Câine testat pozitiv pentru coronavirus
Din momentul în care a apărut pandemia de coronavirus și a semănat frica la nivel mondial, au avut loc numeroase evenimente semnificative… unele mai demne de știri decât altele. De exemplu, un raport recent vorbește despre un câine testat pozitiv pentru coronavirus într-un oraș din Hong Kong.
Câine testat pozitiv pentru coronavirus în Hong Kong
Pentru a înțelege mai bine ce s-a întâmplat, vom arunca o privire asupra informațiilor furnizate de South China Morning Post:
- Ciobănescul german are doi ani și jumătate și aparține unei femei de 30 de ani. Proprietara locuiește în zona Pok Fu Lam și a fost recent infectată cu coronavirus.
- Îngrijorarea s-a răspândit rapid deoarece, după efectuarea testelor, experții au descoperit rămășițe ale virusului în secrețiile nazale ale animalului.
- Cu toate acestea, câinele nu a prezentat niciun simptom al infectării cu coronavirus.
Te-ar putea interesa:
- Potrivit lui Malik Peiris, virolog specializat în sănătate publică și profesor la Universitatea din Hong Kong, este posibil ca ciobănescul german să fi luat boala de la proprietarul său sau de la o altă ființă umană. Peiris afirmă același lucru și în ceea ce privește un pomeranian care a fost, de asemenea, testat pozitiv pentru coronavirus.
- În același timp, Peiris a indicat faptul că, chiar dacă un animal este testat pozitiv pentru coronavirus, acest lucru nu înseamnă că el va dezvolta boala COVID-19 sau va prezenta simptome.
- Ce s-a întâmplat cu acești câini după ce au testat pozitiv pentru coronavirus? Amândoi sunt în carantină și rămân sub observație.
Animalele de companie se pot infecta cu coronavirus?
Ca urmare a fricii și zvonurilor care înconjoară acest gen de știri, abandonul animalelor crește dramatic. Prin urmare, autoritățile insistă asupra importanței verificării surselor de știri oficiale care prezintă încredere. În plus, dacă ai îndoieli, consultă un medic veterinar în care ai încredere.
Mai mult decât atât, este important să apelăm la bunul simț și la responsabilitate. Ambele sunt esențiale pentru a evita luarea unor măsuri drastice și punerea în pericol a animalelor – mai ales într-un moment ca acesta.
Experți ai Organizației Colegiului Medicilor Veterinari din Spania (OCV) au declarat faptul că, până în prezent, nu există date științifice care să arate că animalele de companie pot suferi de sau răspândi COVID-19.
Este important să subliniem faptul că există multe boli care sunt tipice la animale și care, după denumire, sunt asociate cu coronavirusul. Cu toate acestea, nu este vorba despre același virus care afectează în prezent oamenii.
Un exemplu de boli similare la animalele de companie este coronavirusul felin, care afectează exclusiv pisicile. De asemenea, câinii pot suferi de infecție cu coronavirus canin. La fel ca și coronavirusul felin, această boală afectează doar câinii.
Așadar, câinii infectați cu coronavirus pot transmite boala ființelor umane? Nu, nu avem niciun motiv să credem faptul că pisicile și câinii pot răspândi COVID-19 la oameni. La nivel global, nu există cazuri cunoscute și trebuie să luăm în considerare propagarea limitată a acestui virus.
Citește mai mult:
Munca excelentă a medicilor veterinari
Medicii veterinari au un rol foarte important în timpul acestei stări de urgență provocate de pandemia de coronavirus. Mulți dintre ei și-au oferit serviciile pentru a garanta lanțul de producție, siguranța nutrițională și bunăstarea tuturor animalelor, după cum afirmă președintele OCV.
În același timp, trebuie să le fim recunoscători cercetătorilor și tuturor specialiștilor din domeniul biologiei (și altor domenii ale științei). Aceștia au contribuit foarte mult la informarea publică în mod responsabil pentru a evita abandonarea animalelor de companie. De asemenea, experții au contribuit la promovarea bunelor practici atunci când vine vorba de îngrijirea și curățarea animalelor de companie după ce merg la plimbare.
Mesajul de bază transmis de toți acești profesioniști este următorul: bunul simț și calmul. Nu trebuie cedăm zvonurilor și să cădem pradă panicii. Putem discuta oricând cu un medic veterinar de încredere prin telefon, dacă ne confruntăm cu anumite probleme.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Gabriela Puente. Facultad de Ciencias Veterinarias. 2018. Infección por coronavirus felino. Extraído de: https://www.ridaa.unicen.edu.ar/xmlui/bitstream/handle/123456789/1699/Puente%2C%20Gabriela.pdf?sequence=1&isAllowed=y
- Mª del Mar Martín Calvo. Universidad Complutense de Madrid. Coronavirus canino. Extraído de: https://eprints.ucm.es/3206/1/T18331.pdf
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.