Petele pe penis: cauze și soluții
 

Petele pe penis: cauze și soluții

Petele de pe penis sunt rareori asociate cu o boală gravă. Cel mai indicat este, dacă nu dispar în câteva zile, să consultați medicul urolog.
Petele pe penis: cauze și soluții
Leidy Mora Molina

Verificat și aprobat de asistenta Leidy Mora Molina.

Ultima actualizare: 17 mai, 2023

Petele de pe penis sunt o problemă relativ frecventă. În general, acestea nu ar trebui să fie un motiv de îngrijorare. De obicei, sunt efectul unei infecții sau al igienei personale precare.

Doar în situații foarte rare petele de pe penis sunt semne de cancer. Cu toate acestea, atunci când vine vorba de această boală de temut, nu există pete, ci mai degrabă mici răni care nu se vindecă.

Oricum, petele de pe penis arată că ceva nu este în regulă în organism. Prin urmare, este important să consultați medicul generalist sau urolog pentru a determina cauza, mai ales dacă petele persistă mai mult de trei zile.

Petele pe penis

Bărbat îngrijorat de petele pe penis

Modificările la nivelul penisului trebuie urmărite cu atenție, mai ales când apar brusc și durează câteva zile. În cazul specific al petelor de pe penis, este vorba despre una sau mai multe schimbări ale culorii pielii.

Aceste pete pot fi de diferite culori: alb, roșu, negru, maro, violet sau o combinație a acestor culori. Primul lucru de care ar trebui să se țină cont este existența unei lovituri anterioare sau a unei traume în zonă.

Dacă există oricare dintre următoarele simptome, trebuie să consultați medicul cât mai curând posibil:

  • Prezența durerii în zona petei sau a unui oarecare disconfort
  • Mâncărime
  • Apariția ulcerelor sau pustulelor

Cauzele petelor pe penis

Petele de pe penis sunt cauzate de mulți factori. Uneori, au de-a face cu boli ale zonei genitale, alteori sunt consecința unor afecțiuni generale. Principalele cauze ale acestei probleme sunt următoarele:

Igienă inadecvată

Igiena necorespunzătoare este cea mai frecventă cauză a petelor de pe penis. Este mai frecventă la acei bărbați care practică sport sau o altă activitate fizică intensă. Transpirația în exces poate duce la pete maronii sau roșiatice pe penis.

Lovituri sau traumatisme

Aceste pete apar după lovituri. De obicei, sunt de culoare închisă și arată similar cu orice altă vânătaie. De asemenea, este posibil ca acestea să apară în urma unor leziuni ale pielii din zonă. Dacă hematomul se extinde sau apare o durere care nu cedează, este indicată consultarea medicului urolog.

Frecare

În acest caz, petele de pe penis apar din cauza frecării excesive în zonă. De obicei, acesta este un efect al masturbării compulsive. În zona pielii în care se exercită o presiune mare, tinde să apară o pată ușoară de culoare închisă. Colorația nu dispare, dar nici nu implică riscuri.

Lentigo

Lentigo înseamnă pete maro sau negre care apar odată cu vârsta, mai ales la persoanele cu pielea deschisă. Este cauzat de expunerea la soare. Nu implică niciun risc atât timp cât nu provoacă niciun simptom.

Alergii

Alergiile sunt o altă cauză comună a petelor pe penis. Sunt o reacție adversă la agenți precum săpunurile, cremele sau anumite textile. De obicei, penisul este inflamat și prezintă mai multe pete roșii de diferite dimensiuni. Unele țesături sintetice împiedică pielea să respire normal.

Infecții fungice

Candidoza este o infecție cauzată de Candida albicans. Aceasta duce la apariția unor pete roșii sau albicioase pe penis. De asemenea, există inflamație și mâncărime în zonă. Se transmite prin contact sexual cu o persoană bolnavă. Deși este mai frecventă la femei, afectează și bărbații.

Medicamente

Utilizarea anumitor analgezice, antiinflamatoare și antibiotice poate duce la apariția unor pete pe penis. Acestea sunt adesea de culoare roșie, cu o tentă cenușie în centru. Pot fi închise la culoare, cu vezicule mici.

Papule sidefate

Inflamația glandelor Tyson generează apariția de papule sidefate. Acest lucru se întâmplă în zona de sub penis. De obicei, generează și coșuri mici albe.

Granule Fordyce

Uneori, granulele Fordyce dau naștere unor pete pe penis. Ele sunt adesea localizate pe capul penisului. De obicei, problema apare în timpul adolescenței și, în general, nu este un motiv de îngrijorare.

Lichen scleros sau balanită xerotică

Lichenul scleros afectează mucoasa penisului și dă naștere unor pete albe. Deși cauza exactă a acestei afecțiuni nu este cunoscută, este asociată cu diabetul, infecția cu HPV sau iritația cronică a pielii.

Vitiligo

Vitiligo este o boală autoimună care provoacă adesea pete pe penis. Această afecțiune poate decolora parțial sau total pielea. Petele sunt albe și adesea neregulate. Uneori, provoacă mâncărime pe penis sau scrot.

Balanită fungică

Balanită cauzată de ciuperci poate să ducă la formarea unor puncte albicioase difuze pe penis. Petele pot fi și roșii. Această afecțiune este însoțită și de alte simptome, cum ar fi mâncărimea și supurația. Este nevoie de tratament medical imediat.

Sifilis

Sifilisul este o boală cu transmitere sexuală care dă naștere la noduli. Uneori, aceștia sunt însoțiți de pete roșii sau maro. Aproape întotdeauna, leziunile dispar după câteva săptămâni, dar asta nu înseamnă că boala a fost eliminată. Sifilisul necesită tratament medical.

Melanoză

Melanoza glandului penisului generează pete maronii. De obicei, petele sunt asociate cu iritațiile cronice în zonă. Deși acestea sunt leziuni benigne, trebuie monitorizate atent pentru a detecta orice modificare a dimensiunii, formei sau culorii.

Melanom

Melanomul penisului este foarte rar, dar există. Este o formă de cancer care provoacă pete pe penis. Acestea sunt de culoare neagră și încetul cu încetul încep să crească în dimensiune. Ele își pot schimba culoarea sau pot apărea în diferite nuanțe. Au formă neregulată, cu margini roșiatice. Provoacă mâncărime și uneori sângerări.

Ce tratamente există pentru petele pe penis?

Medic care vorbește despre petele pe penis
De obicei, petele de pe penis nu prezintă niciun risc.

Tratamentul petelor pe penis depinde de cauza care le produce. Uneori, o îmbunătățire a obiceiurilor de igienă le face să dispară. În alte cazuri, este necesară evitarea produselor sau medicamentelor care provoacă reacția alergică.

Dacă v-ați lovit, puneți o pungă de gheață timp de 20 de minute pe penis. Dacă durerea este foarte puternică, mergeți la camera de primiri urgențe. Dacă petele de pe penis sunt însoțite și de alte simptome, consultați medicul urolog.

Dacă există o infecție, medicul prescrie antibiotice fie sub formă de pastile, fie sub formă de cremă. De asemenea, pot fi folosite analgezice și antiinflamatoare. Anumite afecțiuni nu necesită niciun tratament.

Urmăriți petele și, dacă nu dispar, consultați medicul

Nu aplicați pe pete remedii casnice sau substanțe necunoscute. Deși este adevărat că petele de pe penis nu sunt de obicei un motiv de îngrijorare, medicul este cel care va decide tratamentul.

O măsură simplă și recomandată este să fotografiați petele în fiecare zi pentru a vedea dacă există o schimbare de dimensiune, formă sau culoare. Aceste fotografii sunt un material foarte util pentru medic.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Hall, A. (2019). Candidiasis. In Atlas of Male Genital Dermatology (pp. 75-77). Springer, Cham.
  • Panzarelli, A., & Goncalves, J. C. (2020). Glándulas de Fordyce en cuerpo de pene: una variante clínica a considerar. Dermatología Venezolana, 58(1).
  • Cajigal, J. A., López, C. F., & García-Lamazares, M. (2021). Lesiones premalignas del pene. Medicina de Familia. SEMERGEN, 47(8), 563-571.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.