Brad Pitt suferă de prosopagnozie: ce este această tulburare?
Scris și verificat de medicul Leonardo Biolatto
Brad Pitt a declarat că suferă de prosopagnozie. Nu este o boală comună sau cunoscută, așa cum este figura emblematică a actorului american în vârstă de 58 de ani.
Deși făcuse deja declarații în acest sens în urmă cu ceva timp, în care anunța că suferă de efectele acestei probleme, a repetat informația în ultimele zile și a generat curiozitate. Este incapabil să recunoască fețele oamenilor? Cum și-a susținut cariera cu această tulburare?
Brad Pitt suferă de prosopagnozie: ce este această tulburare?
Pacienții nu pot recunoaște fețele celorlalți, chiar dacă au avut un contact relativ apropiat. Nu pot asocia chipul cu persoana pe care au cunoscut-o. Pot reuși acest lucru după o conversație susținută, dar nu imediat.
Este normal ca persoana afectată să solicite informații de la interlocutor pentru a obține date care să îi permită să afle cine este. Acesta este un lucru pe care actorul l-a mărturisit:
Mulți oameni mă urăsc pentru că au impresia că nu-i respect. Ei cred că sunt îngâmfat, nepoliticos și egocentric. Totul devine mai rău când le cer să precizeze momentul în care ne-am întâlnit. Se simt și mai jigniți.
Unele estimări statistice susțin că aproximativ 2% din populația generală are prosopagnozie. Procentul crește în rândul acelor persoane care au avut un accident vascular cerebral.
Recomandăm: 5 sfaturi pentru relaxarea amigdalei cerebrale
Care sunt cauzele prosopagnoziei?
Cercetările plasează locația anatomică a problemei într-o regiune a creierului numită „girus fusiform drept”. Există un pliu de țesut în sistemul nervos central care este direct legat de memorarea, percepția și recunoașterea fețelor.
Unii pacienți se nasc cu prosopagnozie. Există o moștenire genetică care explică acest lucru. Totuși, majoritatea celor afectați dezvoltă tulburarea de-a lungul vieții din următoarele motive:
- Accident vascular cerebral (ACV): dacă există o întrerupere a fluxului sanguin în zona menționată mai sus, neuronii pot fi deteriorați.
- Leziuni cerebrale: un politraumatism care afectează regiunea respectivă, o tumoare care crește și apasă pe circumvoluția fuziformă sau chiar o manevră într-o intervenție chirurgicală poate provoca prosopagnozie.
- Boli neurodegenerative: dacă neuronii responsabili de percepția și identificarea fețelor sunt distruși, așa cum se întâmplă în maladia Alzheimer, de exemplu, poate apărea acest simptom.
Copiii cu autism prezintă afecțiunea cu o frecvență mai mare decât restul copiilor. Specialiștii consideră că în acest caz există prosopagnozie din cauza deconectării de realitate și nu din cauza leziunilor cerebrale.
Cum este diagnosticată prosopagnozia?
Uitarea unei fețe o dată nu este un motiv suficient pentru a diagnostica afecțiunea.
Diagnosticul de prosopagnozie este pus de un neurolog, dar Brad Pitt nu a confirmat că a consultat un specialist. Potrivit declarațiilor sale, actorul este convins că acesta este tabloul său clinic din cauza simptomelor.
Deși există teste pe care medicii le pot efectua pacienților suspecți, acestea nu sunt 100% relevante. Printre aceste teste se numără „Benton Face Recognition Test” și „Warrington Face Recognition Memory Test”.
Există și teste online, dar adevărul este că nu sunt susținute de știință. Un neurolog cu experiență în acest domeniu trebuie să evalueze cazul și să determine dacă există prosopagnozie sau, poate, un anumit grad de amnezie.
Brad Pitt suferă de prosopagnozie: există un tratament?
Această tulburare nu are leac. Până în prezent, nu au fost descoperite tratamente care să poată inversa problema.
Ceea ce există sunt strategii și alternative de îmbunătățire a recunoașterii bazate pe identificarea altor caracteristici decât chipul. De exemplu, modul de deplasare, gesturile și contextul.
După cum a afirmat Brad Pitt, mulți cred că este vorba de lipsă de respect. Acesta este motivul pentru care boala se intersectează cu tulburările de dispoziție.
Pacienții prezintă depresie și anxietate socială. Incapacitatea de a recunoaște fețele afectează performanța în relațiile cu ceilalți și face dificilă trăirea unei vieți relativ normale printre prieteni și colegi de muncă.
Deși se efectuează studii pentru a înțelege tulburarea și pentru a găsi soluții de bază, nu se cunosc multe despre mecanismul acesteia. Există puțini neurologi specializați în această patologie specifică.
Mergeți întotdeauna la medic
Declarațiile lui Brad Pitt despre prosopagnozie se bazează pe ceea ce simte. Actorul suspectează că are această problemă, dar nu a primit un diagnostic neurologic.
Este important de subliniat faptul că există o mare diferență între uitarea ocazională a fețelor și incapacitatea de a le recunoaște. Din acest motiv, neurologul trebuie să fie întotdeauna cel care stabilește diagnosticul.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Kennerknecht, Ingo, et al. “First report of prevalence of non‐syndromic hereditary prosopagnosia (HPA).” American Journal of Medical Genetics Part A 140.15 (2006): 1617-1622.
- Grüter, Thomas, Martina Grüter, and Claus‐Christian Carbon. “Neural and genetic foundations of face recognition and prosopagnosia.” Journal of neuropsychology 2.1 (2008): 79-97.
- Minio-Paluello, Ilaria, et al. “Face individual identity recognition: a potential endophenotype in autism.” Molecular Autism 11.1 (2020): 1-16.
- Duchaine, Bradley C., and Andrea Weidenfeld. “An evaluation of two commonly used tests of unfamiliar face recognition.” Neuropsychologia 41.6 (2003): 713-720.
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.