5 caracteristici ale unei persoane gânditoare
Poate că atunci când te gândești dacă ești sau nu o persoană care reflectă, imaginea care îți vine în minte este cea a Gânditorului, acea sculptură pe care o poți vedea în Paris. Nu greșești cu nimic. Descoperă 5 caracteristici ale unei persoane gânditoare!
A reflecta înseamnă a te gândi cu atenție la ceva. Fără îndoială, o persoană gânditoare tinde să se scufunde în interiorul său pentru a se cunoaște mai bine, evită să acționeze impulsiv și își păstrează calmul.
Ce înseamnă să fii o persoană care reflectă?
Deși ți-am dat deja câteva indicii, o persoană care reflectă este cea care nu acționează din impuls, ci mai degrabă își acordă timp pentru a analiza o situație specifică înainte de a răspunde sau de a acționa. Acești oameni își cultivă lumea interioară într-un mod excelent, ceea ce le permite să știe cine sunt și care sunt punctele lor forte și slabe, pentru a se schimba dacă este necesar.
Este esențial să ții cont de faptul că aceasta este o trăsătură de personalitate greu de cultivat dacă nu este înnăscută. Totuși, asta nu înseamnă că nu poți deveni o persoană gânditoare.
O poți face, de exemplu, datorită meditației sau altor activități precum yoga. Îți vei asculta vocea interioară, îți vei observa gândurile și îți vei reduce impulsurile.
Avantajele unei persoane gânditoare
A fi o persoană cu aceste caracteristici are avantajele sale. Pentru început, nu iei decizii pripite, lucru care are de obicei consecințe grave.
Cineva care vrea să-și schimbe locul de muncă și care o face fără interviuri anterioare pentru a putea ocupa o nouă funcție și a nu ajunge șomer, nu este o persoană reflexivă. Cântărirea cu atenție a opțiunilor este o trăsătură semnificativă.
Grație lipsei de impulsivitate, acești oameni au mai multă grijă de relațiile lor, deoarece nu spun lucruri pe care le-ar putea regreta mai târziu. Datorită acestei capacități de reflecție, deciziile pe care le iau sunt conforme cu cine sunt și cu valorile pe care le au.
Cele 5 caracteristici ale unei persoane gânditoare
În acest moment, este posibil să spui: „Wow, cred că sunt persoană gânditoare”. Îți vom explica care sunt acele caracteristici pe care trebuie să le ai.
1. Știe să asculte
Ascultarea activă este esențială. După cum explică Asociația Spaniolă de Asistență medicală în Sănătate Mintală (AEESME), concentrarea asupra a ceea ce spune celalt, empatia și acceptarea fără evaluări sau judecăți critice sunt esențiale. Nu toată lumea este capabilă să facă acest lucru și din acest motiv este o caracteristică valoroasă.
2. Învață din greșelile sale
O persoană gânditoare nu se teme să recunoască că a greșit, să-și ceară iertare și să învețe. Negarea erorilor este mult mai frecventă decât crezi. Așadar, poate că ești unul dintre cei care se bucură de o dezvoltare personală enormă datorită acestei abilități de învăța din greșeli.
Descoperă: Cum să-ți crești stima de sine în 9 pași
3. Are un management emoțional bun
Secretul management emoțional adecvat este să nu acționezi impulsiv. Acest lucru nu este ușor. Nimeni nu ne învață să nu ne lăsăm mânați de furie, răzbunare sau ură. Dacă ești capabil să gândești înainte de a acționa și de a vorbi, nu-ți lași sentimentele să te domine. Astfel, ești mai mulțumit de reacția ta.
4. Are o capacitate mare de analiză
O altă caracteristică a oamenilor gânditori este capacitatea de analiză foarte dezvoltată. Atunci când se confruntă cu o situație specifică, evaluează rapid avantajele și dezavantajele pentru a lua o decizie sănătoasă și corectă, conform propriilor valori.
A ști să te oprești nu este întotdeauna ușor. Totuși, dacă ești calculat, cu siguranță pentru tine este ceva firesc.
5. Consideră răbdarea o virtute
Răbdarea la acest tip de persoană este o trăsătură remarcabilă. Datorită tuturor celor de mai sus, este calmă și nu se grăbește să obțină un anumit rezultat. Nu suferă de anxietate anticipativă, acea teamă care apare înainte ca ceva să se întâmple.
Poți fi o persoană gânditoare
Ai descoperit că ai caracteristici ale unei persoane gânditoare? Felicitări! Ai o personalitate cu multiple avantaje care îți vor permite să te dezvolți intelectual, să ai grijă de relațiile tale și să ai o viață împlinită.
Nu-ți face griji dacă ți-ai dat seama că ești complet opusul. Există aspecte la care poți lucra prin terapie, cum ar fi reducerea impulsurilor sau îmbunătățirea comunicării.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Ayala, A. E. G. (2012). Trastornos de ansiedad: agorafobia y crisis de pánico. Farmacia profesional, 26(6), 32-39.
- De la Cuesta-Benjumea, C. (2011). La reflexividad: un asunto crítico en la investigación cualitativa. Enfermería clínica, 21(3), 163-167.