Logo image
Logo image

6 caracteristici ale taților absenți

3 minute
Ți s-a spus vreodată că ești un „tată absent”? Află dacă într-adevăr te comporți ca acest tip de părinte și remediază problema înainte de a fi prea târziu!
6 caracteristici ale taților absenți
Bernardo Peña

Verificat și aprobat de psihologul Bernardo Peña

Ultima actualizare: 21 decembrie, 2022

Tații absenți sunt cei care nu se pot conecta afectiv și emoțional cu copiii lor. Motivele sunt multe și complexe. Descoperă 6 caracteristici ale taților absenți pentru a vedea dacă și tu te comporți așa!

Un părinte poate oferi sprijinul alimentar necesar, îmbrăcăminte, o locuință sigură și plata facturilor școlare sau medicale, dar fără a avea o legătură cu copilul.

Caracteristicile taților absenți

Un tată absent este definit ca acela care nu poate (sau nu vrea) să fie implicat în creșterea copiilor săi. Această absență creează răni adânci și un gol emoțional care poate condiționa copilul tot restul vieții.

Acești părinți sunt clasificați în mai multe tipuri, pe care le prezentăm mai jos. Dacă te regăsești în rândurile de mai jos, cel mai bine este să cauți ajutorul pe care îl consideri pertinent pentru a restabili legătura cu copiii tăi înainte ca urmările să fie ireversibile.

1. Își impune judecata

Some figure

 

Acest tip de părinte este adesea prezent fizic. Cu toate acestea, deconectarea sa emoțională se exprimă prin impunerea voinței și a punctului său de vedere asupra copiilor, fără a asculta motivele restului familiei.

Nu este interesat, nu știe și nu prețuiește ceea ce vrea copilul. Cere și forțează copilul să atingă obiective foarte înalte, dar nu recunoaște efortul și nu știe să întărească acțiunile pozitive. Impune pedepse disproporționate cu vârsta copiilor.

2. Este ignorant

Nu-i pasă de interesele sau particularitățile copiilor. Nu se implică în reguli și nu stabilește limite. Nu vrea să petreacă timp cu copiii.

Tatăl absent și ignorant este incapabil să laude la timp sau să ofere o mustrare. În general, lasă toată greutatea educației micuților asupra mamei. Nu este foarte comunicativ și se limitează la aprovizionare.

Citește și: Copiii care cresc fără tată

3. Este imatur emoțional

Este genul de tată care refuză să crească. Vrea să fie un adolescent etern. Copiii sunt o povară pentru stilul său de viață. Nu are maturitatea de a lua decizii și de a stabili limitele de care au nevoie copiii.

Tatăl imatur emoțional nu poate fi un model pozitiv, deoarece impune satisfacerea prioritară a propriilor nevoi, sub sancțiunea furiei.

Some figure

 

4. Nu are timp

Este tatăl care din motive obiective nu este acasă. Poate că nu vrei să fii un părinte absent, dar locul de muncă nu îți permite altceva.

Acest tată deleagă toate sarcinile gospodărești mamei. Din păcate, deși tehnologia oferă opțiuni pentru o mai mare apropiere și interes în creșterea copiilor, aceasta nu este suficientă. Copilul trebuie să petreacă timp cu ambii părinți.

Dragostea care se exprimă prin intermediul rețelelor de socializare sau aplicațiilor precum WhatsApp nu este suficientă. Trebuie să existe o manifestare fizică, cu îmbrățișări și cuvinte de încurajare față în față.

5. Este iresponsabil

Nu este implicat în sprijinul emoțional sau economic al copiilor. Oricât de mult îi cere mama să-și asume partea lui din întreținerea copilului, el o ignoră.

În general, acești tați neagă paternitatea urmașilor sau dispar după o separare sau un divorț. Este adevărat că în spatele unui tată iresponsabil poate fi un copil care a fost crescut de un tată absent, dar asta nu-i justifică comportamentul.

6. Există o mamă care acaparează totul sau este răzbunătoare

Mamele care se plâng că partenerii lor sunt tați absenți ar trebui să fie întrebate dacă le-au permis prezența. Da, uneori, în spatele unor tați absenți se află mame care controlează.

Despărțirea le determină pe unele femei să atace tatăl copiilor. Deși tatăl vrea să fie prezent și să se implice, mama respinge orice posibilitate.

Citește și: 4 tipuri de familii toxice și trăsăturile lor

Some figure

 

Ce consecințe generează aceste caracteristici ale taților absenți?

A fi crescut de un tată absent are consecințe grave pentru copii. Pentru început, copilului îi va fi greu să relaționeze cu ceilalți și să se conecteze cu propriile emoții.

De asemenea, absența tatălui poate provoca o incapacitate de a respecta figurile adulte sau autoritatea și, aproape întotdeauna, o lipsă uriașă de stima de sine.

Părintele responsabil, iubitor și pozitiv este esențial pentru ca cei mici să crească sănătos!


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Dávila León, O. (1999). Políticas sociales, jóvenes y Estado: o el síndrome del padre ausente. Última década, (11).
  • DOMÍNGUEZ MONTOYA, ÁLVARO, & MELLA CABRERA, PATRICIO. (2015). TRABAJO Y DERECHO: UN PADRE AUSENTE, EL CONFLICTO SOCIAL. Revista de derecho (Coquimbo)22(1), 105-148. https://dx.doi.org/10.4067/S0718-97532015000100004
  • Jaramillo Medina, Y. (2015). Efectos de la ausencia de la figura paterna en el desarrollo relacional de los niños santarrosanos entre 7 y 10 años (Doctoral dissertation, Psicologia).
  • Obregón-Velasco, Nydia, & Rivera-Heredia, María Elena. (2015). Impacto de la migración del padre en los jóvenes: cuando la migración se convierte en abandono. CienciaUAT10(1), 56-67. Recuperado en 05 de febrero de 2019, de http://www.scielo.org.mx/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2007-78582015000200056&lng=es&tlng=es.
  • Zuluaga, D. M. M., Hincapié, N. C., & Carmona, N. D. M. (2016). Enfrentando la ausencia de los padres: recursos psicosociales y construcción de bienestar. Revista Colombiana de Ciencias Sociales7(1), 181-200.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.