Logo image
Logo image

Caracteristici și utilizări ale medicamentului Novalgin

3 minute
Novalgin este utilizat pentru a trata durerile și spasmele moderate sau severe post-traumatice sau postoperatorii. Citește mai departe pentru a afla tot ce trebuie să știi despre Novalgin!
Caracteristici și utilizări ale medicamentului Novalgin
Ultima actualizare: 22 decembrie, 2022

Novalgin este un medicament compus din metamizol sau dipironă. Acesta aparține grupului pirazolonă și are efecte analgezice și antipiretice. Novalgin are și proprietăți antiinflamatoare și spasmolitice, dar acestea sunt mai slabe. În acest articol, vei descoperi principalele caracteristici și utilizări ale medicamentului Novalgin.

Cum acționează medicamentul Novalgin?

Some figure

Ca toate celelalte medicamente din grupul său, dipirona sau metamizolul acționează prin inhibarea acțiunii ciclooxigenazei. Prin urmare, Novalgin inhibă sinteza prostaglandinei datorită proprietăților sale antipiretice și de atenuare a durerii.

În ciuda acestui fapt și deși metaboliții săi sunt, de asemenea, activi și inhibă sinteza prostaglandinei, activitatea antiinflamatoare a Novalginului nu este ridicată. Mai mult, metamizolul relaxează și reduce activitatea mușchiului neted gastrointestinal și uterin. Dipirona sau metamizolul pot fi administrate pe cale orală, intramusculară sau intravenoasă.

Ficatul metabolizează rapid Novalginul. Acolo, medicamentul se transformă în metaboliți activi care sunt excretați prin urină.

Te-ar putea interesa:

Utilizări și efecte secundare ale brimonidinei

Utilizări ale medicamentului Novalgin

Novalgin este utilizat pentru a trata durerile și spasmele moderate sau severe post-traumatice sau postoperatorii. De asemenea, medicii îl prescriu în cazurile de febră ridicată care nu răspunde la alte măsuri sau medicamente antipiretice.

Doze și contraindicații

Some figure

Doza depinde de efectul analgezic dorit și de situația particulară a pacientului. În general, în cazul adulților, doza obișnuită administrată oral este cuprinsă între 8 și 16 mg/kg de masă corporală.

Administrarea parenterală de Novalgin este asociată cu un risc crescut de reacții anafilactice. Pentru a trata febra la copii, medicii pot indica o doză de 10 mg/kg de masă corporală.

Efectele de ameliorare a durerii și de reducere a febrei se manifestă după 30 până la 60 de minute de la administrare. Medicii trebuie să monitorizeze cu atenție dozele parenterale de peste 1 g din cauza riscului de hipotensiune.

De asemenea, experții recomandă diabeticilor să ia tablete sau picături în loc de sirop. În plus, pacienții cu insuficiență renală sau hepatică ar trebui să evite să administrarea de doze mai mari.

În ceea ce privește contraindicațiile, Novalgin nu ar trebui utilizat în următoarele situații:

  • Hipersensibilitate la pirazolone
  • Insuficiență renală acută sau cronică sau insuficiență hepatică
  • Discrazie sanguină
  • Ulcer duodenal activ
  • Insuficiență cardiacă
  • Femei însărcinate și care alăptează

Este necesar ca medicii să își evalueze hematologic pacienții înainte de începerea tratamentului și periodic în timpul acestuia.

Novalgin: reacții adverse

Metamizolul sau dipirona este un calmant care, din cauza efectelor sale toxice, mai ales din cauza riscului de apariție a agranulocitozei, a fost eliminat de pe piață în multe țări. Informațiile disponibile indică faptul că utilizarea acestuia are ca rezultat reacții de hipersensibilitate severe. Acestea includ:

  • Agranulocitoză. Deși nu este foarte frecventă, este o reacție severă și uneori ireversibilă. Chiar dacă originea sa nu este pe deplin cunoscută, aceasta este o reacție imunologică.
  • Şoc. Șocul este o altă reacție severă de hipersensibilitate. Simptomele sale sunt mâncărimile, transpirația rece, somnolența, greața, respirația îngreunată și decolorarea pielii.

Te-ar putea interesa:

Utilizări și efecte adverse ale medicamentului Diovan

Recomandări pentru medici

Some figure

Agenția Spaniolă a Medicamentelor și Aparatelor Medicale (AEMPS) a analizat situația metamizolului în ceea ce privește cazurile de agranulocitoză. Din acest motiv, agenția insistă ca oamenii să-și amintească că acesta este un medicament eliberat pe bază de prescripție medicală. De asemenea, aceasta a oferit următoarele recomandări cadrelor medicale:

  • Metamizolul se va utiliza numai pentru tratamente de scurtă durată de maxim șapte zile.
  • Acest medicament va fi utilizat numai atunci când este neapărat nevoie și în doze minime.

Cu toate acestea, dacă este necesar un tratament mai lung, se vor efectua evaluări hematologice periodice, inclusiv hemoleucograma cu formulă. Acest medicament nu va fi prescris pacienților care nu pot fi evaluați și urmăriți pe tot parcursul tratamentului.

Concluzie

Înainte de a prescrie Novalgin, medicii ar trebui să analizeze istoricul medical detaliat al pacientului. În plus, aceștia ar trebui să evite prescrierea de Novalgin pacienților cu antecedente de hipersensibilitate sau reacții hematologice la acest medicament.

Sperăm că acest articol despre principalele caracteristici și utilizări ale medicamentului Novalgin ți-a fost de folos!


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • AEMPS. Ficha Técnica (Metamizol) [Internet]. 2021 [Consultado: 28-12-2021]. URL disponible en: https://cima.aemps.es/cima/pdfs/es/ft/63430/63430_ft.pdf.
  • Escobar, W., Ramirez, K., Avila, C., Limongi, R., Vanegas, H., & Vazquez, E. (2012). Metamizol, a non-opioid analgesic, acts via endocannabinoids in the PAG-RVM axis during inflammation in rats. European Journal of Pain. https://doi.org/10.1002/j.1532-2149.2011.00057.x.
  • Grossman, R., Ram, Z., Perel, A., Yusim, Y., Zaslansky, R., & Berkenstadt, H. (2007). Control of postopertive pain after awake craniotomy with local intradermal analgesia and metamizol. Israel Medical Association Journal.
  • Güttler, K. (2015). Metamizol. Schmerz. https://doi.org/10.1007/s00482-015-1520-0.
  • Davrieux Mylene, Gutiérrez Stella, Marín Daniel, Pier Daniel, Pais Tito. Agranulocitosis por dipirona: a propósito de un caso clínico. Arch. Pediatr. Urug.  [Internet]. 2007  Mar [citado  2022  Nov  02] ;  78( 1 ): 35-40. Disponible en: http://www.scielo.edu.uy/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1688-12492007000100007&lng=es.
  • Machado-Alba J, et al. Reacción de anafilaxia grave por dipirona sin antecedente de hipersensibilidad. Informe de caso. Revista Colombiana de Anestesiología 2017;45(S1):8-11. Disponible en: https://www.elsevier.es/es-revista-revista-colombiana-anestesiologia-341-articulo-reaccion-anafilaxia-grave-por-dipirona-S012033471600006X.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.