Logo image
Logo image

Boli comune ale penisului și tratamentul lor

9 minute
Pe lângă disfuncția erectilă, există și alte probleme și boli care se pot manifesta la nivelul penisului.
Boli comune ale penisului și tratamentul lor
Leidy Mora Molina

Verificat și aprobat de asistenta Leidy Mora Molina

Ultima actualizare: 18 februarie, 2024

Când vorbim despre boli comune ale penisului, nu ar trebui să ne gândim doar la dificultatea în menținerea unei erecții. Există multe tipuri de probleme, de la afecțiuni ale pielii până la boli cu transmitere sexuală (BTS).

Tratamentul variază în funcție de caz. Există diferiți factori care pot afecta organul sexual masculin; unii au impact direct asupra funcționării, precum și asupra sferei mintale sau relației de cuplu.

În continuare, vom discuta despre boli comune ale penisului, simptomele lor, tratamente, vizita la medic și prevenție.

Factori de risc pentru boli ale penisului

Penisul este organul genital masculin. Funcțiile sale nu se limitează doar la activitatea sexuală și reproductivă. Penisul face parte și din sistemul excretor, fiind un canal pentru eliminarea urinei.

Cu toate acestea, există anumiți factori de risc care pot condiționa apariția bolilor la nivelul penisului. Unele dintre acestea sunt modificabile, dar altele nu sunt:

  • Boli care afectează funcția cardiovasculară, cum ar fi hipertensiunea arterială, colesterolul crescut, obezitatea și diabetul.
  • Medicamente: Medicamentele antiulceroase, tratamentele pentru cancerul de prostată, antidepresivele și medicamentele pentru somn pot provoca disfuncție erectilă.
  • Prostatectomia radicală : Îndepărtarea chirurgicală a prostatei poate provoca disfuncție erectilă și incontinență urinară.
  • Fumatul: Pe lângă alte riscuri pentru sănătate, fumatul cauzează și disfuncție erectilă.
  • Alcoolismul: consumul excesiv de alcool scade libidoul. În plus, poate fi asociată cu un risc crescut de a contracta boli cu transmitere sexuală.
  • Dezechilibre hormonale: în special, deficit de testosteron.
  • Tulburări psihologice: inclusiv stres, anxietate și depresie.
  • Tulburări neurologice: leziuni ale măduvei spinării, scleroză multiplă și accident vascular cerebral.
  • Vârsta: odată cu înaintarea în vârstă, nivelul de testosteron este afectat și riscurile apariției bolilor de prostată cresc.
  • Comportamente sexuale riscante: neutilizarea prezervativului crește șansele de a contracta BTS.
  • Piercing: un piercing pentru a plasa un piercing pe penis poate provoca o infecție.

Cele mai frecvente boli ale penisului

Există diverse patologii care pot fi legate atât de funcționarea sexuală, cât și de sănătatea pielii organului sexual masculin. Să vedem care sunt acestea, împreună cu simptomele lor și posibilele tratamente.

1. Fimoza

Pielea care acoperă penisul ar trebui să poată fi trasă în jos până la punctul de a expune glandul. Dar în fimoză, prepuțul nu a putut coborî, ceea ce împiedică igiena adecvată.

În plus, durerea poate apărea atunci când urinează sau când există erecții. În unele cazuri, este necesară o mică intervenție chirurgicală (circumcizie sau prepucioplastie ) pentru a modifica țesutul.

2. Parafimoza

Spre deosebire de precedenta, in parafimoza ceea ce se întâmplă este că, după ce a fost retractat, prepuțul sa nu revină în poziția sa. Acest lucru poate provoca umflare, interferând cu fluxul de sânge către penis.

În unele cazuri este ușoară, necesitând doar utilizarea lubrifiantului. Când erecțiile sau urinarea încep să fie afectate, se efectuează o mică intervenție chirurgicală, care constă într-o incizie pentru ameliorarea tensiunii.

Some figure
Operațiile pe penis sunt efectuate de urologi. Chirurgii pediatri intervin și atunci când pacientul este minor.

3. Infecții cu drojdie

Infecțiile cu drojdie există nu numai în vagin, ci și pe penis. În aceste cazuri , pot apărea diferite simptome, cum ar fi inflamația glandului penisului, erupții cutanate, pete albe sau roșiatice, mâncărime, arsuri și secreții. Tratamentul se bazează pe antifungice topice sau orale.

4. Balanita

Balanita este un alt tip de infecție. Simptomele includ umflarea, roșeața, înțepenirea pielii prepuțului, secreții, mâncărime și sensibilitate.

Aspectul său este asociat cu o lipsă de igienă adecvată, precum și cu diabetul. Se tratează cu antibiotice și, în unele cazuri, prin circumcizie.

5. Psoriazis

Anumite boli ale pielii pot afecta și penisul. Acesta este cazul psoriazisului, care în acest caz se numește psoriazis genital. Simptomele includ piele uscată, solzoasă și crăpată, ceea ce crește susceptibilitatea la infecții. Tratamentul este simptomatic și include creme și unguente.

6. Lichen plan

La fel ca și precedenta, este o afecțiune cauzată de probleme ale sistemului imunitar. De obicei, implică o erupție cutanată, care se manifestă sub formă de umflături decolorate sau violet, chiar și dincolo de zona genitală.

Este mâncărime și dureroasă. Uneori apar vezicule pline de puroi, cu linii în partea de sus. Poate să dispară fără tratament. Deși dacă simptomele provoacă disconfort, se aplică cremă sau antihistaminice orale.

7. Papule sidefate

Papulele sidefate sunt excrescențe mici, filiforme, în jurul inelului capului penisului. Culoarea lor este sidefată și măsoară aproximativ 2 milimetri.

În general, acestea nu provoacă daune majore, deși zona poate fi sensibilă. Unii oameni decid să le îndepărteze din motive cosmetice, cu laser sau radiofrecvență.

8. Coșuri sau pete Fordyce

Petele sau coșurile Fordyce sunt umflături sau umflături. Ele pot apărea atât pe penis, cât și pe scrot. Sunt mici, de la 1 la 3 milimetri, galbeni sau aceeași nuanță a pielii.

Sunt produse prin creșterea glandelor sebacee. Ele nu rănesc și nu reprezintă un pericol pentru sănătate, cu toate acestea, pot fi îndepărtate prin tratamente precum microneedling și laser CO2.

9. Disfuncția erectilă

Disfuncția erectilă este definită ca scăderea capacității de a menține o erecție fermă suficient de mult pentru a menține o relație sexuală satisfăcătoare.

Aspectul său este condiționat de unele patologii: diabet, boli de inimă, ateroscleroză, hipertensiune arterială. Se poate datora și unor factori psihologici, cum ar fi stresul și anxietatea. Tratamentul său include atât medicamente, cât și terapie psihologică.

10. Ejaculare precoce

Ejacularea precoce nu este întotdeauna o problemă de sănătate, mai ales dacă este ceva ocazional. Când se întâmplă frecvent și afectează relația sau stima de sine, poate necesita o abordare terapeutică.

11. Ejaculare retrogradă

Acest lucru se întâmplă atunci când mușchii care direcționează materialul seminal nu funcționează bine. În tratamentul acestuia sunt utilizate unele medicamente, cum ar fi antidepresivele, care au efecte antispastice.

12. Alte probleme de ejaculare

Există și alte boli comune ale penisului care au legătură cu ejacularea, cum ar fi incapacitatea de a ejaculare, ejaculare redusă și ejaculare întârziată. Acestea se pot datora unei combinații de diferite probleme fizice și psihologice :

  • Reacții la medicamente.
  • Boli cronice.
  • Consecințele intervențiilor chirurgicale.
  • Abuzul de droguri sau alcool.
  • Depresie, anxietate sau stres.

13. Priapism

Priapismul este opusul disfuncției. În acest caz, apare o erecție prelungită și adesea dureroasă. De asemenea, poate exista o senzație de pulsație în organul sexual.

Poate fi cauzată de consumul de droguri, în principal medicamente vasoactive, precum și de droguri recreative. Pentru tratament se aplica tehnica Winter, care consta in drenarea prin orificii facute cu bisturiul.

14. Anorgasmia

Incapacitatea de a ajunge la orgasm se numește anorgasmie sau disfuncție orgasmică. Poate fi de mai multe tipuri:

  • Primar: nu a atins orgasmul în viață.
  • Secundar: S-a întâmplat în trecut, dar nu acum.
  • Situațional: orgasmul este atins doar în anumite situații, de exemplu, când te masturbezi.

Tratamentul se bazează pe terapie psihologică. Acesta va fi individual sau de cuplu.

Descoperă: Ce este un micropenis și ce se poate face în privința acestuia?

15. Chlamydia

Printre cele mai frecvente boli ale penisului se numără și cele de transmitere sexuală. În special, chlamydiaza este o infecție bacteriană cauzată de Chlamydia trachomatis.

Este mai frecventă la tineri (vârsta medie 25 de ani) și la cei care încep activitatea sexuală devreme. La început este posibil să nu existe simptome, dar apoi apar unele:

  • Febră.
  • Arsuri la urinare.
  • Secreții galbene sau verzi din orificiul penisului.
  • Durere abdominală.
  • Disconfort la ejaculare.

Tratamentul este cu antibiotice. Cele mai utilizate sunt azitromicina și doxiciclina.

16. Herpes genital

Puteți obține infecția cu virusul herpes simplex făcând sex neprotejat; chiar pe cale orală. Virusul se transmite prin saliva sau fluidele genitale.

Simptomele includ arsuri, vezicule care scurge, apoi cruste, glandele umflate, febră și dureri de cap. Pe răni se aplică tratament antiviral și creme topice.

Some figure
Prezervativele sunt o barieră esențială împotriva infecțiilor cu transmitere sexuală.

17. Virusul papiloma uman

HPV sau papilomavirus uman provoacă veruci genitale mici, moi. Aceasta este una dintre cele mai frecvente boli cu transmitere sexuală din lume, cu o incidență estimată la 10%.

Tipurile HPV 16 și 18 sunt asociate cu cancerul de col uterin, vulvar, penian și anal. Nu există un remediu cunoscut, deși negii pot regresa de la sine.

18. Gonoree

Gonoreea este o altă boală comună a penisului. Deși nu este exclusiv din aceasta, deoarece fiind transmisă sexual, poate apărea și în anus sau în vagin. Este o infecție cauzată de bacteria Neisseria gonorrhoeae.

Se răspândește atunci când există sex neprotejat. Simptomele includ urinarea frecventă, arsuri la urinare, roșeață pe glandul penisului și dureri testiculare. Tratamentul este cu antibiotice, deși au fost identificate tulpini rezistente.

19. Sifilis

Sifilisul este o altă BTS cauzată de o infecție, în acest caz, de la bacteria Treponema pallidum. Tratamentul constă în penicilină.

Se dezvoltă în mai multe etape, fiecare cu simptomele sale specifice:

  • Primar: O rănire mică, adesea nedureroasă.
  • Secundar: erupții cutanate, precum și febră și dureri de cap, dureri în gât sau articulații.
  • Latentă: nu se manifestă niciun simptom.
  • Terțiar: pierderea vederii sau a auzului, inflamația creierului și a măduvei spinării (neurosifilis).

20. Boala Peyronie

Aceasta este o afecțiune cronică. În interiorul penisului apare țesut cicatricial anormal, ceea ce poate duce la erecții îndoite sau dureroase. Boala Peyronie poate fi cauzată de microtraume în timpul actului sexual. Se trateaza prin interventie chirurgicala.

21. Penis fracturat

Este o leziune dureroasă în care țesutul fibros se rupe în timpul erecției (fără fractură osoasă, desigur, în ciuda numelui). Este cauzată de o lovitură puternică. Este necesar un tratament imediat cu intervenție chirurgicală.

22. Limfangioscleroza

Constă în întărirea unui vas limfatic, formând un nodul sub piele, care seamănă cu un cordon gros. Este situat în jurul bazei capului penisului sau de-a lungul acestuia.

Alte simptome includ roșeață, iritație, urinare dureroasă, durere în timpul actului sexual, testicule umflate, secreții și febră. Este recomandat să se odihnească, astfel încât persoana trebuie să se abțină de la activități sexuale, inclusiv de la masturbare.

23. Cancer de penis

Cancerul penian nu este foarte frecvent. Este legat de HPV. Se poate răspândi în alte zone ale corpului.

Se manifestă sub forma unei vezicule sau a unei umflături. Evoluează apoi într-un neg cu puroi.

Alte simptome includ roșeață, umflături, secreții, arsuri, iritații, îngroșarea pielii, sânge în urină sau spermă. Cel mai frecvent tratament este intervenția chirurgicală, precum și radioterapia și chimioterapia.

Descoperă: Petele pe penis: cauze și soluții

Menține un penis sănătos

Există mai multe boli comune ale penisului, asociate atât cu igiena, cât și cu comportamentul sexual. Acest lucru ne oferă o privire că este posibil să luăm măsuri pentru a preveni alte probleme.

În acest sens, pot fi luate în considerare următoarele recomandări:

  • Pentru a te curăța, trebuie să cobori preputul, deși cu grijă, fără să te rănești. Spălați cu apă și săpun, fără a folosi produse puternice.
  • Folosește prezervativ.
  • Mențineți tensiunea arterială și nivelul glucozei sub control.
  • Mergeți la terapie atunci când aveți probleme precum depresia sau stresul.
  • Evitați alcoolul, tutunul și drogurile.

Se recomandă să mergeți la consultații de rutină cu medicul și, la fel, să observați penisul, acordând atenție apariției unor simptome. Este important de menționat că, deși poate fi dificil să vorbim despre asta, rușinea trebuie lăsată deoparte pentru a acorda prioritate sănătății.

Un diagnostic corect și în timp util va permite tratamentul să înceapă cât mai curând posibil. Dacă este necesar, va preveni avansarea oricărei boli.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Bellis M, Hughes K. Pociones sexuales. Relación entre alcohol, drogas y sexo. Adicciones. 2004; 16(4): 249-258.
  • Corona C, Cañizo A, Cerda J. Fimosis: ¿prepucioplastia o circuncisión? Cir Pediatr. 2011; 24: 51-54.
  • Cuéllar de León A, Ruiz García V, Campos González J, Pérez Hoyos S, Brotons Multó F. Prevalencia de disfunción eréctil en pacientes con hipertensión arterial. Medicina Clínica. 2002; 119(14): 521-526.
  • García S, Casco R, Losada M, et al. Estado actual de la gonorrea. Revista de la Asociación Médica Argentina. 2016; 129(2): 6-9.
  • Hantz S, Alain S. Infecciones por el virus del herpes simple. EMC – Pediatría. 2018; 53(2): 1-13.
  • Meeuwis K, Potts A, van de Kerkhof P, et al. Prevalence of genital psoriasis in patients with psoriasis. Journal of Dermatological Treatment. 2018; 29(8): 754-760.
  • Prieto Castro R, Campos Hernández P, Robles Casilda R, Ruíz García J, Requena Tapia M. Epidemiología de la disfunción eréctil. Factores de riesgo. Arch. Esp. Urol. 2010; 63 (8): 637-639
  • Rodríguez Villalba R, García S, Puigvert Martínez A, et al. Priapismo. Actas Urológicas Españolas. 2005; 29(10): 961-968.
  • Stanford V, Esquivel V. Enfermedad Peyronie. Rev Med Cos Cen. 2014; 71(610): 327-332.
  • Vasquez-Bonilla W, Rotela-Fisch V, Ortiz-Martínez Y. Virus del papiloma humano: revisión de la literatura. CIMEL. 2017; 22(1): 72-76.
  • Vázquez U, Secín D. Disfunción sexual asociada a antidepresivos. Acta Med. 2012; 10(1): 20-29.
  • Ybaseta – Medina. Infección por clamidia. Rev méd panacea. 2019; 8(1): 2-3.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.