Bronzul în sarcină: este sigur?
Soarele și sănătatea merg mână în mână, așa că poate părea puțin ciudat să ne întrebăm dacă este riscant să ne bronzăm în timpul sarcinii. Ei bine, răspunsul scurt este că poate fi periculos dacă bronzul în sarcină devine o activitate excesivă, pe care o faci fără a înțelege sfera și limitele.
Razele ultraviolete cu unde scurte (UVB) și razele ultraviolete cu unde lungi (UVA) au efecte asupra pielii în funcție de intensitatea și lungimea lor. În acest sens, știm că pielea produce vitamina D3 sub acțiunea razelor UVB. Aceasta este esențială pentru structura osoasă. Sunt necesare doar 20-30 de minute de expunere la soare pentru a obține aceste beneficii.
Bronzarea necesită mai mult timp și îngrijire. Și dacă a face acest lucru sub soare implică riscuri și necesită prudență maximă, atunci mersul la solar este complet exclus.
În acest articol, îți vom explica motivele pentru care bronzul în sarcină poate fi periculos.
De ce ne bronzăm?
Bronzarea este o reacție a pielii pentru a se proteja de acțiunea razelor ultraviolete cu unde scurte (razele UVB). Stratul de ozon interceptează această radiație, dar criza climatică l-a afectat și incidența acestor raze pe suprafața pământului a crescut. Pielea le captează și răspunsul natural al acesteia este producția de melanină. Acesta este un biopolimer produs de melanocite, care sunt prezente în stratul cel mai adânc al epidermei (sau stratului bazal).
Melanina, care absoarbe până la 99% din razele solare, se depune în keratinocite, celulele care formează pielea. Se acumulează în jurul nucleului celular pentru a proteja ADN-ul de posibile mutații apărute din cauza efectelor radiației solare. Extinderea timpului de expunere la soare înseamnă depășirea acestei bariere naturale și trecerea de la un bronz atractiv la o arsură.
Descoperă mai mult:
Bronzul în sarcină: este sigur?
În general, bronzarea nu este recomandată în sarcină. Entuziasmul verii, sentimentul de libertate și ideea că soarele nu ne va face rău pot avea repercusiuni grave. Cu toate acestea, luând toate măsurile de precauție și fiind conștientă de riscuri, un pic de soare va face bine copilului.
Soarele ajută la sintetizarea vitaminei D, care contribuie la absorbția calciului, ajutând astfel la întărirea oaselor mamei și bebelușului, care primește calciu prin placentă. Necesarul de vitamina D crește cu până la 300% din cauza mineralizării oaselor fătului.
Expunerea la soare timp de maxim jumătate de oră nu implică neapărat bronzare. Statul la soare la orele dimineții, înainte de ora 11 sau după-amiaza, după ora 17, este sănătos. Însă bronzarea, în ciuda aspectului estetic, este un răspuns la radiațiile solare, iar intensitatea acesteia va depinde mai mult de tipul de piele decât de soarele de pe cer.
Dacă pielea ta este foarte albă înainte de bronzare, aceasta se va arde; prin urmare, pentru a te proteja, folosește un produs cu factor de protecție între 20 și 50. Dacă pielea ta este deschisă la culoare, se va bronza treptat, iar factorul de protecție ar trebui să fie între 15 și 20.
Pielea mai închisă la culoare se bronzează rapid. Pielea foarte închisă la culoare se bronzează intens. În aceste cazuri, produsele de protecție solară trebuie să aibă un factor între 10 și 15, respectiv între 4 și 10. Pe scurt, fără o protecție adecvată, nu ar trebui să ne expunem razelor ultraviolete.
Bronzul în sarcină: posibile consecințe
În timpul sarcinii, pielea devine mai sensibilă din cauza creșterii nivelurilor hormonilor și aportului mai mare de sânge. Dacă expunerea la razele UV este o problemă, automat și bronzul în timpul sarcinii este riscant.
Chloasma
Numite și melasmă, acestea sunt pete de culoare închisă cauzate de producția crescută de progesteron. De obicei, apar pe față (buza superioară, pomeți și frunte). Intensitatea va depinde de durata expunerii la soare. Pielea mai închisă la culoare este mai predispusă la apariția melasmei. Odată ce apare, este foarte dificil sau imposibil de tratat.
Melanomul
Acesta este un tip de cancer de piele care se dezvoltă atunci când melanocitele cresc incontrolabil. Printre cauze se numără predispoziția genetică și expunerea la soare. Este mai frecvent pe pielea albă cu pistrui și la roșcate.
Spina bifida
Expunerea la razele ultraviolete determină supraîncălzirea, care poate afecta dezvoltarea coloanei vertebrale a bebelușului. De asemenea, duce la o scădere a acidului folic, crescând riscul de apariție a afecțiunii numite spina bifida. Acidul folic este sensibil la lumina soarelui și se degradează, mai ales sub acțiunea razelor solare.
Tanorexia
Expunerea la soare fără a fi atentă și cu o dorință obsesivă de a te bronza poate fi un indiciu al tanorexiei. Această obsesie poate determina femeile însărcinate să meargă la solar, acolo unde radiațiile sunt mult mai puternice și mai periculoase decât cele solare.
Am văzut deja că soarele este, din orice punct de vedere, sănătos în momentele adecvate. Dar, dacă vrem să avem un bronz frumos, expunerea la soare nu este singura soluție.
Există creme speciale ale căror ingrediente active se combină cu keratina și alte proteine din straturile superficiale ale pielii. Prin urmare, produc un bronz fără melanină care se adaptează dorinței tale estetice.
Citește mai mult:
Sfaturi pentru a te proteja de radiații în timpul sarcinii
În cadrul schemelor de îngrijire, cum ar fi utilizarea de protecție solară și respectarea orelor recomandate, prima zi la soare nu ar trebui să depășească 15 minute. În ziua următoare, poți sta la soare cu 10 minute în plus. Și așa mai departe, până la 10 zile dacă este necesar; acest proces funcționează ca un mecanism de pregătire a pielii pentru a rezista la soare.
Cu această metodă de bronzare, vei fi protejată imediat, dar nu și de efectele pe termen lung, cum ar fi cancerul de piele sau îmbătrânirea prematură. Bronzarea pielii nu poate fi o practică recurentă.
Umbrelele sau statul la umbră pe plajă nu ajută, deoarece nisipul și apa acționează ca oglinzi care reflectă radiația. Riscul constă în a fi expuși în timp ce credem că suntem protejați. Arsurile vor apărea mai târziu.
Da, bronzul în sarcină este riscant
Dacă nu poți evita soarele după ora 11 dimineața și ți se pare imposibil să nu stai culcată la soare sau sub o umbrelă, atunci da, este riscant să te bronzezi în timpul sarcinii. În acest caz, protecțiile solare sunt de o importanță vitală. Toate zonele expuse ale corpului trebuie protejate temeinic.
Aplică o loțiune de protecție cu 30 până la 60 de minute înainte de expunere, în cantitate suficientă. După ce intri în apă sau ai transpirat, protecția solară trebuie reaplicată.
Nu contează dacă ambalajul spune că produsul este rezistent la apă. Dacă au trecut mai mult de trei ore de expunere la soare, aplică-l din nou. Nicio măsură de precauție nu este exagerată atunci când vine vorba de protejarea pielii și mai ales de dezvoltarea sănătoasă a bebelușului.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- AZUA BLANCO, M.ª Dolores y MURO BAQUERO, Carmen. Tanorexia: ¿a quién afecta? ¿Problemas?. Gerokomos [online]. 2014, vol.25, n.1 [citado 2021-03-12], pp.28-31. Disponible en: <http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1134-928X2014000100007&lng=es&nrm=iso>. ISSN 1134-928X. Disponible en: http://dx.doi.org/10.4321/S1134-928X2014000100007.
- Carreras, M. (2005). Protección solar de la embarazada, del bebé y del niño. Matronas Prof, 6(1), 19-21.
- Díaz, L., Cariño, C., & Méndez, I. (2001). La vitamina D: implicaciones en la salud y el embarazo. Revista de Investigación Clínica, 53(1), 77-85. Disponible en: https://www.researchgate.net/profile/Isabel_Mendez/publication/12004474_Vitamin_D_implications_in_health_and_pregnancy/links/570541d008aef745f7173934/Vitamin-D-implications-in-health-and-pregnancy.pdf
- Donis, A. A., Niebla, R. M. L., & Hajar, T. (2015). Fototerapia durante el embarazo y la lactancia. Dermatología Cosmética, Médica y Quirúrgica, 13(2), 128-133.
- Iglesias Pena, L. (2020). Melanoma y embarazo. Disponible en: https://minerva.usc.es/xmlui/handle/10347/24624
- Maldonado-Durán, M., Sauceda-García, J. M., & Lartigue, T. (2008). Cambios fisiológicos y emocionales durante el embarazo normal y la conducta del feto. Perinatología y Reproducción Humana, 22(1), 5-14. Disponible en: https://www.medigraphic.com/cgi-bin/new/resumenI.cgi?IDARTICULO=21076
- Vera, E. V. (2017). Relación entre los niveles de ácido fólico y la incidencia de radiación ultravioleta solar: implicación en patología hematológica (Doctoral dissertation, Universidad de Málaga). Disponible en: https://riuma.uma.es/xmlui/bitstream/handle/10630/15746/TD_VALENCIA_VERA_Estefania.pdf?sequence=1&isAllowed=y
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.