Ce este un micropenis și ce se poate face în privința acestuia?
 

Ce este un micropenis și ce se poate face în privința acestuia?

Dimensiunea penisului are un impact ridicat asupra vieții psihologice și sexuale a bărbatului. O dimensiune mică a penisului are la bază afecțiuni congenitale care pot fi tratate.
Ce este un micropenis și ce se poate face în privința acestuia?
Leidy Mora Molina

Verificat și aprobat de asistenta Leidy Mora Molina.

Ultima actualizare: 20 decembrie, 2022

Un penis cu o lungime sub ceea ce este considerat normal se numește micropenis. Acesta nu este un termen ales ușor sau care face parte din argoul popular, ci o afecțiune medicală detectată la naștere. Ce se poate face în cazul unui micropenis?

Este adevărat că organele genitale masculine manifestă diferențe antropomorfe în funcție de originile și caracteristicile populațiilor, dar în caz de microfalozomie, dimensiunile reduse au la bază modificări ale sistemului nervos și endocrin.

Patologia naște îngrijorări, mai ales la vârsta adultă, deoarece pe lângă faptul că penisul este canalul de evacuare a urinei, organul reproducător masculin afectează viața socială, psihologică și sexuală.

Ce este un micropenis și care sunt cauzele lui?

Bărbat frustrat de dimensiunea penisului
Micropenisul este considerat un falus nu mai mare de 6,5 centimetri în timpul erecției.

Micropenisul este o anomalie a dimensiunii falusului, produsă de variații ale axei hipotalamo-hipofizo-testiculare. Acest lucru este explicat de revista Vox Paediatrica, ce precizează faptul că structura organului este normală, dar lungimea acestuia este cu 2,5 abateri standard sub media vârstei și etniei pacientului. Uneori, micropenisul este confundat cu penisul ascuns.

Deși cauzele pot fi idiopatice, factorul genetic și axul hipofizar sunt implicați în afecțiune în ceea ce privește mutațiile și polimorfismele, deficitul de hormoni care controlează creșterea penisului și incapacitatea testiculelor de a produce testosteron.

Diagnosticul are loc în timpul screeningului complet al nou-născutului. La vârsta adultă, erecția nu este mai mare de 6,5 centimetri.

Atât urologul, cât și endocrinologul sunt implicați în studiul micropenisului, o patologie care include și o analiză a cariotipului.

Care este dimensiunea normală a penisului?

Dimensiunile trebuie înțelese mai degrabă ca o medie și depind de:

În societate, abundă miturile care calculează lungimea organului masculin luând ca referință masa corporală și lungimea piciorului sau a degetului arătător. Nu există nimic științific în aceste ipoteze.

Potrivit unui tabel publicat de World Data, dimensiunea medie a penisului este de 13,58 centimetri.

Unii cercetători corelează măsurătorile antropometrice și dimensiunea penisului. Una dintre aceste analize a fost elaborată de Revista Mexicana de Urología, care afirmă că înălțimea, greutatea, indicele de masă corporală și raportul talie-șold sunt corelate cu:

  • Șanțul balanoprepuțial
  • Circumferința bazei penisului.
  • Lungimea de la bază până la vârf, atât în repaus, cât și erecție

Ce se poate face în caz de micropenis?

Banană și ruletă
Există tratamente care pot ajuta la stimularea creșterii penisului.

În teorie, diagnosticul de micropenis nu are nici un tratament. Cu toate acestea, conform Academiei Americane de Pediatrie, terapia pentru stimularea creșterii penisului trebuie aplicată în copilărie.

Orice tratament depinde de vârsta pacientului și de istoricul medical, de cât de grav este cazul, de rezultatul așteptat și de toleranța la medicamente sau terapii. Atunci când pacientul este adult, opțiunile se multiplică:

  • Pompe de mărire a penisului: deși există o lipsă de dovezi solide cu privire la eficiența acestor dispozitive, campaniile de publicitate vând pompe de vacuum pentru mărirea penisului. Se folosesc sub supraveghere medicală, deoarece pot provoca leziuni.
  • Hormoni: când cauzele microfalozomiei sunt legate de hipogonadismul hipergonadotrop, testiculele nu produc testosteron. Se administrează hormoni încă din copilărie, în vederea obținerii unui penis în standarde; dozele se administrează oral sau prin injecţii. Dacă metoda este ineficientă, medicul poate sugera alți hormoni de creștere.
  • Chirurgie: chirurgia de reconstrucție a penisului este o opțiune la vârsta adultă. Acest tip de procedură este recomandat pentru a corecta deficiențele fizice și deformările care stresează bărbatul. Deși fiecare caz este diferit, există o evidență a operațiilor de succes, care includ performanță sexuală adecvată și senzație tactilă.

Influența micropenisului asupra vieții și sănătății sexuale

Micropenisul nu prezintă inconveniente în activitatea reproductivă sau urinare; în ceea ce privește impotenţa, există opinii contradictorii. Arhivele Spaniole de Urologie susțin că modificările geometrice sau structurale în sarcină sau în copilăria timpurie duc la disfuncție erectilă primară.

Referitor la această problemă, un interviu publicat în ziarul El Español evidențiază declarațiile unui androlog, care susține că penisurile mai mici de 9 centimetri în erecție pot probleme cu penetrarea și actul sexual.

Impactul emoțional al micropenisului

Este posibil ca diagnosticul să perturbe intimitatea. Pacienții sunt reticenți în a merge la piscine și săli de sport din cauza complexelor generate de dimensiunea penisului.

Pentru pacienții cu această afecțiune, suportul psihologic este vital. Îi ajută să înțeleagă că micropenisul este o problemă medicală, că există modalități de a-l trata și, mai ales, că nu este o boală gravă.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.