Ruptura frenului penisului: cauze, tratament și prevenire
 

Ruptura frenului penisului: cauze, tratament și prevenire

Tratamentul necesar în cazul rupturii frenului penisului este simplu și are ca scop favorizarea vindecării.
Ruptura frenului penisului: cauze, tratament și prevenire
Leidy Mora Molina

Scris și verificat de asistenta Leidy Mora Molina.

Ultima actualizare: 15 iunie, 2022

Ruptura frenului penisului este un accident mai frecvent decât credem. Acest eveniment poate apărea la orice bărbat, în special la cei cu frenul foarte scurt.

Frenul nu este altceva decât o bucată de țesut care leagă partea interioară a prepuțului cu glandul. Una dintre funcțiile principale ale acestui țesut este aceea de a permite retragerea prepuțului. În plus, revista Andrologia afirmă că frenul este important pentru erecție.

Din fericire, ruptura frenului penisului este un accident care nu duce la multe complicații în majoritatea cazurilor. Îngrijirea la domiciliu este adesea mai mult decât suficientă pentru vindecarea totală.

Ruptura frenului penisului: simptome

Manifestările clinice ale acestui eveniment sunt foarte evidente. Apar dureri intense sau arsuri pe glandul penisului în timpul actului sexual sau al masturbării. Apoi, este posibil să apară o hemoragie intensă care poate fi alarmantă.

Sângerarea este abundentă deoarece penisul acumulează o cantitate mare de sânge în timpul erecției. Unii bărbați raportează disconfort la nivelul penisului în timpul actului sexual, înainte de a prezenta ruptura.

Cauzele rupturii frenului penisului

Cauza principală a rupturii este prezența unui fren foarte scurt. Frenurile mai mici se întind mai mult în timpul retractării prepuțului și sunt mai predispuse la ruptură.

Piercingurile penisului cresc probabilitatea de a suferi o ruptură. În acest caz, bijuteriile alterează anatomia, făcând frenul mai îngust și mai slab decât de obicei.

Este important de menționat că ruptura apare în timpul actului sexual, fiind mai frecventă la început. Accidentul nu are legătură cu practicile sexuale ciudate sau cu ipostazele neobișnuite. Apare și în timpul masturbării.

Piercing pentru penis
Un piercing al penisului este capabil să modifice anatomia zonei și să favorizeze rupturile.

Tratamentul rupturii frenului penisului

În prezent, nu există un tratament specific pentru acest incident, iar măsurile terapeutice vor depinde de fiecare situație în parte. Când apare ruptura, cel mai important lucru este oprirea sângerării, punând presiune directă asupra plăgii.

Poate dura până la 20 de minute pentru ca sângerarea să se oprească complet, așa că se recomandă utilizarea pansamentelor compresive sterile. Mergeți la cel mai apropiat centru de sănătate pentru a curăța și dezinfecta rana.

Medicul trebuie să evalueze ruptura frenului penisului. În cazul apariției unei rupturi incomplete, se poate folosi frenuloplastia. Aceasta este o procedură chirurgicală opțională în care întregul fren este tăiat pentru a promova vindecarea.

Frenuloplastia este foarte diferită de circumcizie, deoarece nu trebuie tăiat prepuțul penisului. Din fericire, există diferite metode de a efectua frenuloplastia, care scad probabilitatea complicațiilor.

Una dintre cele mai utilizate tehnici este tragerea și arderea. Studiile arată că această tehnică scade probabilitatea de a suferi o stenoză a meatului uretral. Atunci când există o ruptură completă, îngrijirea este necesară doar pentru a promova vindecarea fără suprainfectare.

Cum să grăbiți vindecarea?

Vindecarea frenului rupt al penisului este un proces lent. Este o zonă umedă, ceea ce face dificilă repararea rănii.

Există câteva măsuri care pentru a favoriza procesul:

  • Nu întrețineți relații sexuale în primele zile.
  • Utilizați o cremă curativă de 2 sau 3 ori pe zi.
  • Spălați penisul după urinare.
  • Nu practicați sporturi extreme.
  • Evitați loviturile.

La început, este normal să aveți disconfort la urinare, însă acesta va dispărea de la sine după câteva zile. În plus, este posibil să existe dureri în timpul erecțiilor și chiar ca rana să se deschidă din nou.

De asemenea, este important să analizați semnele de infecție. Prezența inflamației, a durerii și a înroșirii sunt semne de avertizare.

Prevenirea rupturii frenului penian

În primul rând, este important de reținut că prevenirea rupturii frenului penisului nu este întotdeauna posibilă, mai ales când lungimea sa este foarte mică la naștere. Cu toate acestea, una dintre principalele recomandări pentru a reduce probabilitatea este să începeți relațiile sexuale cu blândețe. În caz de dispareunie sau durere în timpul actului sexual, vă puteți opri la timp.

O altă recomandare care poate fi utilă este utilizarea lubrifianților. Lubrifianții reduc frecarea și împiedică pielea să se retragă prea mult.

În cazul în care frenul este foarte scurt, unii medici recomandă frenuloplastia preventivă. Operația nu va interfera cu viața sexuală a bărbatului și nici nu va diminua plăcerea; va elimina doar riscul de rupere.

Medici care repară ruptura frenului penisului

Un accident alarmant, dar cu puține consecințe

Ruptura frenului penisului este un eveniment care poate provoca îngrijorare multor bărbați din cauza cantității de sânge scurse. Totuși, este un accident relativ frecvent care apare la cei cu frenul foarte scurt.

Ruptura nu provoacă nici un tip de handicap după vindecarea leziunii. Viață sexuală rămâne activă, așa cum era înainte.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Gyftopoulos KI. Meatal stenosis after surgical correction of short frenulum: Is the “pull-and-burn” method the way to go? Urol Ann. 2018 Oct-Dec;10(4):354-357.
  • Lugo RO, Cancela GR. Patología cutánea del pene. Rev Cent Dermatol Pascua. 1999;8(3):133-142.
  • Gyftopoulos K. Male dyspareunia due to short frenulum: the suture-free, “pull and burn” method. J Sex Med. 2009 Sep;6(9):2611-4.
  • Song B, Cai ZM. Possible function of the frenulum of prepuce in penile erection. Andrologia. 2012 Feb;44(1):23-5.
  • Gallo L, Perdonà S, Gallo A. The role of short frenulum and the effects of frenulectomy on premature ejaculation. J Sex Med. 2010 Mar;7(3):1269-76.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.