Bucătăria văruită alb: o idee bună sau rea?
Bucătăria văruită alb are mari avantaje. Albul este asociat cu claritatea, cu senzația de expansiune a încăperii și cu liniștea. Poate fi adaptat oricărui stil decorativ, dar mulți susțin că scoate în evidență petele și alte tipuri de murdărie. Alegerea albului pentru bucătărie ține de gusturile fiecărei persoane. Mai jos, vă vom explica ce avantaje și dezavantaje are bucătăria văruită alb.
Importanța culorii bucătăriei
Cartea Psihologia culorilor vorbește despre relația dintre culori și sentimente. Fiecare culoare produce asupra oamenilor efecte diferite și uneori contradictorii.
Pe baza acestei teorii, atunci când alegeți culoarea pentru bucătărie, este indicat să vă ghidați după paletele care vă fac să vă simțiți confortabil. Fiind un punct aglomerat din casă, bucătăria atrage mereu atenția. Culoarea aleasă oferă personalitate zonei.
Bucătăria văruită alb: o idee bună sau rea?
O analiză a Școlii de Artă Vic susține faptul că albul oferă senzații pozitive legate de curățenie, puritate, pace și virtute. La rândul său, compania de software creativ Adobe® susține că mulți consideră albul ca fiind o culoare, deoarece lumina albă include toate nuanțele spectrului vizibil. Cu toate acestea, albul nu este o culoare, ci un ton care pune în valoare culorile.
Albul trezește sentimente și este util în designul interior. Camerele curate nu se demodează niciodată.
Posibilități de decor
Albul nu este un ton limitativ, ci oferă numeroase posibilități de design. Se potrivește cu stilul clasic, modern, rustic sau oricare altul.
Un avantaj suplimentar al pereților albi este faptul că, dacă nu aveți o preferință pentru niciun stil, puteți lăsa totul simplu.
Impresia de spațiu mai mare
În special pentru bucătăriile mici, vopseaua albă este o alegere perfectă, deoarece dă senzația de spațiu. Camerele par mult mai mari.
Descoperiți: Cum putem decora bucătăria vara?
Iluminare mai bună
Deoarece este cel mai strălucitor pigment de pe paleta de culori, albul este capabil să reflecte lumina în proporție de până la 96%. În bucătăriile cu lumină naturală puțină, albul este culoarea ideală. De asemenea, dacă podeaua are aceeași nuanță, ea reflectă lumina corpurilor de iluminat agățate de tavan.
Eleganță
Bucătăria văruită alb se remarcă prin eleganță. Dacă doriți culori suplimentare, albul se combină cu orice. Le puteți adăuga prin mobilier, ustensile sau piese de decor.
Câteva alternative sunt următoarele:
- Negru: mai multă eleganță
- Galben: aduce bucurie
- Roșu: pentru o cameră mai pasională
- Albastru: transmite și liniște
Stil atemporal
Deși există mii de tendințe, bucătăriile albe vor fi mereu la modă. Cu modificări minime ale accesoriilor, stilul poate fi actualizat permanent. Sobrietatea albului se combină cu aproape orice tip de mobilier.
Ordine și curățenie
Vopseaua albă ajută bucătăria să pară ordonată, atât timp cât păstrați curățenia. Albul înseamnă un mediu impecabil.
Care sunt dezavantajele vopsirii în alb a bucătăriei?
Unii oameni consideră că bucătăriile albe sunt spații reci. Pentru a face atmosfera confortabilă, ei lasă pereții albi, dar blaturile și mobilierul au alte culori. Probabil că se tem de o zonă plictisitoare. Totuși, acestea este o problemă care poate fi rezolvată prin adăugarea de plante, textile și alte materiale de decor.
Dacă punem în balanță beneficiile și dezavantajele unei bucătării vopsite în alb, cea mai mare problemă este ușurința de a murdări pereții. Atunci când alegeți această nuanță pentru zona de luat masa, angajamentul zilnic față de curățenie este un lucru nenegociabil.
Descoperiți: Decorarea bucătăriei cu bani puțini
Bucătăria văruită alb sau altă nuanță: ce decizie să luați?
Alb, roșu, negru sau orice alta nuanță… vopseaua pe care o veți aplica în bucătărie este o decizie personală. Evaluați avantajele și dezavantajele acestei opțiuni, fără a pierde din vedere confortul.
Luați în considerare lucruri precum decorul general, dimensiunea camerei și iluminatul. Mai presus de toate, decideți în funcție de gusturile personale. Dacă albul este culoarea bucătăriei voastre de vis, atunci alegeți-l fără să mai stați pe gânduri!
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Heller E. Psicología del Color. Cómo actúan los colores en los sentimientos y la razón. España. https://dialnet.unirioja.es/servlet/libro?codigo=254510
- La psicología del color blanco y negro. Adobe. https://www.adobe.com/la/creativecloud/design/discover/is-black-a-color.html
- Psicología del color. Escuela de Arte de Vic. España. https://perio.unlp.edu.ar/catedras/iddi/wp-content/uploads/sites/125/2020/04/Psicologia-del-color.pdf
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.