulți. Această tulburare psihologică se poate prezenta în multe feluri, la fel cum fiecare persoană o poate experimenta în propriul mod.

Este o realitate psihologică foarte complexă care afectează aproape orice aspect al corpului, de la procesele cognitive, până la sistemul imunitar sau digestiv. Iată cele mai caracteristice simptome pentru a ajuta la detectarea depresiei:

  • Simptome cognitive: pierderea memoriei, probleme de concentrare, ruminare, distorsiuni cognitive, senzație de ceață mintală și, în cazurile cele mai severe, gânduri suicidare.
  • Simptome emoționale: tristețe, iritare, sentimente de dezamăgire, vinovăție, sentiment de a nu fi înțeles de ceilalți sau proastă dispoziție.
  • Simptome comportamentale: dificultate în îndeplinirea oricărei sarcini sau activitate care implică responsabilitate, lipsă de interes pentru socializare, hipoactivitate sau hiperactivitate, printre altele.
  • Simptome fizice: dureri musculare, dureri de cap, dificultăți de somn, creștere sau scădere în greutate, epuizare, probleme intestinale, etc.

Asta nu înseamnă că dacă aveți unul sau mai multe dintre aceste simptome aveți și depresie. Doar un profesionist va putea pune un diagnostic corect. În plus, trebuie avut în vedere faptul că, la un moment dat în viață, cu toții trecem prin etape de reticență sau tristețe. Prin urmare, este important să mergi la un specialist în domeniu.

Cum depistam depresia?

Depresia este o boală neînțeleasă. Unii o banalizează, alții o asociază cu lașitatea sau slăbiciunea sau pur și simplu o reduc la un sentiment de tristețe. Multora este greu să se pună în pielea unei persoane care suferă de depresie.

Mai jos vom prezenta câteva dintre cele mai evidente semne ale sale care, uneori, tind să treacă neobservate.

1. Deghizarea

Există oameni care tind să creadă că ar trebui să facă tot ce pot. Chiar cred că pot ajunge la limite nebănuite. Problema este că această tendință aduce și o mare frustrare.

Exigența și perfecționismul sunt o sabie cu două tăișuri care poate ascunde stima de sine și depresia. Dorința de a face totul perfect poate fi supusă obținerii aprobării celorlalți.

O mentalitate care nu permite erori este cea a unui judecător pedepsitor care critică și blamează de fiecare dată când nu se realizează ceea ce așteaptă. De fapt, perfecționismul nu presupune doar frustrare, ci și doze mari de anxietate, un cocktail periculos care poate ajunge să ducă la probleme de sănătate atât fizice, cât și psihologice.

Astfel, ponderea cererii împreună cu frustrarea și anxietatea pot submina stima de sine și pot prinde persoana într-o închisoare psihologică a reticenței, pesimismului și depresiei.

2. Acționează ca și cum nimic nu este în neregulă

A fi deprimat poate însemna să stai acasă fără să vrei să ieși, dar poate însemna și să-ți pui o mască pentru a-ți camufla disconfortul și a arăta că ești bine și că poți face orice. Există un număr mare de oameni care preferă să ascundă starea în care se află.

În aceste cazuri, problema este mai dificil de detectat, deoarece persoana se comportă ca și cum nu i s-ar întâmpla nimic. Poate chiar să devină sufletul petrecerii sau să râdă în hohote. Dacă o observăm bine, putem identifica depresia în funcție de câteva mici comportamente revelatoare ale acelei tristeți tăcute.

3. Refuzul de a face orice

Cum se detectează depresia la tineri

Pierderea interesului de a participa la activități sau de a face lucruri care anterior erau interesante și plăcute este un semn care nu trebuie trecut cu vederea. Ne referim, de exemplu, la refuzul de a face sport, de a citi sau de a asculta muzică.

Această incapacitate de a simți satisfacție este cunoscută sub numele de anhedonie și este adesea însoțită de apatie profundă. Prezența ambelor este secretul prin care se detectează depresia.

4. Prezența traumei din trecut

Fiecare dintre noi suportă greutatea acelui rucsac emoțional pe care îl poartă în spate. Este vorba despre lanțurile care ne leagă de trecut, de acele situații pe care nu am știut să le elaborăm și pe care le-am peticit într-un fel pentru a merge mai departe. Problema este că nu rezolvăm nimic așa.

Rănile emoționale ne amintesc că mai avem crăpături prin care apare suferința, goluri care ne chinuiesc și care ne împiedică să ne îndreptăm spre bunăstare. Prin urmare, dacă nu se vindecă, va exista întotdeauna disconfort profund și uneori depresie.

5. Ascunderea sentimentelor

Există oameni care sunt experți în a-și camufla sentimentele în spatele unei măști de fericire și bucurie. Alții sunt indisponibili din punct de vedere emoțional. Nu le este ușor să-și împărtășească experiențele emoționale cu ceilalți și, dacă o fac, este întotdeauna sub pretextul unei false stări de bine.

Uneori, această încercare de „a fi bine” este un fel de machiaj pentru a camufla o depresie. Acest aspect este strâns legat de exigență și perfecționism.

Un fapt curios legat de emoții prezentat de cercetările efectuate la Universitatea McMaster din Ontario, Canada este că persoanele cu depresie au adesea mari dificultăți în a-și imagina lumea emoțională a persoanelor care nu suferă de această tulburare.

6. Obiceiuri „anormale”

Supraalimentarea poate fi un semn cu care orice bolnav detectează depresia. Există o legătură puternică între anxietatea legată de mâncare și tristețe sau stima de sine scăzută. Acest lucru este confirmat de cercetări precum cea publicată în 2014 de revista Chilean Nutrition.

Un alt obicei vital este legat de somn. Este normal să existe insomnie sau coșmaruri. Există oameni care pot fi înclinați să fumeze, să bea alcool sau să ingereze alte tipuri de substanțe. Toate aceste schimbări pot avea un motiv: încerci să oferi vieții puțină plăcere.

Problema este că, de cele mai multe ori, aceste tipuri de comportamente sunt soluții rapide pentru a nega un gol sau o stare profundă de nemulțumire.

Depresia este o tulburare pe care nu trebuie să o ignorăm, deoarece poate avea consecințe grave. Este indicat să mergem la un psiholog sau psihiatru, pentru că doar acesta detectează adecvat depresia.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.



Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.