Burnout-ul sentimental în cuplu sau epuizarea amoroasă
Burnout-ul sentimental sau epuizarea amoroasă poate apărea la acele cupluri care sunt expuse la mult stres. Poate fi confundat cu o lipsă de dragoste sau cu dorința de a pune capăt relației, dar nu este mereu așa. Astăzi vom vorbi despre semnele care indică prezența acestei epuizări și despre posibilele soluții.
Oamenii sunt expuși la diferite surse de stres, în funcție de vârsta și responsabilitățile lor. Când avem o relație de dragoste, se întâmplă adesea ca acest sentiment de suprasolicitare mintală și fizică să ne afecteze legătura. Important este să recunoaștem semnele și să știm să le depășim.
Ce este burnout-ul sentimental în cuplu sau epuizarea amoroasă?
Burnout este un termen care a fost inventat pentru a defini epuizarea la locul de muncă. Este un sindrom asociat cu stresul care generează o lipsă acută de motivație.
Burnout-ul sentimental o problemă latentă în rândul cuplurilor care sunt expuse unor situații foarte stresante, atât din surse externe, cât și intern (de la sarcini foarte complicate de muncă, până la dedicarea excesivă pentru treburile casnice sau îngrijirea familiei).
Potrivit sexologului și terapeutului de cuplu Eva Moreno, epuizarea amoroasă este descrisă ca o „stare emoțională negativă care, combinată cu lipsa de energie creează condițiile perfecte pentru conflicte din ce în ce mai greu de rezolvat”.
Deși perspectivele sunt destul de proaste pentru cuplurile care se confruntă cu acest sindrom, nu este totul pierdut. Înțelegând că principalul declanșator al acestui burnout este stresul, relația poate fi salvată prin identificarea sursei problemei.
Potrivit Asociației Americane de Psihologie, „cheia managementului stresului este identificarea și modificarea acelor comportamente care îl provoacă”.
Burnout-ul sentimental în cuplu sau epuizarea amoroasă: cauze
După cum am menționat, cauzele epuizării amoroase sunt multiple. Vom evidenția câteva care vă pot ajuta să identificați acest moment.
Exces de încredere
La început, este normal ca dragostea, pasiunea și complicitate să fie la cote maxime. De-a lungul timpului, se dezvoltă un exces de încredere care ne face să ne simțim în siguranță lângă partener, chiar și fără a face nimic pentru el.
În cuplurile cu relații de lungă durată acest scenariu este o cauză de epuizare amoroasă. Încetul cu încetul, ignorarea partenerului generează stres și lipsă de interes, precum și frustrare și lipsă de apreciere.
Muncă în exces
Una dintre cele mai frecvente cauze ale epuizării amoroase este suprasolicitarea. Munca în exces înseamnă mai puțin timp pentru cuplu.
Această situație de dezinteres afectează partenerii, îi face să se simtă neapreciați și lipsiți de importanță, ceea ce duce ulterior la epuizare amoroasă. În același timp, cearta cu partenerul afectează negativ performanța la locul de muncă, așa cum arată mai multe studii.
Infertilitate
Un studiu care a analizat 98 de cupluri infertile a stabilit că această afecțiune generează presiune în relație. Acest stres poate provoca crize psihologice, motiv pentru care este un factor ce poate declanșa sindromul de burnout amoros. Femeile sunt cele care experimentează cel mai des această epuizare.
Semne de avertizare ale epuizării amoroase
Conform celor discutate până acum, burnout-ul sentimental sau epuizarea amoroasă nu apare peste noapte. Există o serie de factori declanșatori.
1. Certuri frecvente
Certurile apar în orice cuplu, dar când devin prea dese, pot fi un semn de epuizare. Acestea generează un mediu toxic și negativ, cu atât mai mult atunci când aceasta nu se încheie satisfăcător.
2. Dezinteres sexual
Dacă există un sentiment de epuizare, deconectare și dezamăgire, frecvența relațiilor sexuale poate scădea sau poate fi nulă. Acest lucru agravează mult mai mult scenariul și creează neînțelegeri frecvente.
3. Sentimente negative
Într-un scenariu normal, certurile se rezolvă fără probleme majore și întotdeauna sub premisa că fiecare are cele mai bune intenții. Când există epuizare, gândurile negative prevalează și partenerul pare a fi mereu rău intenționat.
Descoperiți: Tipuri de divorț și caracteristici
4. Relația ca o povară
Relația devine o povară pentru persoana epuizată. Semnele de afecțiune scad și există teama de a petrece timp cu celălalt din cauza posibilității apariției certurilor.
5. Dorințe de a pune capăt relației
Cel epuizat visează să fugă din relație. Cea mai ușoară cale de ieșire este despărțirea. Aceeași dorință determină parteneri să se simtă atrași de alte persoane care le prezintă un cu totul alt scenariu, mult mai calm și mai sigur.
Schimbări în relație pentru a depăși burnout-ul sentimental sau epuizarea amoroasă
Recapitulând un pic din ceea ce am expus până acum, este necesar să înțelegem că epuizarea amoroasă nu este sinonimă cu lipsa iubirii. Este un sindrom cauzat de multiple variabile, care poate fi tratat și depășit, dacă aceasta este dorința cuplului. Iată câteva modificări care vă pot ajuta să treceți peste această perioadă:
1. Sinceritate
Primul pas în depășirea epuizării amoroase este a fi sincer cu privire la sentimentele trăite. Comunicați într-un moment de liniște și spuneți tot ce gândiți.
Este nevoie de transparență și asertivitate care permit expunerea nevoilor emoționale și fizice experimentate. Pentru ca momentul să aibă succes, cuvintele acuzatoare trebuie lăsate deoparte. Ideea trebuie este să fie cât mai clară.
2. Înțelegerea celuilalt
Fiecare persoană are un limbaj al iubirii de sine. Fiecare partener trebuie să se simtă apreciat, dorit și iubit. Chiar dacă formează un cuplu, fiecare persoană are gusturi și preferințe diferite. Comunicarea este cheia rezolvării conflictelor.
3. Spații separate
Nu vă panicați! Nu vorbim despre divorț, ci despre oportunitatea de a vă bucura de spații separate care să ofere un moment de liniște. Acest sfat se aplică partenerilor care petrec mult timp împreună, lucrează împreună sau au aceleași hobby-uri.
Sentimentul de pierdere a independenței duce la burnout sentimental. Este important să petrecem timp liber cu noi înșine.
Citiți mai mult: Criza de cuplu după primul copil: de ce se întâmplă și ce putem face?
Dacă epuizarea amoroasă este excesivă, apelați la terapia de cuplu
Dacă ați făcut totul pentru ca epuizarea amoroasă să dispară și nimic nu a funcționat, poate fi o idee bună să apelați la terapia de cuplu. Terapeutul vă poate ajuta să vă canalizați sentimentele, să învățați să le exprimați mai bine și să respectați acordurile pentru a salva relația.
De fapt, aceasta este o modalitate bună de a vedea dacă treceți printr-o perioadă proastă sau dacă relația trebuie într-adevăr să se încheie. Terapia nu oferă mereu soluția pe care o așteptați, ci mai degrabă vă ajută să înțelege mai bine scenariul și să luați cea mai sănătoasă decizie.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- American Psychological Association. (2013, April 15). Comprendiendo el estrés crónico. https://www.apa.org/topics/stress/estres-cronico
- Guio, N; Restrepo, P. (2018). El impacto de los conflictos de pareja en el desempeño laboral. Universidad de San Buenaventura, Colombia.
- Ghavi, F., Jamale, S., Mosalanejad, L., & Mosallanezhad, Z. (2015). A Study of Couple Burnout in Infertile Couples. Global journal of health science, 8(4), 158–165. https://doi.org/10.5539/gjhs.v8n4p158
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.