Căderea părului după transplantul de păr sau shock loss
 

Căderea părului după transplantul de păr sau shock loss

Căderea părului după o grefă este mai frecventă decât credem. Factorii naturali sau erorile influențează desprinderea firelor de păr.
Căderea părului după transplantul de păr sau shock loss
Leidy Mora Molina

Verificat și aprobat de asistenta Leidy Mora Molina.

Ultima actualizare: 06 noiembrie, 2022

Căderea părului după transplantul de păr este un motiv de îngrijorare pentru pacienți. Prinderea imediată a firelor implantate este o credință eronată, deoarece cel mai obișnuit lucru după procedură este shock loss. Această cădere a părului nu arată faptul că intervenția nu a funcționat, că părul nu va crește din nou sau că va fi fragil.

Revista Medical Writing subliniază faptul că scopul transplantului de păr este transferul firelor în zonele cu chelie ale scalpului. Este normal ca firele să cadă după câteva săptămâni. Este o situație frecventă.

Ce este shock loss?

Shock loss, cunoscut și sub denumirea de efluviu telogen, este un fenomen cauzat de modificările fazelor de creștere naturală a părului. Potrivit Asociației de Medicină Estetică din Madrid, efectul apare odată ce foliculii de păr trec din stadiul de creștere în stadiul de repaus.

Pierderea este temporară și frecventă după transplantul de păr. Un articol publicat de Anals of Dermatology indică faptul că acest efluviu este tipic pentru alopecia cicatricială și că este uneori asociat cu evenimente fiziologice stresante și boli acute sau cronice.

Pierderea tinde să se manifeste în regiunea donatoare și în regiunea primitoare, dar este mai frecventă în ultima zonă. Nefiind o stare definitivă, efluviul nu ar trebui să devină o sursă de angoasă, deoarece firele vor apărea din nou.

Căderea părului după transplantul de păr începe să fie evidenta la două săptămâni după grefă. Cu toate acestea, există cazuri de cădere și la 12 săptămâni după procedură. În ceea ce privește timpul necesar reînnoirii părului, acesta este estimat la aproximativ 4 luni de la detașare.

Căderea părului după transplantul de păr: caue

Ciclul de refacere capilară cuprinde o fază de creștere, o fază de repaus și o fază de tranziție. În ultima etapă, părul cade pentru a face loc unor noi fire.

La pacienții cu transplant de păr se întâmplă la fel. Din cauza traumei la nivelul scalpului, faza de creștere este omisă, trecându-se direct la repaus și continuând cu tranziția. Grefele trec direct la repaus și cădere, iar regenerarea naturală apare mai târziu.

Există cauze care accelerează căderea părului. În timpul intervenției, este posibil ca foliculii să sufere și ca inciziile să fie foarte apropiate sau foarte mari. În plus, presiunea provocată de grefă influențează fragilitatea foliculilor preexistenți.

Microînțepăturile accidentale care afectează părul sănătos sunt și ele cauze ale efluviului post-transplant.

Sănătatea părului după shock loss

Menținerea părului sănătos după efluviul telogen presupune respectarea măsurilor prescrise de chirurg după intervenție. Printre modalitățile sugerate de specialiști pentru a accelera creșterea părului, se remarcă stimulentele topice care favorizează regenerarea. Medicația orală ajută la îngroșarea firelor și reglează activitatea hormonilor legați de creșterea părului. Unele tratamente includ minoxidil și finasteride.

Suplimentele bogate în vitaminele A, B, C, D și E, alături de cele din complexul B, sunt și ele benefice împotriva căderii părului. Academia Americană de Dermatologie recomandă un stil de viață sănătos pentru a ajuta la stoparea căderii părului.

  • Pieptănați părul cu atenție.
  • Evitați substanțele chimice, inclusiv coloranții.
  • Respectați igiena scalpului.
  • Aplicați produse reparatoare.
  • Adoptați o dietă sănătoasă care include fier și proteine.
  • Limitați utilizarea dispozitivelor ce produc căldură sau pulverizați un protector termic capilar înainte de utilizare.
  • Evitați consumul de tutun, deoarece acesta produce inflamație, ceea ce agravează starea părului.

Căderea părului după transplantul de păr poate fi prevenită?

Publicația Facial Plastic Surgery Clinics of North America subliniază faptul că multe dintre complicațiile asociate cu transplantul de păr pot fi prevenite. Medicul poate controla execuția tehnicii, reducând șansele de eșec și realizând înlocuirea corespunzătoare ciclului natural.

Cu toate acestea, pierderea este aproape inevitabilă; doar un număr mic de pacienți nu o experimentează. O parte esențială a procesului este răbdarea. În câteva luni, veți avea păr nou și puternic.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.