Ce să faci dacă partenerul are depresie - Doza de Sănătate
 

Ce să faci dacă partenerul are depresie

Persoanele cu depresie experimentează tristețe profundă și apatie. Sprijinul din partea celor dragi este foarte important pentru recuperare. Trebuie să știi ce să faci și ce să spui pentru a-ți arăta sprijinul necondiționat.
Ce să faci dacă partenerul are depresie
Bernardo Peña

Verificat și aprobat de psihologul Bernardo Peña.

Ultima actualizare: 22 decembrie, 2022

De multe ori, când încerci să-ți ajuți partenerul care are depresie (deși ai cele mai bune intenții), ajungi să spui sau să faci lucruri care nu ajută persoana iubită. De fapt, poți produce exact efectul opus. Din acest motiv, în acest articol, îți vom oferi câteva sfaturi despre ce să faci și să spui dacă partenerul tău este deprimat.

Depresia

Fată care are depresie
Este important să nu acuzăm persoana cu depresie pentru starea sa actuală.

Depresia este o tulburare emoțională. Se caracterizează printr-un sentiment de apatie constantă și tristețe care te poate determina să-ți pierzi interesul pentru orice. Din acest motiv, este foarte important să le oferi sprijin, răbdare și înțelegere celor dragi. Depresia poate varia de la o stare temporară la una cronică sau de la ușoară la gravă. Simptomele sunt:

  • Sentimente de tristețe sau de gol
  • Dorința de a plânge
  • Pierderea interesului pentru majoritatea lucrurilor pe care înainte le considerai interesante
  • Oboseală și lipsă de energie
  • Lipsa poftei de mâncare sau opusul
  • Anxietate și neliniște
  • Iritabilitate sau ieșiri nervoase

Deoarece este o tulburare, cel mai bun lucru pe care îl poți face este să ceri sfatul unui specialist cât mai curând posibil, pentru a evita complicațiile. În cazurile severe, medicul ar putea prescrie medicamente pentru tratamentul depresiei.

Oricare ar fi cazul, dacă partenerul tău are depresie, este posibil să nu știi ce să faci, ce să spui sau ce să-l întrebi.

Ce să faci dacă partenerul are depresie

Ce să spui și ce să nu spui

Partenerul are depresie
Înțelegerea și răbdarea ar trebui să fie atitudinile pe care le adopți dacă partenerul tău are depresie.

Cu siguranță, având cele mai bune intenții și mișcat de nevoia de a-ți face partenerul depresiv să se simtă mai bine, te-ai gândit să spui sau chiar ai spus lucruri de genul acesta:

  • „Trebuie doar să ai voință”
  • „Trebuie să faci ceva”
  • „Ieși mai mult din casă și limpezește-ți mintea”
  • „Gândește-te la tot ce ai, nu există niciun motiv să te simți așa”

Te descurajăm cu tărie să spui aceste lucruri unei persoane cu depresie. Aceste replici simplifică și banalizează o afecțiune care nu este deloc simplă sau banală. Este ca și cum i-ai cere partenerului să facă un efort pe care nu îl poate face sau să banalizeze ceva care îl face să sufere în fiecare zi.

Oamenii cu depresie se chinuie deja, învinovățindu-se pe ei înșiși pentru toate lucrurile pe care nu le pot face. În plus, în multe cazuri, nu înțeleg de ce se simt așa. Prin urmare, este important să-i sprijinim.

Ceea ce îi poți spune partenerului tău dacă suferă de depresie sunt cuvinte pozitive de încurajare, cum ar fi:

  • „Cu ce te pot ajuta?”
  • „Sunt aici pentru tine”
  • „Nu ești singur”
  • „Nu este vina ta”
  • „Va trece. O să fiu alături de tine”
  • „Te iubesc”

În acest fel, sprijinul tău va fi necondiționat, fără reproșuri involuntare cu privire la situație și fără a-l face pe partener să se simtă vinovat.

Partenerul are depresie. Cum acționezi?

Bărbat care primește ajutor pentru depresie
Oferă asistență și fii acolo pentru partenerul tău. În cele mai grave cazuri, recomandarea terapiei este cea mai bună opțiune.

Există multe lucruri pe care le poți face pentru a-ți sprijini partenerul. Îți vom da câteva exemple mai jos:

Încearcă să-l înțelegi

Ar trebui să înțelegi faptul că depresia nu este o stare emoțională pe care partenerul a ales-o. Este posibil ca nici măcar să nu înțeleagă de ce se simte așa. Nu este vina lui.

Fii răbdător

Depresia este o tulburare care poate dura mult timp. Din acest motiv, nu ar trebui să-ți pierzi speranța. Înarmează-te cu răbdare și înțelegere și continuă să-ți oferi sprijinul și dragostea pe tot parcursul procesului de recuperare.

Nu-l forța să facă lucruri

Așa cum am spus mai devreme, o persoană cu depresie se simte deja vinovată pentru că nu poate face multe lucruri. Din acest motiv, încercarea de a forța persoana, de exemplu, să părăsească locuința sau să facă lucruri noi, poate fi extrem de contraproductivă.

Acordă atenție tendințelor suicidale

Deși este o situație extremă, unele persoane cu depresie au gânduri de sinucidere. Din acest motiv, ar trebui să acorzi atenție semnelor:

  • Discuții despre sinucidere („Nu vreau să trăiesc”, „Ar fi mai bine dacă n-aș mai fi”, „Vreau să mă sinucid”)
  • Căutarea metodelor de sinucidere
  • Întocmirea unui testament, organizarea bunurilor pentru a le dona, etc.
  • Spunând la revedere celor dragi

Pot exista și alte semne mai puțin evidente. Indiferent de situație, aceste tipuri de gânduri înseamnă că persoana trebuie să meargă imediat la un specialist.

Oferă-ți sprijinul

Așa cum am menționat anterior, sprijinul ar trebui să fie necondiționat, fără a-l forța pe partener în vreun fel. Nu-l face pe partenerul tău să simtă că nu reușește să treacă peste problemă sau că nu are valoare. În multe cazuri, nu trebuie să spui nimic, trebuie doar să fii acolo. Fă-l să simtă că nu este singur.

De asemenea, este important să încurajezi tratamentul. Îi poți recomanda partenerului tău să înceapă terapia pentru tratarea stării sale. Cu toate acestea, terapia trebuie să fie propria sa decizie.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • OMS. (2016). La depresión. Journal of Chemical Information and Modeling. https://doi.org/10.1017/CBO9781107415324.004
  • Álvarez Ariza, M., Atienza Merino, G., Ávila González, M., González García, A., Guitián Rodríguez, D., De las Heras, E., … Triñanes, Y. (2014). Guía de práctica clínica sobre el manejo de la depresión en el adulto. Ministerio de Sanidad, Servicios Sociales e Igualdad. https://doi.org/10.1109/LINDI.2012.6319475
  • Guadarrama, L., Escobar, A., & Zhang, L. (2006). Bases neuroquímicas y neuroanatómicas de la depresión. Revista de La Facultad de Medicina.
  • Consejo General de Colegios Oficiales de Psicólogos., Antonio; Salguero, José Martín; Mae Wood, Cristina; Dongil, Esperanza; Latorre, J. M. (2012). La depresión en atención primaria. Papeles Del Psicólogo, 33(1), 2–11. Retrieved from https://www.redalyc.org/html/778/77823404001/
  • Clínica Universitaria de Navarra. (n.d.). Depresión: Causas, síntomas y tratamiento. Retrieved January 17, 2019, from https://www.cun.es/enfermedades-tratamientos/enfermedades/depresion

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.